{{ message.message }}
{{ button.text }}

Hoe koop je een veilige kinderfiets?

Afbeelding blog 'Hoe koop je een veilige kinderfiets?'

Nederland is het fietsland bij uitstek. Dat is niet voor niets, want fietsen is leuk, gezond en gezellig. Bovendien beschikt ons land over prachtige fietspaden, dus niets hoeft je nog tegen te houden om met je kind te gaan fietsen. Of toch wel? Een stevige, veilige kinderfiets is namelijk een absolute must.

Een 20 inch fiets of kleiner valt onder de noemer speelgoed, waardoor een dergelijke fiets niets getest wordt volgens de veiligheidsnormen. Het is daarom extra belangrijk om kritisch te zijn bij de aankoop van een kinderfiets, maar waar moet je precies opletten bij de aankoop?

De loopfiets: een goed begin

Is je kind een jaar of 2 en heeft hij al veel behoefte om te gaan fietsen of bijvoorbeeld al kennis gemaakt met de driewieler? Begin dan met een loopfiets. Een loopfiets zorgt voor goede coördinatie en motorische vaardigheden, waardoor je kind over het algemeen straks sneller zelfstandig kan gaan fietsen. Koop niet de eerste de beste loopfiets, maar kies voor kwaliteit. Een houten of stalen loopfiets is een veilige optie. Denk hierbij aan een loopfiets van Puky, BERG toys of Kettler. Deze loopfietsen zijn weliswaar iets duurder, maar ze gaan wel jaren mee. Zo kan een jonger broertje of zusjes de loopfiets later ook nog gebruiken. Geen jonger broertje of zusje? Op Marktplaats kan je meestal nog een aardig bedrag voor de tweedehands fiets terug krijgen.

Een ECHTE fiets; waar let je op?

Een veilige fiets hoef je echt niet perse bij een dure fietsenwinkel te kopen, een tweedehands fiets is ook een prima optie. Wel is het dan extra belangrijk om op de staat en de veiligheid van de fiets te letten. Ook al heb je misschien al toegezegd om die tweedehands kinderfiets te kopen, toch is het raadzaam om je tijd te nemen met het checken ervan.

Twee soorten remmen

De kinderfiets met twee soorten remmen, namelijk de handrem en een terugtraprem is een aanrader. Sommige kinderen hebben nog moeite met een handrem en anderen juist met de terugtraprem. Zo is er tot je kind het allebei onder de knie heeft altijd een veilige optie om te remmen.

Voldoende verlichting en reflectoren

Ook al fietst je kind waarschijnlijk nog niet in het donker, toch moet er altijd voldoende verlichting en reflectoren op een kinderfiets zitten.

Een stalen frame

fiets2

Een stalen frame is erg stevig en daardoor een stuk veiliger dan fietsjes gemaakt van andere materialen.

Zijwieltjes

Fiets jouw kindje nog met zijwieltjes? Zorg dat deze dan zo zijn afgesteld dat ze net de grond niet raken.

Een vlaggetje

Het is niet verplicht, maar het ziet er wel leuk uit en bovendien valt het extra op in het verkeer: het vlaggetje!

De lengte

De lengte van de fiets moet goed afgestemd zijn op de lengte en leeftijd van je kind. Raadpleeg daarvoor onderstaand schema.

 
wielmaat (inch)
leeftijd (jaren)
kledingmaat
12,5
2 tot 4
92 - 104
16
4 tot 6
104 - 116
20
4 tot 8
116 - 122
22
5 tot 9
122 - 128
24
8 tot 10
> 128

Waar let jij op bij het kopen van een kinderfiets? Geef je reactie hieronder!

Geschreven door mama Nienke

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je