{{ message.message }}
{{ button.text }}

Hoe kies je een basisschool voor je kind?

De derde verjaardag van je kind: nog één jaar verwijderd van de basisschool, weer een mijlpaal. Maar hoe kies je nou de juiste basisschool voor je kind? Hieronder een aantal tips waaraan je kunt denken bij het kiezen van een basisschool.

Afbeelding blog 'Hoe kies je een basisschool voor je kind?'

Schooltype:

Er zijn verschillende soorten types school. Zo heb je openbare scholen, scholen met een godsdienstige en/of levenbeschouwelijke grondslag, scholen die lesgeven vanuit een opvoedkundige overtuiging (zoals Montessorischolen, Jenaplanscholen), brede scholen (scholen waarbij in het gebouw ook opvang, sport en cultuur gehuisvest is) en speciaal onderwijs. Voor ieder kind en ouder is er dus veel na te gaan qua schooltype het beste bij je past.

Ligging:

Niet geheel onbelangrijk is de ligging van de school. Een school dichtbij huis is natuurlijk ideaal, mits dit type je voorkeur heeft. Je kind kan dan als het wat ouder is (misschien) zelfstandig naar school.

Bekend:

Ben je zelf al bekend met de school. Dit kan zijn doordat je zelf op deze school gezeten hebt, of kinderen uit de familie en/of buurt welke je kent. Of dat een van je andere kinderen er al op school zit. Kortom je hoort goede en/of slechte verhalen. Laat je niet meteen afschrikken als je een minder goed verhaal over een school hoort.

Uiterlijk en sfeer:

Het is erg belangrijk dat jij/jullie en je kind zich prettig voelt op school. Ga daarom ook naar een open dag. Je kind kan dan rond kijken in de school en krijgt een eerste indruk. Je kent je eigen kind het beste en kunt dan zien hoe hij/zij reageert op de eerste kennismaking. Naast de open dag kun je bij veel basisscholen een afspraak maken om een keer te komen kijken en kennis te maken.

Schooltijden:

Ook schooltijden zijn wel handig om van te voren te weten. Bij scholen kan dit namelijk nogal verschillend zijn. Aangezien je kind het grootste deel van de dag op school zit is kinderdagverblijf niet nodig, maar misschien wel voor- of naschoolseopvang. Dit hangt dus van de schooltijden af.

Rol van Ouder/Ouderbijdrage:

Wat is de rol van ouders op de school? De meeste scholen hebben een ouderraad of een medezeggenschapsraad. Dit wil zeggen dat de ouders ook wel wat kunnen inbrengen op school. Tevens wordt op de meeste scholen een ouderbijdrage gevraagd.

Er komt echt veel op je af met het kiezen van een basisschool en de meeste basisscholen zijn niet meer hetzelfde als toen wij als ouders op school zaten. Weet je het echt niet meer of kun je niet kiezen dan kun je ook altijd informatie vinden op de website van de onderwijsinspectie qua beoordeling van de scholen.

Waar let(te) jij op bij de keuze van een basisschool? Vond je het moeilijk?

Geschreven door mama Kim

Tags:

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je