{{ message.message }}
{{ button.text }}

Hoe heb jij bepaald wie de voogd van je kinderen is/wordt?

Als je een kindje krijgt moet je aan veel praktische zaken denken, zo ook aan het voogdijschap. Maar wat betekent dit en waarom moet je dit tijdig regelen? Wij leggen het op een fijne manier uit in dit artikel.

Afbeelding blog 'Hoe heb jij bepaald wie de voogd van je kinderen is/wordt?'

Als je moeder wordt, draag je de verantwoordelijkheid voor de opvoeding en verzorging van je kindje vanaf de geboorte tot achttienjarige leeftijd. Dit heet het ouderlijk gezag. Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, krijgt je partner ook automatisch het ouderlijk gezag en ben je samen verantwoordelijk. In andere gevallen, bijvoorbeeld bij een samenlevingscontract betekent erkenning niet automatisch ook gezamenlijk gezag. In dit soort situaties moeten stellen bij de gemeente aangeven dat de vader de juridische ouder is, daarna moet ook bij de rechtbank gezag worden aangevraagd. Er is wel een initiatiefwetsvoorstel om dit te wijzigingen en de procedure voor ongehuwde stellen makkelijker te maken.

Wat is een voogd?

Wie neemt de verantwoordelijkheid voor de opvoeding en verzorging van je kindje als jou iets ernstigs overkomt? Of als dit gebeurt bij jou én je partner? Er kan een situatie ontstaan waardoor jullie de opvoeding en verzorging van jullie kindje niet meer voor jullie rekening kunnen nemen, bijvoorbeeld in het geval van overlijden of bij een ernstige ziekte.

Als beide ouders het ouderlijk gezag hebben en één van de ouders komt te overlijden, dan blijft de andere ouder alleen het gezag houden. Als beide ouders iets overkomt, wordt er bepaald wie de verantwoordelijkheid voor de opvoeding van je kindje gaat overnemen. Diegene wordt een voogd genoemd en wordt benoemd door een rechter.

Om te voorkomen dat een rechter deze beslissing moet nemen kun je van te voren vastleggen wie het voogdijschap krijgt. Op die manier komt er geen rechter aan te pas en weet je zeker bij wie je kindje terechtkomt als jou en/of je partner iets overkomt. Dit kan bijvoorbeeld een familielid zijn of een vriend of vriendin. In een testament kun je iemand aanwijzen als voogd. Ook zonder testament kun je dit doen door het voogdijschap te registeren in het Centraal Gezagsregister.

Opmerkelijk is dat jonge ouders in de leeftijd van 18 tot 34 jaar niet goed voorbereid blijken te zijn op onverwachte gebeurtenissen. Zo blijkt uit een recentelijk onderzoek dat 83 procent van de jonge gezinnen niet officieel vastgelegd heeft wie de voogdij over hun kinderen krijgt mocht beide ouders iets overkomen.

De gevolgen

Naast het regelen van de voogdij is het belangrijk om je te richten op de financiële gevolgen, bijvoorbeeld door een Uitvaartverzekering af te sluiten. Bij een overlijden betekent het namelijk dat de voogd ook financieel verantwoordelijk wordt voor je kind of kinderen. Om de financiële lasten in dat geval wat te verlichten is het mogelijk om een uitvaartverzekering af te sluiten. Je zorgt daarmee dat er voldoende geld beschikbaar is voor een uitvaart op het moment dat jou en/of je partner iets overkomt.

Heb jij al bepaald wie de voogd van je kinderen is en heb jij dit al geregeld? Laat het weten in een reactie.

Tags: #Mom to be

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je