{{ message.message }}
{{ button.text }}

Hey, ze is NIET dom.

Als moeder van een mentaal-uitgedaagd kind word ik soms knetter-krankjorum ervan: Het onheus gebruik van het woordje DOM.

Afbeelding blog 'Hey, ze is NIET dom.' Achtergrond blur afbeelding

"Doe niet zo dom" Ik hoor het mijn moeder nog roepen. De exacte toedracht weet ik niet meer, wel weet ik nog dat men net had vastgesteld dat ik duidelijk bovengemiddeld intelligent ben, en dat ik destijds mijn moeder dus verbaasd aankeek.
Ik was eigenwijs, en wellicht ook wel een tikkie lui als jong meisje. Dus ik haalde er niet altijd uit wat erin zat. En dat was DOM.
Mijn moeder heeft me dat destijds uitgelegd: "Ja jij bent intelligent, maar als je daar niet goed gebruik van maakt, is dat DOM." 
En dus had mijn moeder destijds gelijk; ik moest niet zo dom doen.
Dat is me altijd goed bijgebleven: Intelligent en slim zijn twee totaal verschillende dingen, het ene wordt je mee geboren, het andere is een keuze.

Vanaf dat mijn oudste schoonheid nog maar heel klein was, en voor het eerst besef kreeg dat ze niet volledig mee kon komen heb ik haar verteld dat ze niet dom is. Ik heb haar verteld dat ze de pech heeft gehad met een laag IQ geboren te worden, maar dat het haar keuze is om wel of niet bij de pakken neer te gaan zitten. Om wel of niet eruit te halen wat er inzit. 
Ze heeft altijd haar uiterste best gedaan, Ik heb daarover eerder een Blog geschreven.

En nu komt het: De laatste tijd krijgt ze steeds vaker te horen dat ze dom is. Zowel kinderen die regulier onderwijs volgen, als ook kinderen bij haar op school noemen kinderen met een SO/VSO achtergrond: DOM. (Ja inderdaad de kinderen bij haar op school noemen ook zichzelf dom.)
Ik kan het ze niet eens kwalijk nemen, want ik hoor het overal, ik hoor het zelfs gezegd worden op tv. Soms indirect met de woorden: "Hij/Zij is niet zo slim". Mijn dochter kijkt me steeds vaker aan, met een blik van: "Mam? snap jij dat?" En steeds weer roep ik dat men hier intelligent/on-intelligent verward met slim/dom.

Als iemand een IQ onder de 90 heeft is diegene beneden gemiddeld intelligent, als deze persoon dan zijn uiterste best doet om er alles uit te halen wat er in zit is hij/zij erg SLIM.
Heeft iemand een IQ van boven de 110, dan is diegene bovengemiddeld intelligent, als deze persoon er dan de kantjes vanaf loopt is hij/zij DOM.

Ik heb bij dat laatste stukje expres niet het woordje "erg" gebruikt, maar eigenlijk vind ik als moeder van een meisje dat regelmatig wenst dat haar IQ het haar mogelijk gemaakt zou hebben al haar dromen te volgen en waar te maken, het echt oer-rete-dom als je bij je geboorte een goede intelligentie hebt meegekregen, en je daar niks mee doet. En voor hen die luid schreeuwen dat kinderen kind moeten zijn, dat ze moeten spelen: Spelen = leren, en ik vind dat kinderen heel veel moeten spelen, kleuren, verkleden, fietsen, schommelen, klauteren en (zodra ze daar oud genoeg voor zijn, en er interesse in tonen) lekker leuke boekjes lezen.

Maar mensen alsjeblieft, noem iemand die nu eenmaal niet gezegend is met een grote intelligentie nooit DOM, misschien zijn ze juist wel slimmer dan sommige intelligente mensen.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je