{{ message.message }}
{{ button.text }}

Het gewaagde onderwerp, racisme

Laten we met zijn allen liefde uitstralen, dat wat je uitstraalt krijg je terug.

Afbeelding blog 'Het gewaagde onderwerp, racisme' Achtergrond blur afbeelding

De laatste tijd is Oude Pekela veel in het nieuws, niet omdat het zo'n prachtig dorp is, maar omdat er veel incidenten zijn met de bewoners van het AZC.

Het dorp staat op zijn kop, de inwoners zijn in rep en roer en je kan de winkel niet inlopen zonder dat er iemand over praat.

"Vorige week deed ik in de avond even snel een boodschap. Ik kwam aanrijden bij het winkelcentrum en er stonden groepen mensen buiten te wachten. Het eerste wat ik dacht; wat is er nou weer aan de hand? Nieuwsgierig als ik ben, vraag ik aan omstanders wat de situatie is. Er wordt mij uitgelegd dat een blanke jongeman dronken rondloopt, agressief is en een bewoner uit het AZC aangevallen heeft."

Deze jongen loopt er inderdaad nog rond, schreeuwt en oogt absoluut dronken. Enkele bewoners vanuit het AZC worden gevraagd binnen te blijven tot dat de politie er is. Dit in verband met hun eigen veiligheid. Zelfs de vrienden van de jongen proberen ervoor te zorgen dat zij veilig zijn. Met handen en voeten en gebrekkig Engels wordt hen uitgelegd dat deze jongen dronken is en dat zij beter binnen kunnen blijven tot dat de politie is gearriveerd.

Deze komt dan ook met sirenes aanrijden en begint hun ondervraging. De jongeman die dit veroorzaakt heeft is inmiddels uit zicht verdwenen.

Zo, een voorbeeld van een situatie vanuit het dorp. Lees je dit nieuws ergens? Nee, alleen de mensen die erbij waren weten ervan. Het staat niet op het bekende pekelnieuws, het wordt nergens besproken, je hoort er niks meer van.

Terwijl er de avond daarvoor ook een blanke jongen, in dronkenschap een fiets gesloopt heeft bij dezelfde winkel. Waarom dit niet wordt gedeeld? Niet interessant genoeg en oh wacht, hij was blank, dan mag het?

"Nou werd er afgelopen week iemand lastig gevallen door een bewoner uit het AZC, de politie kwam erbij, deze agent werd aangevallen met een bier flesje en is gewond geraakt aan zijn hoofd."

Een voorbeeld vanaf de andere kant. Lees je het in het nieuws? Ja meerdere malen. Hoor je erover in het dorp? Je hoort niks anders. Het hele dorp is in rep en roer want (en dit zijn niet mijn woorden); die zwarten zijn er weer bij.

Het is alsof je loopt in de tweede wereldoorlog, en nee ik weet niet hoe dat was gelukkig maar de wereld lijkt wederom niet eerlijk verdeeld.

Er is een alcoholverbod opgesteld voor een bepaald gedeelte in het dorp, er lopen extra agenten, burgerwacht etc. Mensen zijn gespannen, voelen zich niet meer veilig, maken ruzie en bijna iedere avond hoor je wel sirenes.

Ik baal van het feit dat alles zo negatief naar buiten gebracht wordt, zodra er inwoners uit het AZC bij betrokken zijn. Er is haat, constante haat naar deze mensen. En ja, natuurlijk zijn er mensen die dingen doen die niet kunnen, absoluut. En nee, dit hoeft niet in de doofpot gestopt te worden en mag best bekend gemaakt worden. Maar weet je, dat er ook genoeg bewoners van het AZC zeggen; het is een klein groepje die dit doet, en het voor ons verpest.

Net als dat er een klein aantal bewoners uit het dorp het verpest voor de anderen, maar hier hoor je niks over. Haat, is het enige wat je hier voelt, frustratie, angst en haat.

Voel ik me onveilig hier? Nee. Wil ik mijn kind opvoeden in dit dorp? Nee. En niet omdat wij in de buurt wonen van een AZC, absoluut niet. Meer omdat ik mijn kind niet wil opvoeden met racisme. Ik wil niet dat hij in de winkel loopt en er uit het niks 'zwarten' (zoals ze hier genoemd worden) worden aangevallen. Ik wil niet dat hij de haat meekrijgt naar mensen met een andere kleur. Ik wil niet dat hij leert van andere kinderen op school, dat mensen met een donkere kleur minder zijn of dat hij daar bang voor moet zijn.

Waarom? Waarom in hemelsnaam moet dit op deze manier? Ik ben nog nooit lastig gevallen hier, zelfs niet als ik als vrouw alleen over straat loop. Nee, ik word voorgelaten, geholpen als het moet, om hulp gevraagd in de winkel en het mooiste, de kinderen kijken elkaar aan en herkennen onschuld in elkaar, ze geven elkaar een lach. En ik vind het zo zonde, dat deze onschuld in een kind vergalt wordt door de ouders. Ja je moet je kinderen waarschuwen voor kwaad en onveiligheid. Net zo goed van een blank persoon als van een donker persoon.

Wat ik zou willen, is dat we met zijn allen volgende week naar het AZC gaan, want dan is er namelijk opendag. Ga in gesprek met de mensen die hier wonen, luister naar hun verhaal, luister naar hun mening over de situaties van afgelopen tijd en je komt er achter dat 90% het met je eens is. Verdiep je in hun cultuur, geniet van de gerechtjes die gemaakt worden, laat je kinderen spelen met die van hen en hou op met racisme.

We wonen in een mooi dorp, met een mooi centrum en als het even kan, met mooie inwoners; blank, zwart, werkzaam, werkloos, laten we een ieder accepteren en respecteren om wie ze zijn.

Laten we met zijn allen weer met een lach de straat op gaan, elkaar groeten in de winkel, ongeacht de huidskleur. Leer onze kinderen geen haat, maar liefde. Straal liefde uit, en je krijgt het terug.

Denk zelf na, en volg niet de kudde mensen omdat je er anders niet bij zou horen. Volg je hart, die klopt namelijk net zo hard als die van ieder ander. Van binnen, zijn we allemaal dezelfde. Namelijk; mensen.

Kijk naar de lach van mijn kind, kijk naar zijn stralende onschuld. Ieder kind heeft dit! Laten we dit zo houden.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je