Snap
  • Gezond
  • #sporten
  • #zwangerschap
  • #tips
  • #gezondheid
  • fitworden

Zwangerschapskilo's

Wie heeft de ultieme tip?

Lieve lezer,

Wat leuk dat je de tijd neemt om mijn blog te lezen.

Nu ik deze blog schrijf ben ik inmiddels 38+3 weken zwanger en 12+ kilo aangekomen. En ja het valt nog reuze mee, want ik weet dat er genoeg vrouwen veel meer aankomen in de zwangerschap dan ik zal aankomen. Ik ben er nog niet en ben wel benieuwd wat uiteindelijk het gewicht zal zijn wat ik aangekomen ben. Waarom ik deze blog schrijf is, omdat ik jaren bezig ben met 3 tot 4 keer in de week sporten, bezig zijn met voeding en mijn lichaam. Dat het dan nu best wel veranderd is best gek en daar moest ik ook echt wel aan wennen.

Balans:Tijdens het werk probeerde ik echt gezond te eten aan en zoveel mogelijk de verleiding uit de weg te gaan. Dit lukt natuurlijk niet altijd en ook ik had diverse uitschieters hierin. Ook thuis zocht ik wel naar balans om het toch wel voor het grootste gedeelte gezond te houden en niet steeds toegeven aan vreetbuien. Of denken: ach, ik kom toch al kilo's aan. Ik heb echt wel veel gesnoept en ongezonde dingen gegeten, waar ik vaak achteraf spijt van had.

Opschorten sportabonnement:Van 3 tot 4 keer sporten in de week naar: wanneer ik er kracht voor had? Van intensief en zwaar trainen naar: wat meer aangepast sporten en luisteren naar mijn lichaam. Ik vond het best lastig om eraan toe te geven dat lang niet alles meer zo makkelijk ging als daarvoor. Inmiddels heb ik mijn abonnement dan ook opgeschort voor 2 maanden, omdat het zo in mijn hoofd bleef spoken dat ik moest sporten om maar niet extreem aan te komen. Ik wou rust en mezelf ook rust geven voor de bevalling, dus leek dit mij de beste keuze. En ik ben blij dat ik het gedaan heb. Nu probeer ik zoveel mogelijk op de fiets te doen, ga ik wandelen en ook schoonmaken is best een sport met die buik. Mijn man en ik sporten beiden bij dezelfde sportschool en ik hoop na mijn zwangerschap het sporten weer op te kunnen pakken. Hoe we dit samen gaan afwisselen en verdelen zien we dan wel weer. Motivatie ontbreekt ook absoluut niet, maar energie vaak wel. En als je dan geweest bent is het heerlijk en geeft het een voldaan gevoel.

Aan de bak:Na de bevalling wil ik proberen om op mijn oude gewicht te komen. Met mijn man heb ik dan ook afgesproken dat ik de eerste week nog lekker mag genieten van cake met muisjes en broodjes die ik gemist heb. Natuurlijk wel met mate, maar daarna de knop weer omgaat en weer opzoek gaan naar de balans. Ik weet gewoon van mezelf dat ik niet gelukkig zal zijn als ik teveel in gewicht blijf hangen. Het is geen obsessie, maar wie wil zich nu niet fijn voelen in zijn of haar lichaam? Sporten is voor mij niet alleen een manier om mijn gewicht stabiel te houden, maar ook om fit en energiek te blijven. Hoe dit straks met een kleintje en slapeloze nachten zal gaan is nog af te wachten. Ik wil graag borstvoeding gaan geven en wat ik mag geloven zal dat ook wat meehelpen met het verbranden van calorieën.

Wie van jullie heeft goede tips om straks de draad weer op te pakken? Ik ben benieuwd hoe jullie het gedaan hebben na de bevalling!

Liefs,

Mendyღ

4 jaar geleden

Ik ben daar gewoon niet mee bezig geweest, dat heb je toch niet helemaal zelf in de hand. Bij mijn eerste zwangerschap 16,5 kg bijgekomen, maar in de komende twee maanden tijdens de borstvoeding nog serieus wat kilo’s bijgekomen (tot boven mijn eindgewicht vlak voor de bevalling) omdat ik altijd maar honger had. Op mijn eten letten hielp amper, ik bleef op hetzelfde gewicht hangen. Tot ik per toeval van brood wisselde, en die eeuwige honger weg was. Ik vermoed dat het om een soort voedselintolerantie gaat voor bepaalde toevoegingen in brood (mogelijk melk?), maar eigenlijk ben ik er niet zeker van. Zo ben ik ruim 10 kg afgevallen. Verder spelen hormonen ook een grote rol: toen ik zwanger werd van mijn tweede begon ik plots extra af te vallen, zonder significante wijzigingen aan mijn voedingspatroon. In totaal was ik maar 6 kg bijgekomen en niet zo lang na de bevalling van mijn tweede had ik mijn oorspronkelijke startgewicht van voor mijn eerste zwangerschap terug bereikt. In heel die periode heb ik niet gedieet, maar gewoon het laten komen zoals het kwam. Toen ik echt te zwaar werd lette ik wel wat meer op mijn eetpatroon (in de zin van gezonder eten), maar dat hielp amper omdat er toen medische en hormonale oorzaken waren voor mijn hoge gewicht. Gewichtsveranderingen naar aanleiding van de zwangerschap zijn normaal en je moet dat gewoon zijn tijd geven. Veel succes bij de bevalling!