{{ message.message }}
{{ button.text }}

Vaccin tegen Lyme, zou jij het doen?

Ruim 20 jaar geleden hadden wij een jongen op bezoek uit Engeland, zo'n project waar armere kinderen toch vakantie hebben. We gingen naar Texel en hij wilde de voetbal nooit uit de bosjes halen omdat hij bang was voor teken. Ik riep uiteraard heel hard "Tick-attack, tick-attack!" Als de bal weer in de bosjes terecht kwam.

Afbeelding blog 'Vaccin tegen Lyme, zou jij het doen?'

Ruim een half jaar geleden zat er ook een teek op de oorschelp van onze zoon. Deze was nog erg klein, ondanks dat die er toch al een paar uurtjes in zat. Zit te weinig bloed in zo'n oor denk ik. Met jarenlange tekenervaring bij mijn honden, draai ik mijn hand er niet voor om, deze snel te verwijderen, daarna te ontsmetten. Zoon in de gaten gehouden, geen ring om de beet, geen griepverschijnselen etc.

De laatste jaren is er steeds meer kennis opgedaan betreffende teken en de ziekte van Lyme. Zo dacht men vroeger dat teken uit bomen vielen, ze zitten dus in (lang) gras en struiken. Vroeger moest je de teek eerst verdoven met alcohol, tegenwoordig is dat uit den boze en kan dit meer kwaad dan goed. Vroeger moest je eerst draaien en dan trekken, nu gewoon met ferme ruk eruit halen.

Het schijnt dat 1 op de 5 teken de bacterie Borrelia burgdorferi bevat, die Lyme veroorzaakt. En Lyme is een rotziekte, waar je last kan krijgen van gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten. Maar als je er op tijd bij bent is het allemaal goed te behandelen. Er zijn vaak ook mensen met klachten die niet wisten dat ze een tekenbeet hadden. De angst voor tekenbeten en de ziekte van Lyme is dus vrij reëel, maar in principe goed te voorkomen.

Vanochtend las ik op zo'n wetenschappelijke site een artikel over LYMErix, een vaccin tegen de infectie die eind jaren '90 in Amerika op de markt is gekomen. Door "vage klachten" van anti-vaccinatie kant is het vaccin na 4 jaar stop gezet. Meerdere rechtszaken hebben gezorgd dat het bedrijf dat dit vaccin maakte ermee stopte. Het vaccin scheen te werken bij ruim 80% van de mensen die dit ontvangen hebben. De mensen kregen een eiwit dat een auto-immune reactie veroorzaakte tegen de bacterie die Lyme veroorzaakt, net als gewone vaccinaties dus. Deze vaccinatie was voor $50 per persoon te verkrijgen, dus niet extreem duur.

Na wat verder onderzoek bleek dat er wel nieuwe initiatieven zijn die met hetzelfde principe werken als de LYMErix. Eind 2016 is dit nieuwe vaccin goedgekeurd door de FDA (Food Drug Administration US) en blijkbaar ook al een goedkeuring van de Europese registratie voor medicijnen. Dit nieuwe vaccin heet VLA15-101, maar vooralsnog heb ik hier in Nederland er nog niks over gehoord.

Ik vind dit soort dingen een goede ontwikkeling, het scheelt heel veel kosten in behandeling van de ziekte van Lyme. En natuurlijk ook in klachten bij volwassenen en kinderen. Dus de vraag, als dit vaccin echt beschikbaar wordt in Nederland, zou jij je kinderen en jezelf hiervoor laten vaccineren?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je