Snap
  • Gezond
  • eten
  • opvoeding
  • gezond
  • papa
  • papablog

Onze top 10 gezonde gerechten

Zelf bedacht door papa en de jongens

Daar zijn de gezonde gerechten dan eindelijk. In mijn vorige blog schreef ik dat de jongens en ik een aantal gezonde gerechten bedacht hadden die ervoor moesten zorgen dat de zwembandjes verdwenen. Ik had alleen die gerechten niet opgenomen in de blog. Naar aanleiding van de reactie van Nikki1986, is hier onze top 10  gezonde gerechten.

Even wat informatie vooraf

Het zijn gerechten die we zelf hebben bedacht en waarvan we denken dat ze gezond zijn. Ze zijn ook simpel en vaak niet culinair te noemen, maar ze zijn wel makkelijk te bereiden en volgens mij niet al te duur. Ik heb geen opleiding gevolgd of diploma gehaald met betrekking tot voeding. Ik heb de bereiding uitgeschreven en aangegeven waar ik de ingrediënten gekocht hebt, zodat hun mama ook de gerechten kan maken. Hun mama is namelijk niet zo van het koken. Voor het gemak heb ik de bereiding toegevoegd. Bij ieder gerecht heb ik erbij gezet hoeveel sterren de jongens aan het gerecht hebben gegeven, vier sterren is de hoogst mogelijke score.

Gerecht 1: Mini loempia's met gewokte groenten (4 sterren)

Mini loempia's Tauge Bunapi Shimeji (Japanse paddestoelen) Bakje met baby mais kolf

Totaal kosten: +/- 5 euro.

Bereiding (15 min, komt door voorverwarmen oven):

Verwarm de oven voor op 200 graden (10 minuten).Snij ondertussen de onderkant van de Shimeji weg en doe ze samen met de baby maiskolf in een wok met wat olie. Na 5 minuten (als de Ahimeji wat geslonken zijn) gooi je de taugé bovenop de champignons en baby maiskolf. ze slinken vanzelf door de warmte.Nu kunnen de loempia's wel in de oven, ze hebben ongeveer 3 minuten nodig.Na 2 minuten is de groente klaar. Als de groente op de borden ligt, dan kunnen de loempia's uit de oven gehaald worden en toegevoegd worden op de borden. Het eten is klaar.

Ik koop de groenten en mini loempia's altijd bij de de Aziatische supermarkt bij ons in de stad is. Dit is wat meer moeite dan naar de supermarkt op de hoek te gaan, maar de groente is beter en het is een stuk goedkoper.

De bereiding simpel, omdat er maar één pan nodig is.

Gerecht 2: Kip balletjes met rijst (3 sterren)

Rijst Kip balletjes (max 3 per persoon)Worteltjes

Totaal kosten: +/- 2,40 euro.

Bereiding (20 min, vooral wachten op koken en stomen):

Doe de kip balletjes in een stoommandje bovenop een pannetje met een klein beetje water en laat ze 15 minuten op laag vuur stomen.Kook ondertussen water voor de worteltjes en de rijst.Doe de worteltjes in de pan en kook ze voor ongeveer 10 minuten.Voor de rijst geldt hetzelfde als de worteltjes.Giet de rijst en worteltjes af en maak daarna de borden op.Het eten is klaar.

Het is alleen lastig om de kip balletjes te kopen, want die komen van de Chinese supermarkt in de stad. Bij de supermarkt op de hoek heb je ze helaas niet.

Gerecht 3: Gemarineerde kipfilet met noodles (2,5 sterren)

Gemarineerde kipfilet haasjes Noodles Brocolli

Totaal kosten: +/- 4,80 euro.

Bereiding (15 min):

Breng water voor de noodles en de brocolli aan de kook.Doe de kipfilethaasjes in een koekenpan en bak op halfhoog vuur.Snij ondertussen de brocolli in kleine roosjes en doe ze in een pan.Voeg het gekookte water eraan toe en kook de broccoli voor ongeveer 7 minuten.Draai na ongeveer 4 minuten de filethaasjes om. Doe de noodles in gekookt water en kook ze zoals aangegeven op de verpakking.Giet de groente en noodles af als ze klaar zijn.Haal de kipfilet haasjes na ongeveer 8 minuten uit de pan.Maak de borden op.Het eten is klaar.

Dit is qua bereiding misschien wat lastiger, aangezien er drie pannen te gelijk op het vuur staan. Alles is echter te krijgen bij de supermarkt op de hoek.

Gerecht 4: Flapjes met rauwkost (3 sterren)

Tortilla's (max 2 per persoon)KomkommerAugurkSlaTomaatMozzarellaZoete chilisaus (voor in de flapjes)

Totaal kosten: +/- 3,70 euro.

Bereiding (15 min):

Snij de ingrediënten en zet ze in bakjes op de tafel.Voor het laatste ingrediënt gesneden wordt, kunnen de tortilla's de magnetron in.De tortilla's moeten meestal zo 60 seconden op een bord in de magnetron (900w).

Een erg simpel gerecht, want alles is te koop bij de supermarkt en het is alleen maar snij werk.

Gerecht 5: Kipnuggets met noodles (3 sterren)

KipnuggetsNoodlesBloemkool

Totaal kosten: +/- 4,50 euro.

Bereiding (15 min):

Breng water voor de noodles en de bloemkool aan de kook.Snij ondertussen de bloemkool in kleine roosjes en doe ze in een pan.Voeg het gekookte water eraan toe en kook het voor ongeveer 10 minuten.Doe de kipnuggets met wat olie in een koekenpan en bak op halfhoog vuur.Draai na ongeveer 4 minuten de kipnuggets om. Doe de noodles in gekookt water en kook ze zoals aangegeven op de verpakking.Giet de groente en noodles af als ze klaar zijn.Haal de kipnuggets na ongeveer 8 minuten uit de pan.Maak de borden op.Het eten is klaar.

Die kipnuggets van de AH vinden de jongens van mij het lekkerst en is volgens mij ook gezonder dan die diepvries kipnuggets.

Gerecht 6: Macaroni met Mozzarella (3 sterren)

MacaroniDoperwten (diepvries doperwten)MozzarellaKetchup (voor op de macaroni)

Totaal kosten: +/- 2,70 euro.

Bereiding (12 min):

Breng water voor de macaroni en de doperwten aan de kook.Doe de macaroni en het gekookte water in de pan en kook het voor ongeveer 10 minuten.Doe de doperwten met het gekookte water in een andere pan en kook het 7 minuten.Breek de mozzarella in kleine stukjes.Giet de groente en macaroni af als ze klaar zijn.Doe de mozzarella bij de nog warme macaroni en laat het smelten. Serveer alles op een bord.Het eten is klaar.

Alles is te koop bij de supermarkt, verder is het alleen het koken van de ingrediënten.

Gerecht 7: Sushi (4 sterren)

Zalm voor sushi, 1 ons bij de visboerKomkommerZeewierSushirijstKrabsticks, bij AH Azijn JapansSojasaus

Totaal kosten: +/- 9 euro euro.

Bereiding (45 min):

Sushirijst koken volgens de verpakking, meestal kook ik 250 gram in 360 ml water voor 10 minuten. De Sushi 15 minuten met deksel laten rusten. Dan Japanse azijn (5 eetlepels) met 1 theelepel suiker en 1 theelepel zout verhitten. Dit mengsel na 15 minuten met de rijst mixen in een koude bowl. Niet drukken, anders gaat de rijst kapot.De stapel zeewier vellen wapperen boven een pit om het krokant te maken (niet te dicht bij het vuur)Daarna rijst op het zeewier doen met de gewenste ingrediënten en rol de sushi maar.

Dit is het moeilijkste gerecht qua bereiding, het duurste gerecht en het duurt het langst, maar wij vinden het het lekkerst.  Als het rollen moeilijk is, dan kan je er poké bowls van maken. Maak dan drie schaaltjes met wat komkommer onderin, doe er rijst boven en als topping stukjes zalm en krabsticks met wat sojasaus.

Gerecht 8: Spaghetti met kip balletjes (3 sterren)

SpaghettiBroccoli Kip balletjes van Chinese supermarkt Ketchup (eventueel voor over de spaghetti)

Totaal kosten: +/- 2,70 euro.

Bereiding (20 min, vooral wachten op koken en stomen):

Doe de kip balletjes in een stoommandje bovenop een pannetje met een klein beetje water en laat ze 15 minuten op laag vuur stomen.Breng water voor de spaghetti en broccoli aan de kook.Snij ondertussen de broccoli in kleine roosjes en doe ze in een pan.Doe de spaghetti in een kokende pan en kook het ongeveer 10 minuten.Voeg het gekookte water aan de broccoli toe en kook het voor zo 7 minuten.Giet de groente en spaghetti af als ze klaar zijn.Haal de kip balletjes uit het stoommandje.Maken de borden op.Het eten is klaar.

Dit is qua bereiding misschien wat lastiger, aangezien er drie pannen te gelijk op het vuur staan. Je kan ook het stoommandje bovenop de broccoli pan zetten in plaats van de deksel te gebruiken. Dat scheelt weer plek. Daarnaast komen de kip balletjes van de Chinese supermarkt uit de stad. Het is wel makkelijk om te bereiden, het is alleen stomen en koken.

Gerecht 9: Mini hamburgers met rijst (4 sterren)

Mini hamburgersRijst Bloemkool

Totaal kosten: +/- 5 euro.

Bereiding (15 min, vooral wachten op koken ):

Breng water voor de rijst en de bloemkool aan de kook.Doe de mini hamburgers in een koekenpan en bak op halfhoog vuur.Snij ondertussen de bloemkool in kleine roosjes en doe ze in een pan.Doe de rijst in gekookt water en kook ze zoals aangegeven op de verpakking.Voeg het gekookte water toe aan de bloemkool en kook het voor ongeveer 10 minuten.Draai na ongeveer 4 minuten de mini hamburgers om. Giet de groente en rijst af als ze klaar zijn.Haal de mini hamburgers na ongeveer 8 minuten uit de pan.Maken de borden op.Het eten is klaar.

Gerecht 10: Salade met gekookte ei (3 sterren)

2 gekookte eierenSla KomkommerTomaatAugurk3 geroosterde bruine boterhammenZoete chilisaus (voor pit en smaak)

Totaal kosten: +/- 3 euro.

Bereiding (20 min, vooral wachten op koken ):

Kook water voor de eieren.Doe twee eieren in het kokende water en laat ze 12 min koken.Ondertussen kan je alles snijden en in een grote kom doen.Als de eieren bijna gekookt zijn, de 3 boterhammen roosteren (bv door even in de koekenpan op te warmen, olie is niet nodig) .De eieren laten schrikken, pellen en in partjes snijden en in de kom stoppen.Een beetje zoete chili saus erin doen en de kom goed roeren.De geroosterde broodjes in een driehoek snijden als bij een tosti of in kleine blokjes toevoegen in de kom.Alles op tafel zetten. Het eten is klaar.

Dit zijn onze 10 gezonde gerechten. Als je nog tips om de gerechten nog gezonder en lekkerder te maken, laat dan een reactie achter...

5 jaar geleden

het heeft even geduurd (op vakantie geweest) maar mijn poging tot gezonde food blog staat online

Ik benieuwd ?

5 jaar geleden

Super! Meteen weer wat inspiratie. Zal binnenkort ook eens bloggen met wat onze favoriete gezonde gerechten zijn!!!