Snap
  • Gezond
  • #ad
  • puurrookvrij
  • adv
  • puurrookvrijxfamilyblend
  • susanxpuurrookvrij

Na 15 jaar roken ben ik eindelijk gestopt!

Vroeger rookte mijn vader, voor ons was dat heel gewoon, niet wetende dat het slecht was. Slecht voor mijn vader uiteraard, maar we wisten niet dat het zo slecht was voor zijn omgeving. Voor ons als kinderen dus! In de loop der jaren werd er steeds meer onderzoek gedaan en bleek roken véél en véél schadelijker dan men altijd had gedacht. Gelukkig is mijn vader gestopt. Helaas ondervindt hij er nog steeds hinder van dat hij jarenlang verslaafd is geweest aan roken. Zijn longen hebben minder capaciteit en hij heeft een lichte vorm van COPD (een longziekte waarbij je longen zijn beschadigd. Je hebt minder zuurstof en ademen is moeilijker, hierdoor heb je minder energie) en dit heeft bijna altijd als oorzaak: roken!

"Wanneer ik snakte naar een sigaret, stelde ik het 10 minuten uit."

Toch ben ikzelf ook gestart en zelfs verslaafd geraakt aan roken. Het begon als ‘stoerdoenerij’, ik wilde er graag bij horen. Vervolgens werd het stoer doen een gewoonte en werd de gewoonte een verslaving. Ik werd er rustig van, het bracht een beetje (tijdelijke) ontspanning in moeilijke tijden.

Toch sluimerde er altijd wel de gedachte dat roken slecht voor mij is in mijn achterhoofd, het liefst stopte ik die gedachte dan weer ver weg. Ik wist dat ik verslaafd was, maar had niet de drive er iets aan te veranderen.

Daar kwam de kinderwens

Maar toen kwam er een punt in mijn leven waardoor ik toch echt gezonde keuzes moest gaan maken. Ik had een eetstoornis én een kinderwens en dat is geen goede combinatie, want we konden niet op de natuurlijke manier zwanger worden. Hiervoor moest ik eerst aankomen en gezonder leven. Alles aan roken is ongezond, reden genoeg om dit te gaan bannen uit mijn leven.

Was het makkelijk om te stoppen? Nee, helemaal niet!

Maar wat mij enorm hielp in die periode was het ‘uitstellen’ van een sigaret. Wanneer ik snakte naar een sigaret, stelde ik dit 10 minuten uit. Vervolgens werden die 10 minuten 20 minuten en stukje bij beetje werd ik minder afhankelijk van mijn behoefte aan roken. Ook hielp het me om afleiding te zoeken, een blokje om, muziekje aan… Of pakte ik iets (gezonds) om te eten of drinken.

Daarnaast was mijn kinderwens zo sterk, en mijn wens om gezond te worden en te blijven voor als ik ooit moeder mocht zijn, zó groot. Denkend aan wat ik mijn kind(eren) later zou willen meegeven over gezond leven.

Wij zijn gelukkig zwanger geraakt en ik heb tot op de dag van vandaag nooit meer een sigaret aangeraakt. Onwijs gezegend met drie gezonde kinderen en ik zal proberen zo goed als kan ze bij te brengen om zo gezond mogelijk te leven. En… dat roken ongezond is!

Ik ben nu 7 jaar gestopt! Wanneer stop jij?

Het is goed te weten dat stoppen met roken gaat met vallen en opstaan. Maar je hoeft het niet alleen te doen. Er is hulp. Check op PUUR Rookvrij verschillende ervaringsverhalen, tips en een Stopplan. 

In samenwerking met de Rijksoverheid.

1 jaar geleden

Wauw wat onwijs goed

1 jaar geleden

Ik ben nu 3 weken gestopt, en ik moet zeggen het valt me mee. Had het erger en zwaarder verwacht na ruim 45 jaar roken

1 jaar geleden

Ik zelf niet. Maar mijn partner gaat stoppen na 21 jaar roken! 🙌

1 jaar geleden

Nooit gerookt en nooit geprobeerd. Vind alsniemand anders rookt het wel heel lekker ruiken 😂