Snap
  • Gezond
  • hormonen
  • #gewicht
  • vierdetrimester
  • #afvallennazwangerschap
  • pospartumlichaam

Herken je jouw postpartum lichaam?

Een tijdje geleden sprak ik af met een lieve vriendin die pasgeleden was bevallen van haar 3e kindje. En hoe ze sprak over haar lichaam na een heftige derde trimester en pittige kraamtijd was zowel heel bekend als hartverscheurend.

Deze werkelijk prachtige vrouw, niet alleen van binnen, maar ook zeker van buiten, zag zichzelf op de meest onflatteuze manier mogelijk. Ze maakte zich enorm zorgen om in haar badpak rond te lopen in die vreselijke hitte van de afgelopen zomer zonder dat er ook maar iets of iemand in de buurt was 

Dat huisje wat 3 gezonde kinderen heeft gemaakt, heeft verzorgd en ze intens liefheeft, is niet meer dat lichaam van vóór alle zwangerschappen en bevallingen. En de leugen van 'je lichaam terugkrijgen' blijft maar herhaald worden op alle mogelijke (schadelijke) manieren.

Je ziet het als je scrolled op social media, een blaadje openslaat, op TV, maar ik hoor het ook van andere mama's. Er is een onderliggende verwachting dat het lichaam terug moet gaan naar wat het was.

En ik denk dat precies deze misconceptie heel veel schade aanricht.

Na een eerste zwangerschap, bevalling, kraamperiode, eventueel langdurig borstvoeding geven, is alles anders. Er zijn rondingen en verzachtingen die je onbekend waren, striemen, littekens en plekken die lang daarna nog beurs blijven.

En het feit dat we (ge-airbrushte) modellen zien die slechts een korte periode na hun bevalling halfnaakt poseren en er strakker uit zien dan ooit, helpt absoluut niet om dit te accepteren.

En meer dan dat, het is ok om je lijf niet te herkennen. Het is ok, dat je niet in een bikini wenst rond te paraderen. Het is ok, dat je echt niet op een plek bent dat kan accepteren dat dit is wat er gebeurd is met je lichaam. Het is volstrekt normaal dat mama's daar nu of nog jaren later moeite mee houden. 

En ik merk aan de mama's met ik werk in mijn praktijk dat het zo bevrijdend is om jezelf toestemming te geven om niet blij te zijn met waar je staat. We worden namelijk óf gesteund in onze drang naar onhaalbare doelen óf we horen er onverschillig over te zijn. 

En vanuit het punt van ontevreden mogen zijn, kun je jezelf helpen anders te gaan kijken naar je postpartum lijf. Ik nodig moeders in de praktijk dan uit om een bodyscan te doen. Dat betekent dat je alles opnoemt aan je lichaam waar je wél tevreden mee bent. Zoals je mooie ogen, sterke benen, je stralende glimlach...wat je ook doet, lieg niet tegen jezelf.

En wanneer je helemaal niets meer kunt bedenken, neem dan tijd om uitgebreid je lichaam te bedanken voor het zwanger kunnen worden, het kunnen maken van een mens en het kunnen bevallen.

Wanneer ik hierbij stilsta en denk aan wat mijn lichaam heeft gemaakt dan kan ik alleen maar pure bewondering hebben. Om ingewijd te zijn in het mysterie van leven geven, is een voorrecht die niet in woorden is te bevatten. 

Het is een hele eenvoudige oefening die je regelmatig kunt doen. En daarbij ook een hele krachtige manier om het punt te bereiken van accepteren waar je bent en daarmee vrede te sluiten. Want dat is dé plek waaruit je wil bewegen. Dat is inspiratie, en vanuit deze positieve kijk, kun je zoveel (blijvends) bereiken.Desirée is orthomoleculair therapeut. Bekijk haar cursussen hier op de Mamaplaats Academy.

3 jaar geleden

Dank je wel voor je reactie! Ik ben ook blij dat er steeds meer ruimte is om dit bespreekbaar te maken.

3 jaar geleden

Wat een belangrijk onderwerp! Goed dat hier steeds meer positieve aandacht voor is!