{{ message.message }}
{{ button.text }}

Help! Mijn haar valt met bosjes uit!

Afbeelding blog 'Help! Mijn haar valt met bosjes uit!'

Haaruitval is hét probleem waar mama's bij mij in de praktijk het meest wanhopig van worden!

Het duurt vaak even voordat het ter sprake komt, want het voelt dan vaak als oppervlakkig of onbelangrijk of het is iets waar een moeder zich voor schaamt. Of in ieder geval schaamte dat ze zich daar zó druk om maakt.

Naast alle veranderingen die je ondergaat in je reis naar het moederschap is dit er één die hoewel het onderdeel is van de werkelijkheid, het wel een hele wrede is als je het mij vraagt. Zeker als je de ervaring had dat jouw haar tijdens je zwangerschap op z'n mooist was.

Er is een verschil tussen 'normale' postpartum haaruitval en haaruitval waarbij je het gevoel hebt dat je kaal wordt. En dat laatste is een reflectie van onderliggende tekorten van voedingsstoffen.

Want voor het lichaam heeft ons haar geen prioriteit als je het vergelijkt met je vitale organen zoals je hart laten kloppen, de hersenen energie geven ed. Dus wanneer het haar bijvoorbeeld lusteloos is, uitvalt, droog is, je een jeukende hoofdhuid hebt dan weet je dat het tijd is om je tekorten aan te vullen.

Dit betekent dat alles wat je op de lange termijn doet om je gezondheid van binnen te bevorderen ten goede komt aan de gezondheid van je haar.

Maar dat proces is zo traaaaaaaaaag 😱 En het kan heel lang aanvoelen alsof je in de tussentijd geen haar overhoudt!

Ervoor zorgen dat je een gezonde hoofdhuid hebt, is het enige wat je aan de buitenkant kunt doen wat echt uitmaakt voor het herstel van je haardos. Een gezonde hoofdhuid is goed doorbloedt, een plek waar nieuw haar kan (blijven) groeien.

De eerste stap is om te kijken naar de producten die je gebruikt in je haar. Vaak valt daar nog heel veel aan te verbeteren namelijk.

Alles wat je op je hoofdhuid smeert, wordt opgenomen door de huid en beïnvloedt daardoor de gezondheid van jouw hoofdhuid en ook de rest van je lichaam. En producten met veel chemicaliën erin werken ook hormonale problemen in de hand.

Dus onderzoek je shampoo, conditioner, styling producten, maar ook je haarverf op parabenen, siliconen, sulfaten en namen die je niet kunt uitspreken of waarvan het niet duidelijk is wat het is. De sulfaten bijvoorbeeld zijn net zo agressief als afwasmiddel, terwijl je nu juist je hoofdhuid met oliën moet voeden in plaats van ze weg te boenen. Met name het dagelijks of vaak gebruik van shampoo is dan een slechte zaak.

Je wil eigenlijk jezelf een puur natuur fase gunnen met je haarverzorging producten (zeker 6 maanden). En ik wil je daarmee wel waarschuwen, want in tegenstelling tot stap voor stap gezonder eten en je beter voelen, is deze overstap vaak een 'het wordt eerst slechter dan beter' 😱

Zeker als je eraan gewend bent om zomaar wat te gebruiken of vaak je haar te verven of te föhnen/stijltangen dan zie je dat het haar eerst een ontwenningsfase nodig heeft. Geen populaire boodschap en niet leuk, maar wanneer jij je ook zo wanhopig voelt over je haaruitval dan is het juist de overstap die je nodig hebt.

Desirée is orthomoleculair therapeut. Bekijk haar cursussen hier op de Mamaplaats Academy

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je