Snap
  • Gezond
  • geluk
  • Vriendschap
  • #singlemom

(H) echte vriendschap = geluk

Het is wetenschappelijk bewezen; Goede relaties bepalen voor een groot deel ons welzijn en geluksgevoel.

Meerdere onderzoeken/studies geven aan dat vooral de kwaliteit - en in mindere mate ook de kwantiteit - van iemand zijn sociale relaties een positief effect hebben op de gezondheid, psychologisch welzijn en zelfs de levensduur van die persoon.

Sterker nog; het NIET hebben van hechte, persoonlijke banden zou een net zo groot risico voor je gezondheid zijn als roken en obesitas.

(yes y’all, be nice to eachother! So, so healthy!)

Verbondenheid maakt ons gelukkig. Het werkt als een soort opwaartse spiraal. Wanneer je je verbonden voelt, voel jij je blijer en gelukkiger. Wanneer jij je blijer en gelukkiger voelt, zijn andere mensen graag bij jou in de buurt. Dat schept weer verbondenheid… Ennnnn zoooooo vooooooorts!

Sociale contacten en duurzame relaties noemen we vaak op de eerste plaats als we een gevoel van welzijn en geluk omschrijven.

Je verbinden met andere mensen werkt in het voordeel van je geluk en je bestaan krijgt meer zin en nut, blijkt uit onderzoek.

Het effect hiervan is zelfs vele malen groter dan we ooit hadden durven dromen. Als jij je omringt met warme sociale vrienden heeft dat een instant effect op je geluksgevoel.

Maar hoe bouw/onderhoud je dan een goede relatie?

Niet per se de hoeveelheid relaties en vriendschappen is van belang voor je geluk. Vooral de hechtheid en duurzaamheid van de relaties is van belang voor je geluk.

Welke elementen zijn dan van belang bij het bouwen van hechte en goede vriendschappen? Check hieronder een lijstje met een aantal elementen (in willekeurige volgorde) die van belang zijn in goede relaties/vriendschappen:

Veiligheid en vertrouwen:

Jij en de ander moeten zich veilig genoeg voelen om zichzelf te zijn. Je voelt je veilig als je er op kan vertrouwen gerespecteerd te worden en er niet over je geoordeeld wordt. (en dus ook je aller lelijkste of gaarste échte zelf bij elkaar kunt zijn!)

Delen van positieve emoties:

Relaties worden beter als je samen lol hebt en andere positieve emoties als blijdschap, trots en dankbaarheid met elkaar kan delen. (Uitgelopen mascara en buikspiertraining van het lachen; dan denk je toch metéén aan je beste vriendin(en)?!)

Open communicatie:

Het vertrouwen hebben dat je eerlijk kan zijn in je communicatie en er naar je geluisterd wordt zodat je je begrepen voelt. (NO shame!)

Geven en ontvangen van hulp:

Heel belangrijk in relaties is het helpen van elkaar. Elkaar ondersteunen waar nodig of af en toe gewoon een luisterend oor zijn. (Ook als je er geen reet zin in hebt. De volgende keer staat er ook iemand voor jou klaar om je op te vegen na een ‘rampzalige’ ervaring.)

Gezamenlijke activiteiten en ervaringen:

Door samen activiteiten te doen creëer je meer verbondenheid. Dit geldt ook voor het delen van ervaringen; zowel goede als slechte. (Vanaf de bank over de app gaat het ‘m niet worden natuurlijk. Praat écht! Ervaar samen. Make memories for life!)

Heb jij voor jezelf duidelijk welke mensen om je heen inderdaad voor dit geluksgevoel zorgen?

En heb je ook nog steeds ‘vriendschappen’ die helemaal niet meer opleveren zoals ze dat zouden moeten? Investeer er in of kap ze af.

Alleen de kwalitatief goede vriendschappen zorgen voor die opwaartse spiraal en jouw geluk.

Ongezonde relaties zuigen energie en zorgen voor een ongelukkig gevoel. Steek je tijd en energie in die vrienden/relaties die juist opleveren!

Foto: Al 34 jaar vriendinnen en even samen weg ?

Liefs, Marinza