Snap
  • Gezond
  • #slapen
  • #slechtinslaapkunnenvallen
  • #Hormonen
  • vierdetrimester
  • #postpartum

Ben je als mama gedoemd om nooit meer goed te slapen?

Hoe slaap jij? Ben je uitgerust wanneer je wakker wordt? Val je makkelijk in slaap? Slaap je diep? Heb je weinig last van de onderbrekingen in de nacht (als die er zijn)?

De meeste mama's die ik in de praktijk zie, antwoorden 'nee' op al deze vragen. En dit komt niet alleen door een baby of dreumes die niet door de nacht heen slaapt. Maar na langdurig last te hebben gehad van onderbroken nachten - vaak ook tijdens de zwangerschap - lukt het slapen niet meer.

En laat slaap nou één van de belangrijkste fundamenten zijn van een goede gezondheid. Want in bed gaat (bijna) alles over. Dat is niet zomaar oude vrouwen wijsheid, maar wetenschappelijk bewijs daarvoor neemt snel toe.

Zonder voldoende slaap is het onmogelijk om te herstellen van postnatale depletie. En dat klinkt misschien hopeloos. Want als goede slaap onmogelijk lijkt en blijft dan concludeer je nu misschien onterecht dat je altijd zal blijven worstelen met je gezondheid. Maar niets is minder waar.

Allereerst is het essentieel om te snappen dat er een verschil is tussen slaap kwantiteit en slaap kwaliteit.

De gedachte dat we alleen maar goed hebben geslapen als we maar genoeg uren hebben gemaakt, houd je vaak tegen. We denken dat 7 of 8 uur ideaal is en zeker met een pasgeboren baby is dat onhaalbaar. Hierdoor doe je de slaap die je dan krijgt al bij voorbaat af als onvoldoende.

En laat nou jouw perceptie enorm belangrijk zijn voor je slaap kwaliteit. Deze kwaliteit is namelijk ook vele malen belangrijker dan de hoeveelheid uren die je maakt. Want uiteindelijk blijven we daarin ook anders, de één heeft 6 uur nodig en heeft daar genoeg aan. Maar afhankelijk van stress, voeding, externe factoren kunnen er fases zijn dat dezelfde persoon weer meer slaap nodig heeft.Ik zie in mijn praktijk ongeveer 5 verschillende slaaptypes (je kunt meer dan 1 type zijn):- slaap type #1: ik kan niet in slaap vallen, totdat het heel laat is - slaaptype #2: ik word elke nacht rond 3-4 uur 's nachts wakker - slaaptype #3: ik slaap héél licht- slaaptype #4: ik wordt ontzettend suf en moe wakker- slaaptype #5: ik word steeds wakker worden om te plassen

En wanneer je deze types herkent en bent, weet dat ook al kan je jouw slaap kwantiteit niet veranderen, het is echt mogelijk om je slaap kwaliteit te verbeteren. Soms is de bewustzijn dat het beter kan al genoeg om deze verbetering in slaap kwaliteit te ervaren.

Maar langdurig slecht slapen, vooral wanneer het niet aan je kleintje(s) ligt, is niet alleen enorm vermoeiend, maar één van de tekenen die je van je lichaam krijgt dat je gezondheid aandacht nodig heeft. Desirée is orthomoleculair therapeut. Bekijk haar cursussen hier op de Mamaplaats Academy.