Snap
  • Gezond
  • bekken
  • fysiotherapie
  • Bekkeninstabiliteit
  • Bekkenklachten

Bekkenklachten

Zwanger zijn, een van de mooiste dingen die er is. De zwangerschapskwaaltjes die erbij horen vond ik echter een drama. Tot een week of 16 verliep mijn zwangerschap prima en had ik vrij weinig klachten, zo kon ik het nog wel even uitzingen. 

Helaas kreeg ik vanaf een week of 16 wat pijntjes, bandenpijn, rugpijn. Hoe wil je het allemaal noemen, ik dacht dit hoort er gewoon allemaal bij, deal er mee! Ik werk als verpleegkundige op de SEH waar ik veel in beweging ben en merkte al snel dat de kleinste bewegingen me al veel energie gingen kosten en de pijnklachten toenamen. Zitten, staan, liggen... eigenlijk geen enkele houding waarin de pijnklachten ook maar iets dragelijker werden. Werken ging moeizaam maar ook thuis was ik niet de vrolijkste meer. 

Ik heb dit alles nog vol kunnen houden totdat ik 28 weken zwanger was en de bekkenfysiotherapeut mij vertelde dat ik nu toch beter kon stoppen met werken als ik na mijn zwangerschap geen blijvende klachten/schade wilde overhouden. De bekkeninstabiliteit uitte zich bij mij in enorm pijn in mijn onderrug, continue aanwezig. Dag en nacht, geen fijne houding te vinden, slapen ging niet en ik was dan ook enorm over vermoeid. De eerste keer dat ik bij de bekkenfysiotherapeut kwam kreeg ik een scala aan dingen over me heen waarvan ik dacht jeetje.. is er ook nog iets wel goed aan mijn lichaam. Ik werd behandeld door middel van massage, kreeg oefeningen mee voor thuis, kocht een gymbal, ging zwemmen en omdat het prachtig mooi weer was lag ik ongeveer de hele dag in het zwembad omdat dat de enige manier was waarop mijn pijnklachten dragelijk waren.

Snap

Bekkenklachten worden veroorzaakt door zwangerschapshormonen. De hormonen zorgen ervoor dat de gewrichten en spieren rondom je bekken soepeler worden. Dit gebeurd meestal al vanaf vijftien a zestien weken zwangerschap. Je bekken verweekt omdat de baby tijdens de bevalling via de je bekken naar buiten moet. De combinatie van het groeien van de baarmoeder, verandering van houding omdat je buik zwaarder wordt kan ervoor zorgen dat  je je bekken verkeerd gaat belasten en hierdoor moeite krijgt met bewegen en soms zelfs pijn krijgt. 

Na mijn zwangerschap heb ik nog 2-3 weken met pijnklachten rondgelopen waarna het gelukkig vrij snel beter werd. Wanneer ik veel loop of lang moet staan merk ik dat mijn rug nog een zwakke plek is en heb dan wel nog regelmatig rugpijn maar ik besef me zeker dat ik me gelukkig mag prijzen aangezien het ook zeker slechter af had kunnen lopen.

4 jaar geleden

Balen is dat hè? Ik loop nu 8 maanden na de bevalling nog steeds met bekkenklachten helaas. Maar er zit vooruitgang in :)