{{ message.message }}
{{ button.text }}

Gezinsuitbreiding: hier moet je rekening mee houden!

Gaan jij en je partner misschien minder werken? Brengen jullie de kids naar de kinderopvang? Of toch naar opa en oma? Biedt jullie huis wel voldoende ruimte voor een gezinsuitbreiding?

Afbeelding blog 'Gezinsuitbreiding: hier moet je rekening mee houden! '

Wanneer er sprake is van gezinsuitbreiding zijn er waarschijnlijk een hoop dingen die gaan veranderen. Je gaat misschien minder werken en krijgt mogelijk een ander inkomen, de gemaakte kosten en het huishouden veranderen waarschijnlijk ook! Bijna 6.000 mama's deden mee aan een onderzoek op Mamaplaats, daarvan was 38% er financieel gezien niet helemaal klaar voor... 

Financieel gezien was ik er op mijn zeventiende helemaal niet klaar voor. Gelukkig is mijn man vier jaar ouder en had hij al een vast inkomen en we konden gelukkig nog een tijdje bij mijn ouders wonen. Nu, 15 jaar later, zijn we nog steeds samen en hebben we drie kinderen!

Ongeveer 64% van de mama's op Mamaplaats is minder gaan werken na het krijgen van een kindje

Het komt regelmatig voor dat één van de ouders minder gaat werken en dus ook minder gaat verdienen na een gezinsuitbreiding. Sommige ouders maken gebruik van het ouderschapsverlof en sommige vaders/moeders stoppen helemaal met werken! 

Van de bijna 6.000 deelnemers aan het onderzoek op Mamaplaats, is 64% van de mama's minder gaan werken na het krijgen van een kindje. Ook al heb je als ouder de mogelijkheid om tot het achtste levensjaar van je kind ouderschapsverlof op te nemen, zorgt dit wel voor een verandering in je inkomsten. Het ouderschapsverlof is namelijk onbetaald. 

De kosten worden daarnaast kosten hoger, voor bijvoorbeeld kinderopvang. 73% van de deelnemers gaf aan de kinderen naar de opvang te brengen. De opvang kostte in 2018 gemiddeld €6,89 per uur, dat telt flink op!

Afbeelding blog 'Gezinsuitbreiding: hier moet je rekening mee houden! '

Wist je dat de meeste ouders meer dan 15% van het gezamenlijk inkomen uitgeven aan de baby in het eerste levensjaar? 

Één ding is zeker: je hebt meer kosten na een gezinsuitbreiding. Uit het onderzoek op Mamaplaats is gebleken dat 65% van de deelnemers meer dan 15% van het gezamenlijk maandelijks inkomen uitgeeft aan de baby. 

Afbeelding blog 'Gezinsuitbreiding: hier moet je rekening mee houden! '

Dus, als het gezamenlijk inkomen van jou en je partner bijvoorbeeld €2.000 is, dan gaat €300 daarvan naar de baby! 

Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt met het kopen van spullen voor je baby, maar wat heb je nou écht nodig? SNS vertelt je graag wat het broodnodige is op de baby uitzetlijst, dat lees je hier.

Tip: Gebruik op Marktplaats de kaartfunctie. Er is vaak wel iemand in de buurt die een paar maanden op je voorloopt. Zo kun je misschien spullen overnemen en bespaar je kosten! 

Maak je huis babyproof

Een gezinsuitbreiding gaat niet alleen over een verandering in de kosten, maar ook in het huishouden. Is jullie huidige huis wel geschikt voor een extra bewoner? Hebben jullie voldoende ruimte? Voldoende slaapkamers? Is de wijk wel geschikt voor kinderen? 

70% van de moeders denkt na over verhuizen of verbouwen tijdens een gezinsuitbreiding, bijna 1.100 moeders gaven aan onvoldoende ruimte te hebben voor gezinsuitbreiding. 

Stel je wilt verhuizen, dan zijn er een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden, zoals bijvoorbeeld de financiering van het nieuwe huis. Verhuizen betekent niet alleen een nieuwe huis, maar ook een nieuwe buurt en een ander kinderdagverblijf voor je kindje, mocht je al kind(eren) hebben. Een hoop om over na te denken dus. 

Wat zou jij doen? Verbouwen of verhuizen? SNS vroeg het drie mensen, dit is hun mening!

SNS vertelt je wat er voor jullie mogelijk is op het gebied van financiering van een nieuw huis. Wil jij bijvoorbeeld weten hoeveel je kunt lenen? Of welke hypotheek het beste bij jullie past? Dat lees je hier

Sponsored: Dit artikel is geschreven in samenwerking met SNS. 


👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je