{{ message.message }}
{{ button.text }}

Geboren met gevoel in kwadraat

Het leven met gevoelens in kwadraat, positief, negatief en dankbaar...

Afbeelding blog 'Geboren met gevoel in kwadraat '

Naar aanleiding van een bericht op Facebook bedacht ik mij, ik blog over van alles maar eigenlijk nooit over hoogsensitief zijn. Waarom eigenlijk niet? Omdat ik de ervaring heb dat mensen mij aankijken alsof ik ze vertel dat ik met olifanten kan praten. Hoewel ik dat best gaaf zou vinden om te doen.. is dat toch iets minder voorkomend dan hoogsensitiviteit. Het leek altijd zo'n taboe te zijn. Ik heb heel vaak moeten horen: je trekt je alles zo aan, je kunt je gevoel toch gewoon uitzetten, dat gevoel klopt niet, je moet je er voor afsluiten.

Toch vind ik dat het iets zou moeten zijn, wat heel erg gewoon is om over te praten. Het is niet zweverig of raar, het is lastig maar ook mooi. 

Voor iedereen is hoogsensitief zijn een andere ervaring en een andere betekenis. Hierbij eerst de officiële definitie van het woord hoogsensitief: zeer gevoelig persoon. Al sinds 1996 bekend binnen de psychologie, dus zo nieuw is het niet. 

Wat het voor invloed heeft op mijn leven, probeer ik hieronder uit te leggen.

Als klein meisje had ik al problemen met slapen, ik was bang en wilde niet alleen slapen. Hier worden nog altijd grapjes over gemaakt binnen de familie, dit ging namelijk tot in mijn puberteit door. Waar ik bang voor was, wist ik toen nog niet, maar nu wel. Ik voelde namelijk aanwezigheid. Van wie of wat,  geen idee. En daarnaast was ik bang voor inbrekers, maar dat terzijde.

Daarnaast wilde ik als heel jong meisje al iemand om mee om te gaan. Een groepje om bij te horen, een hele goede vriendin etc. Ik voelde me anders dan andere kinderen en het leek alsof niemand echt begreep wie ik was.

Had ik vriendinnen? Ja 2. Mijn overbuurmeisje en 1 vriendinnetje van school. De rest waren mensen die de ene keer wel en de andere keer niet aanwezig waren. Zoiets als: wanneer ik ruzie heb met mijn beste vriendin dan kom ik bij jou. Want ja, dat voelde ik.

Ik voel sferen in groepen, ik voel sferen in een trein, in een huis of ruimte. Eigenlijk overal. Daarnaast voel ik emoties van andere mensen. Erg lastig want het is nog moeilijk om te voelen of het mijn eigen gevoel is of die van de ander. Ik vraag me ook regelmatig af waarom ik zonder reden moe en chagrijnig ben. Zonder reden is het dus nooit. En ook de daadwerkelijke bedoeling van een persoon voel ik aan, ik voel het iedere keer als iemand liegt. Doe ik er iets mee? Nee meestal niet. Ik voel me er rot onder en houd het bij mezelf. Mensen liegen nou eenmaal.. erg veel! Aan de ene kant is dit heel fijn om te weten omdat het je behoed voor heel veel pijn. Aan de andere kant is het lastig want je kunt er net niks mee. 

Stel iemand doet heel aardig tegen je, wil met je omgaan, met je afspreken. Ondertussen voel jij dat er iets niet klopt.. maar wat? Liegt hij of zij? Tegen mij, of tegen zichzelf? Je kunt er net niks mee. Het enige wat ik voel is: hier klopt iets niet en met de tijd kom ik er wel achter wat dit is. Want ja, wat wil je dan? Je kunt moeilijk zeggen: Hè aardig persoon, ik weet niet wat, maar er klopt iets niet dus eh.. Doei! 

Aan de andere kant word ik erg blij van oprechte mensen en hier zoek ik dan ook contact mee. Wanneer iemand een compliment geeft, oprecht en gemeend, dan hoor ik dat niet alleen maar die voel ik letterlijk binnenkomen.

Dit is wel vaak de reden dat ik met mensen in de knoei raak. Want hoewel ik geen afstand neem van zo'n persoon, ik ben doodop door het contact met zo iemand. Ik word moe, het slurpt mijn energie leeg en ik word boos op mezelf. Want joh, laat het gewoon los, het valt vast mee.

Iets anders wat ik juist mooi vind aan hoogsensitief zijn, is dat ik meestal op de goede manier iemand weet te steunen. Ik voel vaak aan wat iemand nodig heeft.. zelfs wanneer iemand dit zelf nog niet door heeft. Het lastige is dat ik hierin mijn grens moet vinden. Je kunt nog zo graag iemand willen helpen of inzicht willen geven, ze moeten er wel voor openstaan.

Nog iets moois is dat alles wat ik voel, 10x zo hard binnenkomt. Iets verdrietigs voelt als een wereldramp, maar iets moois voelt ook als een wonder! Ik kan intens gelukkig worden van een mooi moment. Wat voor velen dan gewoon bij een mooi moment blijft. Is het voor mij iets wat de hele dag blijft hangen. Als ik plezier heb, heb ik dit ook echt. En ja dan ben ik heerlijk overdreven aanwezig. En dat vindt niet iedereen even leuk. :D

Het is lastig om met mensen om te gaan, het is lastig om in groepen te zijn, het is lastig om een trein in te stappen. Laat staan hoe lastig het is om een relatie met iemand op te bouwen, hoe zwaar het is om in een bioscoop of pretpark te lopen met al die mensen en hun emoties. Ik moet daar letterlijk 3 dagen van bijkomen.

Het liefst blijf ik er van weg. Het liefst blijf ik in mijn veilige bubbel. Mijn veilige wereld, thuis. Met mijn veilige mensen: Robert en Logan.

Logan leert mij gigantisch veel. Ik voel namelijk alles wat hij voelt. Zijn verdriet, zijn boosheid, zijn trots en zijn blijdschap. Ik neem dit over en dit is dus erg gezellig wanneer hij een moeilijk dagje heeft. Haha. Ik probeer mij dan op te laden en mijn energie aan hem mee te geven. Zo zijn we samen weer blij. :) Ik probeer hem te leren dat iedere emotie welkom is en dat niks verkeerd is om te voelen. Je hoeft het niet weg te stoppen. Doe dat dan zelf ook niet mam.. oh ja! ;)

Wat is de puurheid en onschuldigheid van een kind mooi! Met hem heb ik een 100% open connectie! :) lastig en mooi tegelijk! Want hoewel ik alles voel.. en dus zijn boosheid en verdriet oppik.. ik weet nog steeds niet waarom, ik ben nog steeds niet helderziend. ;) heldervoelend. Dat wel. 

Bovenstaande dingen zijn de dingen die ik het meeste tegen kom. Hoe laad ik mij op?

Door alleen te zijn. Door muziek te luisteren. Door te douchen. Door te knuffelen. Door de natuur in te gaan. En door bezig te zijn met edelstenen. En ik denk dat ik er een nieuwe manier bij heb gevonden: yoga. Maar het afsluiten voor iedereen om me heen in de ruimte is nog lastig. 

Is dit alles? Neehoor. Maar het zijn wel de belangrijkste dingen voor mij. Ik kan niet, niks voelen. Als ik voel, dan is het er en gaat het niet weg. Dus ja, ik ben absoluut overgevoelig.. maar niet in de negatieve zin zoals het vaak wordt gezegd.

Naast overgevoelig ben ik namelijk ook erg zorgzaam, eerlijk, mega enthousiast over dingen die ik leuk vind en gigantisch lief voor iedereen die ik vertrouw. ❤

Iemand die hoogsensitief is, is niet raar of lastig maar puur en eerlijk. Wees dankbaar voor deze mensen in je leven. 

Tags: #Mom life

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je