{{ message.message }}
{{ button.text }}

Feestje met Zoutdeeg

Maar waarvan dan? Nou van zoutdeeg! Met de kerst heb ik het ook gedaan en waarom zou ik het nu niet gewoon ook doen. Het is echt heel leuk..

Afbeelding blog 'Feestje met Zoutdeeg' Achtergrond blur afbeelding
Het paasweekend staat weer voor de deur en natuurlijk hoorde hier een paastak bij. Ik stond bijna op het punt om naar de winkel toe te gaan voor paashangers. Je kent ze wel eitjes, haasjes, kuikentjes. Tot ik me bedacht dat ik ze ook gewoon zelf kan maken. Maar waarvan dan? Nou van zoutdeeg! Met de kerst heb ik het ook gedaan en waarom zou ik het nu niet gewoon ook doen. Het is echt heel erg leuk voor jong en oud en heel erg makkelijk. Het is zelfs een goed idee voor een kinderpartijtje ( je kan er ook kralen van maken, google maar is), het is goedkoop, gezellig en het geeft geen troep. Ook hebben de kinderen gelijk iets wat ze mee naar huis kunnen nemen. Het zoutdeeg kunnen ze zelf maken maar je kan het ook alvast van tevoren zelf maken en luchtdicht bewaren in de koelkast. Maar stiekem zou ik dit zelf ook wel is willen gaan doen met een stel vriendinnen. Gezellig tijdens een high tea van zoutdeeg bonbons, koekjes en andere leuke dingen maken. Hoe je te werk gaat zie je hieronder. Alvast heel veel plezier! Zoutdeeg recept + 3 kopjes witte bloem + 1 kopje zout (zo fijn mogelijk, voor zo glad mogelijk deeg) + 1 kopje water + 1 theelepel olie + voedingskleurstof (om het een kleurtje te geven) of natuurlijke kleurstof Benodigdheden + deegroller + vormpjes + stempels of voorwerpen met een reliëf, stempels, knopen, kralen, vaasjes, kant, lint maar ook behangsamples met grove druk doen het goed. + touw of leuk lint om hangers aan op te hangen Zo maak je het zoutdeeg In een kom giet je de bloem en het zout. Langzaam voeg je water toe terwijl je verder mengt en begint te kneden. Voeg ook de olie toe. Het deeg lang genoeg kneden (zeker 5 minuten) tot je een soepele kneedbal hebt. Is je deeg te nat en plakkerig - voeg wat extra bloem toe. Is het deeg te droog (pas op want dan kunnen er scheurtjes ontstaan als je het gaat drogen) voeg dan extra water toe. Je deeg is klaar. Voor gekleurd deeg meng je wat voedingskleurstof door het water voor je het gaat mengen. Je kan een paar verschillende kleuren deeg maken (je kan natuurlijk ook kleuren mengen voor wat variatie (bijv. roze met blauw of groen met blauw). Kleurstof tip: Je kunt een beetje oploskoffie of kaneel door de bloem doen voor een bruin kleurtje, leuk voor bv. namaak koekjes of bonbons te maken voor in een speelgoed winkeltje of op een etagère. Zo maak je figuren Rol het deeg plat ongeveer 0,5 cm dik en druk er leuke vormen uit. Neem bijvoorbeeld een groot hart en druk daar weer een kleiner hartje uit, breng er een leuk reliëf op aan met behulp van een stempel of voorwerp waar een reliëf in zit. Afbakken of drogen Als je figuur af is kun je het een nachtje laten drogen. De ervaring is dat het deeg mooier wordt als je het laat drogen aan de lucht dan wanneer je het afbakt in de oven (is ook milieu vriendelijker). Als je het toch wilt afbakken dan in het midden van de oven op 125 graden Celsius ca. 90 minuten. Zet de oven uit en laat het in de oven afkoelen tot het keihard is. Je kunt het zoutdeeg een mooie glans geven door het af te lakken met een transparante lak.  
👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je