{{ message.message }}
{{ button.text }}

Enigskind: zielig, verwend en egoïstisch?

We leven in 2013 en in een maatschappij waarin bijna alles kan. Toch heerst er nog steeds een taboe op gezinnen met een enigskind. Waarom is dat?

Afbeelding blog 'Enigskind: zielig, verwend en egoïstisch?'
We leven in 2013 en in een maatschappij waarin bijna alles kan. Toch heerst er nog steeds een taboe op gezinnen met een enigskind. Waarom is dat?

Verwend nest: vooroordeel of waarheid?

Er wordt gezegd dat deze kinderen verwend zijn, eenzaam zijn en minder sociaal. Zou dit echt alleen komen doordat het kind geen broertjes of zusjes heeft? De factoren die invloed hebben op een karakter zijn toch ook de school, de ouders, vriendschappen, de wijk waarin het kind opgroeit? Er zijn natuurlijk honderden onderzoeken uitgevoerd waaruit gebleken is dat er weinig verschillen zijn tussen enigskinderen en andere kinderen op de volgende punten: • Sociale deelname • Relatie met ouders • Dominantie • Zelfwaardering • Volwassenheid • Zelfcontrole • Tevredenheid • Populariteit

Zijn broertjes en zusjes wel belangrijk?

Natuurlijk is het voor kinderen belangrijk om te leren dat er niet altijd direct aandacht voor hem of haar is, en ook dat je spullen soms moet delen. Maar heb je hier dan echt een broertje of zusje voor nodig? Ouders kunnen ook een artikel in de krant aflezen terwijl het kind om aandacht vraagt, en pas als het artikel uit is de aandacht geven. En ook een zakje snoep kan met pappa of mamma gedeeld worden, in plaats van met broertjes of zusjes. Toch gaan kinderen anders met elkaar om, en kunnen ze elkaar daardoor anders corrigeren dan hoe de ouders dat doen.

Sociaal emotioneel vermogen

Zoals uit bovenstaande punten blijkt is er weinig verschil op sociaal emotioneel vlak tussen enigskinderen en kinderen met broertjes en/of zusjes. Vaak hebben deze kinderen wel een hechtere band met hun ouders, al openbaard zich dat meestal pas als de kinderen wat ouder zijn. Enig kinderen voelen zich niet eenzaam omdat ze vaker de aandacht van de ouders hebben. Daarentegen kan die aandacht er juist toe leiden dat het kind vindt dat de ouder overbezorgd zijn.

Belangstelling

De belangstelling van de ouders in het kind pakt meestal juist heel positief uit. Volgens onderzoek zijn kinderen socialer als de ouders zeer betrokken en belangstellend zijn. De belangstelling heeft dan vooral betrekking op de interesses van het kind, de vriendschappen en het in het algemeen luisteren naar het kind.

Tips

Natuurlijk wil je er als ouders alles aan doen om jouw enige kindje zodanig op te voeden, dat het geen “verwend nest” (gevonden) wordt. Meestal is de angst om dit wel te laten gebeuren al genoeg om dit te voorkomen, maar hierbij toch nog wat tips: - Probeer niet continue de aandacht te geven, kinderen moeten ook leren om zichzelf te vermaken - Laat je kind kind zijn, ga dus geen grote mensen gesprekken voeren maar blijf op zijn niveau - Je kind wordt er niet slechter van als je soms nee verkoopt. Sterker nog, hierdoor wordt je kind weerbaarder - Zorg dat je kind regelmatig met vriendjes of vriendinnetjes kan spelen. Zorg ook op vakantie dat je naar een plaats gaat waar genoeg potentiele vriendjes/ vriendinnetjes zijn - Geef je kind de kans om problemen zelf op te lossen Geschreven door mama Daphne

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je