{{ message.message }}
{{ button.text }}

Enig kind, zo gek nog niet!

Twijfel je of je het er bij eentje wilt houden? Het blijkt zo gek nog niet om maar 1 kind te hebben. Het is goed voor een hoop vaardigheden.

Afbeelding blog 'Enig kind, zo gek nog niet!' Achtergrond blur afbeelding

Er bestaan een hoop vooroordelen over enige kinderen. Ze zouden verwend zijn, kunnen niet samen spelen, kunnen niet delen. Ofterwijl de sociale vaardigheden zijn gewoon ronduit slecht. Maar dit blijkt niet waar te zijn! Nee zelfs het tegenovergestelde is waar.

Het National Bureau of Economic Research heeft een groot onderzoek gedaan naar dit stigma. Ze hebben hiervoor ruim 11.000 kinderen onderzocht op cognitieve zoals rekenen en schrijven en sociale vaardigheden. En daarbij hebben ze ook een interview afgenomen bij de ouders.

Wat blijkt nu, kinderen uit grote gezinnen hebben hier vaak juist onder te lijden. Vooral hun cognitieve vaardigheden gaan hierdoor achteruit. Dit zou te maken hebben met de verminderde aandacht die ouders van grotere gezinnen hebben per kind. Deze kinderen worden minder geholpen met bijvoorbeeld hun huiswerk, waardoor ze minder goed ontwikkelen.

Maar ook hun persoonlijkheid heeft er meer onder te lijden. Ze hebben namelijk vaker last van angsten, hyperactiviteit en een gevoel van afhankelijkheid. Ook op later leeftijd blijken kinderen uit grote gezinnen gemiddeld een lager opleidingsniveau te hebben, minder te verdienen en vaker in de criminaliteit te belanden.

Betekent dit nu dat kinderen uit grote gezinnen, dus gewoon pech hebben? En moet nu iedereen het maar bij 1 kind houden? Nee, dat denk ik niet. Ik denk dat we hier een hele andere les uit moeten halen. De grootste verschillen, hadden namelijk te maken met de aandacht die kinderen krijgen van hun ouders. En met aandacht bedoel ik niet alleen liefde, maar ook voorlezen en hulp bij huiswerk. Logischerwijs hebben ouders met meer kinderen, hier minder tijd voor. Maar ouders met 1 kind kunnen hier net zo goed minder tijd voor vrij maken en dan zullen de effecten waarschijnlijk hetzelfde zijn.

Wil je dus graag een groter gezin, maar voorkomen dat deze effecten van invloed zullen zijn, realiseer je dan dat je dit (grotendeels) kan voorkomen. Je kunt zelf goed beoordelen of je tijd kan vrijmaken voor nog een kindje. Kun je dit, zeker doen!

Het is denk ik wel een geruststelling voor ouders, die twijfelen over het hebben van 1 of meerdere kinderen. De twijfel komt vaak uit de vooroordelen, dat enige kinderen verwend en verminderde sociale vaardigheden hebben. Dat is dus niet waar.

Wil je meerdere kinderen, maar vind je dit wel een lastige in verband met deze effecten? Zorg dan voor voldoende leeftijdsverschil. Het is namelijk ook gebleken dat kinderen minder last hebben van deze effecten als ze meer van elkaar verschilden in leeftijd.

Nu liggen mijn kinderen 1,5 jaar uit elkaar, dus vallen zij theoretisch onder een risicogroep. Maar aan de andere kant zie ik ook hoe leuk ze met elkaar spelen en hoe gek ze op elkaar zijn. Dit heeft ook wel te maken met het kleine leeftijdsverschil denk ik. Ze doen heel veel samen en dit zorgt ook weer voor een betere band tussen de kinderen. Dus ook juist het kleinere leeftijdsverschil heeft naar mijn mening, een grote voordelen.

Uiteindelijk is het belangrijk dat je hierin doet wat voor jezelf goed voelt. Wees je bewust van reeële risico's die ook heel logisch uit te leggen zijn en kies hoe je hiermee om wilt gaan. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je