{{ message.message }}
{{ button.text }}

En dan is de uitslag van de combinatietest 1:250...

Jeetje, wat was ik overstuur! Nu, een paar dagen later ben ik redelijk van de schrik bekomen maar echt fijn voel ik me er nog niet bij...

Afbeelding blog 'En dan is de uitslag van de combinatietest 1:250... '

Door het dolle heen waren we: zwanger! Dat is wat we wilde en stiekem toch al bijna een jaartje mee bezig waren. ''Als ik deze cyclus niet zwanger ben maak ik een afspraak bij de dokter, schatje'' verkondigde ik aan mijn vriend. 

Alsof de kleine het gehoord heeft want, WOW, ik bleek zwanger! 

Na het even te hebben laten bezinken volgde een afspraak bij de verloskundige en vertelde we het zo zoetjes aan, aan vrienden, familie en bekenden. In één gelukkige rollercoaster bevonden we ons! Tot nu... of eigenlijk een paar dagen geleden. De combinatietest. Goed ingelezen gingen we ernaartoe en eerlijk gezegd was het voor ons gewoon een bevestiging om te horen dat alles goed zit en we ons geen zorgen hoeven te maken. Nou.. dat is even anders uitgepakt!

''Ik bel even om de uitslag van de combinatietest met je te bespreken. Er is geen verhoogd risico op een kindje met het syndroom van down. Wilt u de cijfers ook horen?''

Pfff, wat een opluchting! Ja, graag wil ik de cijfers (nieuwsgierig aagje dat ik ben), had ik dat nu maar nooit gevraagd. 

''Uuhm even kijken... (*stilte en aarzeling*) 1 op 250.''

Overrompeld van het antwoord bedankte ik de mevrouw vriendelijk en liet het even bezinken. Meteen schoot ik in de stress... Bij mijn collega was het iets in de 1000, en bij mijn buurvrouw geloof ik ook! Gehaast zocht ik het informatieboekje over de combinatietest om de grens op te zoeken: ''Bij een uitslag van 1:200 is er sprake van een verhoogd risico en zullen er vervolgonderzoeken plaatsvinden''. 

Nou, die 250 van mij zit er reuze dichtbij! Ook op internet blijf ik maar vrouwen vinden met 'betere' scores. Mijn vriend probeert me ondertussen gerust te stellen en legt steeds opnieuw uit dat er dan dus een kans van 249:250 is op een 'gezond' kindje. 

Kijk, ik wil niemand kwetsen en misschien is het in the end helemaal niet erg om een kindje met het syndroom van down te hebben maar nu ben ik gewoon erg angstig... We hebben bij de gynaecoloog aangevraagd of we toch verder onderzoek mogen. Dat wordt nu besproken. 

Wat te doen? Iemand een soortgelijke uitslag? Ik ben trouwens 31 jaar. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je