{{ message.message }}
{{ button.text }}

Eetprobleem kind

Wat als je kind niet wilt eten? En hoe zit het met tafelmanieren en uit eten gaan? Lees hier alles over eetprobleem kind inclusief tips en adviezen.

Afbeelding blog 'Eetprobleem kind'

Zodra kinderen leren lopen, krijgen ze steeds meer interesse voor de wereld om hun heen. Spelen is veel leuker dan eten. Ze groeien nu ook een stuk minder dan daarvoor en is het logischer dat ze minder willen eten. Soms lijkt het of je kind heel weinig eet, maar als je een week lang bijhoudt wat er allemaal gegeten wordt, valt dit meestal erg mee. Het kind heeft veel energie nodig dus het lichaam zorgt dat het genoeg voedingsstoffen binnen krijgt.

Eetprobleem kind oplossen

Het is belangrijk dat kinderen een bepaalde structuur krijgen in hun eten, zoals vaste tijden en gezonde keuzes. Het kan gebeuren dat je kindje van de een op de andere dag bepaald eten niet meer lekker vindt. Je moet je hier niet te veel zorgen overmaken, dit is een blijk van onafhankelijkheid. Probeer de voeding nog wel af en toe aan te bieden, want misschien is het ineens wel weer lekker. Als het belangrijke voeding bevat, zoals melk, compenseer het dan met yoghurt of kaas. En voor het afwijzen van groentes kan je extra veel fruit aanbieden. Als je laat zien dat je het zelf wel eet, dan is er een grote kans dat je kindje een voorbeeld aan jou neemt.
Ten slotte is het goed om zelf creatief te blijven, als ze geen melk willen kan je een milkshake proberen te maken. Het helpt ook om het kindje dingen zelf (soms met hulp) te laten doen, zoals zelf melk inschenken, waarschijnlijk zijn ze dan ook meer gemotiveerd om het op te drinken.
Wanneer je kindje alleen maar ongezond eten wil, is het verstandig om dit eten niet in huis te hebben. Als je iets totaal verbied, wilt het kindje het juist nog liever hebben. Daarom is het verstandiger om een gezonde variant van het gewenste eten aan te bieden.

Slechte tafelmanieren

Het leren van hoe je kindje zich moet gedragen aan de tafel kan je al doen vanaf het moment dat ze mee-eten. Zorg ervoor dat ze niet moe zijn en dat ze honger hebben. Leer je kindje dat ze niet mogen praten met eten in de mond, dit is netjes en zorgt er ook voor dat ze zich niet verslikken. Wanneer het leuk wordt gevonden om met het eten te spelen, is het verstandig hier zo weinig mogelijk aandacht aan te besteden. Er wordt opgemerkt dat het niet is goedgekeurd en meestal wordt er dan mee gestopt. Het werkt ook om je kindje een time-out te geven, zo merken ze welk gedrag van ze wordt gevraagd. Maak het gezamenlijk eten gezellig en onthoud dat je als voorbeeld wordt gezien.

Problemen met uit eten gaan

Uit eten gaan is iets wat veel ouders lastig vinden. Zorg dat je iets te kleuren of te spelen meeneemt. En begrijp dat wanneer er toevallig andere kinderen zijn, die niet aan tafel hoeven te blijven zitten, dat het dan extra moeilijk voor jouw kind is. Sommige restaurants hebben een speciale speelhoek voor de kinderen, als jouw voorgerecht gelijk komt met je kindjes eten, kunnen ze gaan eten wanneer dat op is. Dan hoeven ze ook niet heel lang ze zitten aan tafel terwijl ze weten dat er iets leuks om te spelen is. De meeste kinderen hebben honger om 6 uur en hebben dan geen zin om heel lang te moeten wachten, verstandig is dan ook om al rond 5 uur uit eten te gaan. Zorg anders dat ze iets kleins van te voren hebben gegeten.

Heb je tips voor eetproblemen en kinderen? Deel deze in de reacties!

Tags:

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je