{{ message.message }}
{{ button.text }}

Eerlijkheid duurt het langst, zeker bij kinderen

Moeilijke vragen beantwoorden van kinderen, iets wat de laatste tijd erg speelt met de aanslagen en discussies. Eerlijk of een sprookje?

Afbeelding blog 'Eerlijkheid duurt het langst, zeker bij kinderen' Achtergrond blur afbeelding

Veel ouders kampen met de twijfels of kinderen meegenomen moeten worden, in de wereldellende. Onlangs de aanslagen in Parijs, maar ook de Pietendiscussie. Kinderen krijgen dit mee, maar moet je dit zelf ook oprakelen of alleen als ze ernaar vragen? Moeten we dan eerlijk zijn of meer wegwuiven, zodat de wereld geen enge plek word?

In het AD stond een stuk, vlak na de aanslagen in Parijs. Hierin stelde kinderpsycholoog Tischa Neve dat het juist heel belangrijk is om eerlijk te zijn en er dus ook wél over te praten. Je hoeft er niet zelf over te beginnen, maar onderzoek of hij er iets van mee heeft gekregen en wat zijn gedachtes zijn erover. Vraag het vlak na het journaal wanneer het getoond word, of ná school waar ze het over hebben gehad. Mocht het voorbij komen, onderzoek dan hoe hij erover denkt. Want ook kinderen die minder expressief zijn, kunnen hierover malen.

Volgens Neve is het ook belangrijk om de vragen die kinderen eventueel hebben, eerlijk te beantwoorden. Je hoeft hierbij niet alle details op tafel te gooien, maar vertel eerlijk wat er is. Vertel inderdaad dus gewoon dat er een paar mensen zijn geweest die zomaar andere mensen hebben doodgeschoten. Voor eventuele veiligheidsvragen, zoals of het in Nederland kan gebeuren; ook weer eerlijk. Ja, het kan hier gebeuren. Maar de politie en heel veel andere mensen zijn heel hard aan het werk om ervoor te zorgen dat het hier niet gebeurd.

Door eerlijk te zijn creëer je een open sfeer, waarin alles besproken kan en mag worden stelt Neve. Ik moet zeggen dat ik het daar zeker wel mee eens ben. Kinderen hebben vaak niet heel veel vragen en zijn snel tevreden met een antwoord. Maar het belangrijkste is, dat ze de vragen wel durven te stellen. En nu gaat het over de aanslagen, maar de volgende keer gaat het over seks of alcohol. Dan wil je toch dat je kind dat durft. En vanaf kleins af aan een open sfeer creëeren, zal je later profijt van hebben.

Zorg er wel voor dat je je kinderen niet al kleurt met vooroordelen, die je zelf misschien wel draagt. Althans het lijkt mij idealer, als de kinderen zelf hun ideeën over de wereld opdoen.

Vragen zij dus wat de link is tussen Moslims en de aanslagen bijvoorbeeld, kun je best vertellen dat het mannen waren met een Islamitische achtergrond. Maar dat de meeste Moslims dit ook gewoon vreselijk vinden. Evenals de Pietendiscussie. Kies of je de voor- of tegenstanders wilt wegzetten als vreselijke mensen, of dat je de kinderen zelf deze keuze laat maken.

Wat je ook aangeeft hierin, een benadrukking dat iedereen Piet wel lief en leuk vind kan wel helpen in de beeldvorming van kinderen. Het lijkt mij vreselijk als mijn kinderen denken dat er mensen zijn die Piet haten (zwart, wit, paars of vies). Maar dat er mensen zijn die graag willen dat er meer nieuwe Pieten komen bijvoorbeeld, zou best prima zijn toch?

Het is altijd lastig om kinderen alles eerlijk te vertellen, want eerlijk gezegd willen veel ouders het allerliefst dat hun kids zo zorgeloos mogelijk opgroeien. De harde realiteit is echter wel, dat de wereld een harde wereld is. Ze krijgen er uiteindelijk toch een keer mee te maken. Dus er vroeg mee beginnen, behoed ze later misschien weer voor de teleurstelling dat de wereld niet altijd zo mooi is.

Maar af en toe een mooie twist geven aan een verhaal met een happy ending, ach een klein beetje geloven in sprookjes mag natuurlijk best. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je