{{ message.message }}
{{ button.text }}

Een vezelrijk buikje: 10 tips

Vezelrijke voeding is gezond, maar hoe krijg je kids nu zover dat ze er echt voor kiezen?

Afbeelding blog 'Een vezelrijk buikje: 10 tips'

Hoe doet Nederland het?

Wij stelden jullie een vraag: 'Vezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking. Groenten zijn een belangrijke bron van vezels. Hoeveel gram groenten geef jij je peuter per dag (incl. snoepgroenten)?'. Het antwoord gaven jullie aan de hand van het aantal opscheplepels per dag. Uit jullie antwoorden blijkt het volgende:

 • 20% geeft zijn kinderen minder dan 1 opscheplepel groenten per dag.
 • 23% geeft zijn kinderen 1 opscheplepel groenten per dag.
 • 23% geeft zijn kinderen 2 opscheplepels groenten per dag.
 • Maar liefst 34% geeft zijn kinderen 3 opscheplepels aan groenten per dag.

Een aantal van jullie geven aan de groenten te 'verstoppen' in het eten of af en toe een 'vega-dag' te houden. Op deze manier hebben de kinderen niet door dat ze meer groenten eten dan ze gewend zijn. Slim hoor!

Zo zorg je voor meer vezels in de voeding

Vezels zorgen voor meer verzadiging en zijn belangrijk voor de darmen en de stoelgang van je kindje. Gelukkig zijn er heel veel lekkere producten die bol staan van de vezels en waar kinderen best van houden, maar met wat trucjes maak je ze echt enthousiast om ze te eten. Ontdek hier een aantal leuke tips.

 1. Appeltjes
  Laat je kindje in de supermarkt appeltjes in een zakje doen en thuis op de fruitschaal leggen. Maak ze bewust van de mooie kleuren van de appeltjes. Snijd het appeltje in kleine blokjes en bestrooi deze eens met een snufje kaneel.

 2. Besjes
  Besjes zien er natuurlijk voor een kind altijd heel mooi uit. Ze zijn vol van kleur en smaak en zijn lekker zacht en sappig. Maak eens een schaaltje met magere yoghurt. Voeg frambozen, blauwe bessen en aardbeien toe. Grote kans dat dit tussendoortje met veel enthousiasme zal worden ontvangen!

 3. Peertjes
  Neem een plat bord. Snijd de peer eens in flinterdunne plakjes. Laat je kleintje helpen om de plakjes in een mooi rondje te leggen op het bord. Klaar? Happen maar!

 4. Banaantjes
  Niet ieder kind vindt een banaantje even lekker. Geldt dat ook voor jouw kleintje? Maak dan eens een supersnelle en gezonde bananen milkshake! Voeg een beetje halfvolle melk of amandelmelk en een snufje kaneel samen met een banaantje en mix dit tot een lekker drankje. Rietje erin en drinken maar! Tip: nog lekkerder als je het banaantje even in de vriezer legt.

 5. Erwtjes
  Erwtjes zien er leuk uit! Maar een berg erwtjes op je bord daarentegen, dat is wel even wat anders. Voeg daarom deze erwtjes eens toe aan wat pasta en strooi hier wat kaas overheen. Dikke kans dat ze de erwtjes er tussenuit pikken.

 6. Worteltjes
  Worteltjes zijn heerlijk zoet van smaak. Het is een groente die kindjes over het algemeen graag bij hun avondmaaltje eten. Maar er kan veel meer mee. Maak bijvoorbeeld lekkere muffins en voeg hier eens wat geraspte worteltjes aan toe.

 7. Mais
  Kinderen zijn veelal enthousiast over mais, door de vrolijke gele kleur en de vorm. Snijd eens een maiskolf in 3 delen, verpak deze in aluminium folie met een klein klontje roomboter. Laat het pakketje in de oven garen en laat wat afkoelen. Kinderen zullen hiervan smullen, zeker wanneer ze zelf de mais ervan af mogen knabbelen.

 8. Volkoren pasta
  Vervang gewone pasta eens door volkoren pasta, of witte rijst door zilvervliesrijst.

 9. Zoete aardappel
  Snijd zoete aardappels in kleine frietjes en bak ze in de oven lekker bruin. Serveer ze eens in een puntzakje, alsof het echte frietjes zijn.

 10. Havermout
  Maak eens een schaaltje met lauwwarme havermout en leg hierboven op wat kleine stukjes fruit. Het ziet er mooi uit en het smaakt heerlijk.

Tot slot: we weten dat groenten gezond zijn, maar weet je ook waarom het nou echt zo belangrijk is? Check de groentefeitjes!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je