{{ message.message }}
{{ button.text }}

Een verjaardagsfeestje en een brandwond

Een etentje voor Dunya's verjaardag eindigt met een brandwond op haar been. Erg pijnlijk en vervelend, gelukkig is er een BHV-er in de zaal.

Afbeelding blog 'Een verjaardagsfeestje en een brandwond' Achtergrond blur afbeelding

Brandwond

Na een gezellig avondje gourmetten in Emmen ter ere van Dunya’s verjaardag, gaat er toch nog iets mis. Dunya wil haar pannetje legen op haar bord maar giet het vet over haar legging. “Oeps” zegt ze schuldbewust en kijkt me geschrokken aan. Ik zie wat er is gebeurd en roep alleen maar: “Legging uit, snel!” Het vet komt zo uit het pannetje en een legging is natuurlijk heel dun. “Doet het pijn?” vraag ik bezorgd. Ze haalt haar schouders op. “Kom, we gaan binnen een lange legging aandoen” zeg ik. Buiten gehoorsafstand van de rest van de familie bekent ze ineens dat het wel zeer doet. “Onder de douche!” commandeer ik. Ze knikt. Dat is geen goed teken. Ze wil nooit onder de kraan als ze zich verbrand heeft. Nu tijdens het gourmetten wil ze zelfs haar been onder de douche doen. Dan doet het flink zeer.

BHV

In de douche zie ik hoe rood haar been is. Ik hou één seconde mijn adem in. Dan probeer ik ontspannen de kraan aan te zetten en ondertussen te babbelen. Vooral niet laten blijken dat ik geschrokken ben, want de plek is erg rood en groter dan ik dacht. “Doe eerst mijn legging in een sopje” zegt Dunya. “Anders wordt ie niet schoon en hij is nieuw!” Dat zal allemaal best, maar dat vind ik nou het minst belangrijke in deze situatie, dus ik doe het toch in mijn eigen volgorde. “Die legging doe ik zo, als jij onder de douche staat. Ik vind jouw been veel belangrijker. Het is erg rood, dus je moet er wel een poosje mee onder de douche” deel ik mee. Als ze onder de lauwe douche staat, ga ik snel naar beneden. De anderen zitten nog te eten. Ik vraag me af hoelang ze moet blijven staan. Paar minuten? Dan bedenk ik dat Michel BHV heeft, dus die roep ik erbij. Hij stelt deskundige vragen over hoe de brandwond eruit ziet. Ik laat de legging zien, dat zegt genoeg over de omvang van de wond. En ik vertel dat het rood is, maar zonder blaren gelukkig. “Begin maar met tien minuten. Eigenlijk moet het twintig” is zijn advies. Ik kijk hoelang ik het kan rekken met Dunya.

Kinderparacetamol

Als ik boven kom staat ze nog onder de douche. De wond is helemaal verdoofd door de straal. Ik adviseer haar om de straal boven de wond te doen zodat het water er wel overheen stroomt, maar ze niet die straal voelt. Ondertussen kan ze mooi haar haren wassen, dat scheelt weer tijd. Dan kan ik het makkelijker rekken. Na een hele tijd denk ik dat het wel genoeg is. Ze heeft geen pijn meer, maar dat kan natuurlijk straks wel weer terugkomen. Boos op mezelf dat ik geen kinderparacetamol bij me heb. Ik help haar afdrogen en pak kleren voor haar. Een lange legging en een jurk met een trui eroverheen. Daar bovenop haar Teddy-vest met capuchon, want we zitten buiten te eten. Wel in een soort huisje, dus overdekt, maar zo uit de douche naar buiten met natte haren vind ik niet zo verstandig.

Aardbeien

Er is nog ijs met aardbeien en slagroom. Voor Dunya natuurlijk zonder aardbeien. Alles wat gezond is ga je natuurlijk niet eten als kind. Stel je voor, vitamientjes zijn echt vies. Dus lekker ijs met slagroom en dan richting bed. Het is al heel laat. Ik ga nog snel even douchen en kruip dan ook in bed. Dunya speelt ondertussen met haar ‘smartwatch’ die ze van opa en oma heeft gekregen. Ze kan er foto’s en filmpjes mee maken en spelletjes op doen. Ook zit er een klok op en een stopwatch. Het is dus een veelzijdig ding. Ze had een kidizoom actioncam gevraagd, maar in de winkel kwamen ze hier mee aan. En dus kreeg ze dit, maar uiteindelijk blijkt ze hier heel veel mee te kunnen en is het een superleuk cadeau. Ook mooi roze en die actioncam is geel. Dat is echt een nadeel. Hoe dan ook, dit cadeau is perfect en ze is er ontzettend blij mee.

Tamagotchi

Van mij had ze ook een apparaatje gekregen van hetzelfde merk, alleen dat is net weer anders. Het is meer een dagboek, vriendenboek en spelletjes, maar ook een soort Tamagotchi waar ik vroeger als juf helemaal gek van werd toen ik in Dalen werkte volgens mij. Kinderen die echt in de klas ermee bezig waren. Ze moesten hun virtuele huisdier onder de les eten geven, anders ging ie dood en konden ze niks meer met hun speeltje. Natuurlijk mocht dat niet, maar het idee alleen al. Dunya is iets minder fanatiek gelukkig, maar het wordt nog wel een uitdaging om haar ervan te overtuigen dat deze mooie en dure speeltjes, niet mee naar school mogen na de vakantie. Gelukkig hebben we nog vier weken te gaan voordat we die discussie moeten voeren. Dan is de nieuwigheid er waarschijnlijk wel af.

Viltstiften

“Hoe gaat het met je been?” vraag ik als ik uit de badkamer kom na het douchen. Ze zit nog rechtop in bed te spelen met haar smartwatch. Bovendien wil ze op mij wachten, dus dit kwam heel goed uit voor haar. Ik heb beloofd dat ik tegelijk met haar ga slapen. Het is weer later geworden dan ik van plan was. “Goed, geen pijn!” zegt ze. “Mag ik even kijken?” vraag ik. De rode plek is weggetrokken. Omdat ik weet wat er is gebeurd zie ik wel wat rode vlekjes op haar been, maar als ze geen pijn doen is het dus heel goed afgelopen. Ik haal opgelucht adem.

Cadeaubon

Dunya is blij met haar cadeau. Bovendien heeft ze van de BHV-er nog een cadeaubon gekregen van een speelgoedwinkel. Van Martin had ze al een kaartje voor K3 gekregen. Dat concert laat nog even op zich wachten, maar de voorste rij was al bijna uitverkocht. Een prima verjaardagsfeestje dus. Dat is altijd het leukste. Zoveel feestjes achter elkaar. Eerst een feestje voor haar vriendinnen, dan lekker samen op haar echte verjaardag en dan nog bij opa en oma. Zo is het voor iedereen eerlijk verdeeld. En Dunya is het meest gebaat bij gespreide aandacht. De verjaardagen zijn voorbij. Zelfs de viltstiften die ik haar nog had beloofd voor in haar etui, heeft ze op het laatst bij de supermarkt nog van Martin gekregen. Het enige wat ze nog wenst is een make-up doosje en dat kan ze volgens mij prima van die cadeaubon kopen! De legging is schoon geworden, doordat ik 'm toch snel met wasmiddel heb ingezeept en daarna in een sopje heb gezet. Vandaag uitgespoeld en opgehangen. En geen vet meer te zien. Eind goed, al goed!

Neem ook een kijkje op mijn Vind ik leuk pagina op Facebook. Zo ben je als eerste op de hoogte als er een nieuwe blog van mij verschijnt!

Tags:

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je