{{ message.message }}
{{ button.text }}

Dyslexie beleid

Als je moeite met lezen hebt, zijn er in Nederland diverse protocollen te volgen, ik vraag me af of dit altijd het belang van het kind dient. Wij waren wel verbaast over enkele regels die hierin opgenomen waren ten aanzien van het testen op dyslexie.

Afbeelding blog 'Dyslexie beleid' Achtergrond blur afbeelding

Als zeer geïnteresseerde in de taalontwikkeling van kinderen volg en stimuleer ik het lezen bij onze kinderen zeer. Zo oefenen we elke dag met zelf lezen en flitskaartjes met letter combinaties. Op school is men er ook actief in. Geregeld wordt ze apart genomen om te oefenen. Toch mag het niet voldoende baten. Aangezien dyslexie in de familie zit, zelf ondervind ik hier ook veel last van is de kans groot dat ze dit heeft. Werd ik vroeger gewoon getest, lijkt dit tegenwoordig lastiger te zijn. Een kind dient minimaal 1,5 jaar lees onderwijs te hebben gehad en dan extreem laag te moeten scoren. Dan kom je in aanmerking voor testen en niet onbelangrijk de vergoeding hiervan. Als ik internet er op na sla kunnen de kosten voor een dergelijke test oplopen tot1400 euro.
We hebben intussen twee testen binnen met lage score. Met school wordt de optie van een leeskliniek besproken, een intensief traject waarbij ze onder schooltijd bijna 2 uur per week extra lees onderwijs krijgt. Tot onze verbazing raad de leeskliniek af om te komen. Belangrijkste reden: Wanneer haar volgende toetst niet de aller laagste score laat zien, komen we niet in aanmerking voor het dyslexie traject.
We besluiten het dan nog maar een half jaar aan te zien en zelf intensief met haar te oefenen. Al voelt dit bij ons en de school niet goed.

Na een paar weken zomervakantie hebben we het er thuis nog een keer over. Waarom willen we de dyslexietest eigenlijk? Testen kunnen tussen het 7
e en 12e
levensjaar worden afgenomen. Als ze een vorm van dyslexie heeft zal dit er toch wel uitkomen. We besluiten toch te starten met de leeskliniek en eventuele kosten voor een test in de toekomst dan maar voor onze rekening te nemen.
Al blijven we wel verbaast achter hoe het systeem in Nederland werkt.

Tags: #Kids & Zo, #post

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je