{{ message.message }}
{{ button.text }}

Doorslapen in enkele stappen

Je zou het misschien niet direct verwachten, maar juist schoolgaande kinderen hebben vaak moeite met doorslapen. Stappen om je kind te laten doorslapen

Afbeelding blog 'Doorslapen in enkele stappen'

Je zou het misschien niet direct verwachten, maar juist schoolgaande kinderen hebben vaak moeite met doorslapen. Het is heel normaal dat je kind er s'nachts een keertje uit moet om te plassen of wakker wordt door een nare droom en daarna weer lekker verder slaapt. Helaas wil dat doorslapen niet altijd lukken. Hieronder enkele stappen om je kind te laten doorslapen.

  Lekker doorslapen? Geen drinken voor het slapen gaan

  Lekker doorslapen? Geef je kind dan vlak voor het slapen gaan geen drinken meer. Daarnaast is het belangrijk dat hij nog even gaat plassen. Met een beetje geluk wordt hij dan in de nacht niet meer wakker om naar het toilet te gaan.

  Geen televisie of computer!

  Laat je kind geen spannende film zien of drukke computerspelletjes doen vlak voor het slapen gaan. Je kind kan daar zo van onder de indruk zijn dat inslapen, maar ook doorslapen, moeilijk wordt.

  Nog even samen de dag doornemen

  Is je kind gevoelig voor prikkels? Neem dan voor het slapen gaan nog even de dag samen door. Misschien wil hij nog iets vertellen of vragen. Doet hij dat niet, dan slaapt hij waarschijnlijk moeilijk in of wordt tussendoor weer wakker.

  Vaste rituelen

  Sluit de dag af met vaste rituelen. Dit kan bijvoorbeeld zijn: even badderen en dan samen nog een boekje lezen. Door die vaste rituelen creëer je rust en zal doorslapen een heel stuk makkelijker worden.

  Neem de tijd

  Het is belangrijk dat je als ouder de tijd neemt om je kind naar bed te brengen. Wanneer jij gehaast bent, merkt je kind dat meestal ook, waardoor jij die onrust overbrengt en je kind dus ook onrustig gaat slapen. Let op! Sla hier niet in door. Wanneer je kind continu tijd rekt, moet je natuurlijk wel consequent zijn. Het gevaar is anders dat het ritueel voor het slapen gaan iedere avond langer gaat duren.

  Maak afspraken met je kind

  Het hangt natuurlijk heel sterk van de leeftijd van je kind af, maar met kinderen vanaf een jaar of 4 kan je over het algemeen al prima afspraken maken. Moet je er een paar keer per nacht uit omdat je kind moet plassen? Spreek af dat je op de gang het licht aan laat, zodat je kind zelf naar het toilet kan gaan. Zo slaap jij lekker door en leer je je kind de eerste stapjes naar zelfstandigheid.

  Andere redenen van niet doorslapen

  Is je kind echt extreem angstig of denk jij dat er misschien een medische oorzaak is voor het niet doorslapen van je kind? In dat geval is het verstandig om even de huisarts te raadplegen.

  Heeft jouw kind moeite met doorslapen? en wat doen jullie eraan? Reageer ook!

  Geschreven door mama Nienke

Tags:

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je