{{ message.message }}
{{ button.text }}

Traktiaties

Groot, groter, grootst...

Afbeelding blog 'Traktiaties'

Hoera. Je liefste oogappeltje is jarig!

Weken van te voren ben jij, als trotse ouder, er al mee bezig. Welk kadootje maakt mijn kind het gelukkigst? Wat gaan we doen met de 10 stuiterende nazaatjes die we uitnodigen op zaterdag middag? Gaan we voor de klassieke spelletjes en speurtocht door de buurt of laten we ze toch maar los in een binnenspeeltuin? Wordt het een Miniontaart dit jaar of gaan we toch voor de moeilijke, maar wel erg mooie, legotaart? En het belangrijkst van alles: Wat gaat mijn bloedje van een kind trakteren op school? Of, anders gezegd, waarmee kan ik dit jaar de ogen van de andere ouders uitsteken?

Eens kijken… vorig jaar hadden we de Cars-zakjes, gevuld met vijf verschillende soorten snoepjes, een pakje drinken, een luxe chocolaatje en een gezellige toeter. Maar, inmiddels is dat zo 2018…

Carmen trakteerde dit jaar van die leuke heliumballonnen met een zak snoep van Jamin eraan. En Ricardo had voor elke klasgenoot een bordje snoep-sushi, gemaakt door zijn oom. Dat moet dan voor mijn lieveling toch leuker kunnen. 

En groter. Ja, vooral groter. Meer…

Als leerkracht zie je bovenstaande situaties met lede ogen vaak voorbij komen.

Als leerkracht krijg je te maken met leerlingen die niet naar school willen op hun verjaardag omdat er geen geld is om een enorme traktatie te kopen. Als juf zie je de hebberige snoetjes van ‘mijn’ kroost als Esmeraldaatje binnenkomt in haar glitterjurk en plastic Frozen hakjes met moeder en oma in haar kielzog die hun armen vol hebben met DE traktatie: Wat is het? HOEVEEL is het? En juf; mogen we het allemaal opeten??? (En oh wee als het ‘alleen’ een zakje chips betreft. ‘ZO WEINIG?!’ heeft de juf regelmatig uit de monden van haar leerlingen horen komen. Met ongemakkelijke situaties en verdrietige jarige Jobjes en Jetjes als gevolg…)

Even diep zuchten, rug rechten…en gaan: ‘Gefeliciteerd liefje. Kijk eens even; je naam staat op het bord! En wat ben je mooi zeg! We gaan zo eens even een mooie kaart uitkiezen. Welke twee kinderen neem je mee de klassen rond? Zet je traktatie maar even bij mijn bureau. Om 10 uur gaan we voor je zingen en mag je uitdelen.’

Helaas voor de leerlingen (of helaas voor de ouders?) is deze juf, wat traktaties betreft, wat van den oude stempel. Wat is er mis met een snoepje? (Ja, u leest het goed: EEN snoepje.) Of desnoods een zakje chipjes? Wat is er mis met een gezellig mandarijntje, voorzien van gezichtje? En waar is de dropveter ketting, voorzien van 3 Nibbit chipjes, gebleven?

Het gaat inmiddels al lang niet meer om het kind zelf, wat zich de hele dag het feestvarkentje voelt omdat hij/zij toegezongen wordt, mooie kleren aan mag en als klapper van de dag; de klassen rond mag met zijn/haar vriendinnetjes en dan van elke juf of meester dan wat extra aandacht krijgt.

Het gaat om die traktatie. Groot, groter, grootst. Ouders op het schoolplein die met argusogen bekijken waar de moeder van Pietje mee aan komt zetten, om vervolgens als hun Klaasje jarig is, het dubbele te kunnen trakteren. Zucht…

Een oproep van een juf die de traktaties steeds groter en duurder ziet worden. Die de blikken tussen ouders steeds feller ziet worden. Steeds meer leerlingen heeft die niet mee kunnen komen met de renspelletjes, gym en zwemles, wegens overgewicht. En, wat me het meest raakt; de verschillen tussen ‘arm en rijk’ (en dus verdrietige bekkies) steeds duidelijker ziet worden…

Beste ouders…

Laten we de verjaardagen terug aan de kinderen geven. Laten we de kinderen zelf bedenken wat ze graag willen trakteren. Laten we weer, SAMEN met onze kinderen, knutselen om de traktatie leuk te presenteren. Laten we onze kinderen aanleren dat het niet gaat om de grootste, mooiste, duurste traktatie, maar om het gebaar. Laten we hiermee ook die arme juffen en meesters wat minder voor moeilijke keuzes zetten. En, misschien wel een van de belangrijkste dingen: Laten we zorgen dat onze bloedjes van kinderen niet dichtgroeien met z’n allen door de 3 traktaties per week die ze (en, geef ze eens ongelijk) naar binnen proppen.

Lastig om iets te bedenken? Stiekem toch wat weinig tijd om echt zelf iets te maken?

Hier een paar voorbeelden van traktaties waar leerkrachten uw kind graag mee verwelkomen. Niet te groot, niet te ongezond, een leuk gebaar!

Leuke traktaties met minder koolhydraten

Pizza op een stokje:

Smeer een plak kant en klaar pizzadeeg in met tomatenpuree.

Strooi er wat kaas overheen en beleg de plak met ham of salami

(Houd rekening met Islamitische kinderen)

Rol de plak op en snijd hem in plakjes.

Even in de oven, stokje erin, klaar!

Voor een leuke presentatie: Wat dacht u van de klassieke halve bol

met aluminiumfolie erover?

(Een halve meloen of een vergiet) Prik de stokjes erin, en…voila! 

Afbeelding blog 'Traktiaties'

Drumsticks:

Verwarm wat chocolade au bain-marie.

Doop in de warme chocolade zoveel soepstengels als dat er leerlingen zijn.

Haal de, met chocolade beklede, uiteinden van de soepstengels door kokosrasp,

hagelslag of bijvoorbeeld vruchtenhagel, Even laten drogen, klaar!

Voor een leuke presentatie:

Leg de ‘drumsticks’ in een mandje.

Plak hier een leuke print van een drummer op! 

Afbeelding blog 'Traktiaties'

Mummies:

Wikkel een stukje verband om elke appel.

Plak 2 wiebeloogjes op elke ‘mummie’.

Klaar!

Afbeelding blog 'Traktiaties'

Fruitsticks:

Snijd de diverse soorten fruit in stukjes.

Eventueel kun je hiervoor uitsteekvormpjes gebruiken.

Prik de fruitstukjes aan satéprikkers. Klaar!

Voor een leuke presentatie:

Grijp terug naar de bovenstaande halve bol!

Afbeelding blog 'Traktiaties'

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je