{{ message.message }}
{{ button.text }}

Thuis met kinderen bewust worden over energieverbruik

Afbeelding blog 'Thuis met kinderen bewust worden over energieverbruik '

Een gezin met kinderen verbruikt jaarlijks veel energie. Als ouders zie je natuurlijk wat je iedere maand aan vaste lasten betaald en hier ga je je kinderen natuurlijk niet mee belasten. Deels weet je natuurlijk al hoe je energie kunt besparen, maar hoe breng je dit over op je kinderen? Hoe jonger ze zich bewust worden van energieverbruik, hoe beter. Niet alleen voor je eigen portemonnee, al is dit ook mooi mee genomen, maar vooral voor het millieu en de toekomst van je kinderen. Gelukkig worden steeds meer huishoudens zich bewust van hun energieverbruik, dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Energie is voor veel kinderen erg vaag en onduidelijk, probeer het daarom op een leuke en speelse manier duidelijk te maken aan je kinderen wat energie is en waarom het belangrijk is om zuinig ermee om te gaan. In deze blog ga ik je daarom een aantal tips geven hoe je dit kunt doen en ook hoe je zelf energie kunt besparen thuis met de kids.

Tip 1: Geef zelf het goede voorbeeld.

Wanneer jij de verwarming steeds wat hoger zet als je het koud hebt in plaats van een dikkere trui aan te trekken, kun je ook niet verwachten dat je kinderen dit zullen doen. Begin daarom met het goede voorbeeld te geven en leg uit waarom je dit doet. Doe bijvoorbeeld altijd het licht uit in kamers die je niet gebruikt op dat moment, laat de TV niet onnodig aan staan en hetzelfde geldt voor speelgoed wat energie verbruikt of batterijen. Zet ze uit als ze niet gebruikt worden en leg uit dat dit beter is en de kinderen er dan langer van kunnen genieten.

Tip 2: Laat oudere kinderen er een spreekbeurt over houden.

Kinderen in een oudere leeftijd moeten regelmatig een spreekbeurt of werkstuk maken voor school. Laat ze meer informatie lezen over energie en energie besparen. Zo vang je twee vliegen in een klap. Ze leren er wat van, klasgenoten worden ook op de hoogte gebracht en het is een onderwerp waar veel kinderen nog niet mee bezig zijn. Het lijkt misschien een saai onderwerp voor kinderen, maar er zijn erg veel leuke feiten en dingen over te vinden. Kijk maar eens op energiegenie.nl daar vind je allerlei informatie voor kinderen en klasgenoten, zodat je kind een super leuke spreekbeurt kan houden of werkstuk kan maken.

Tip 3: Hyko de ijsbeer.

Nederlandse ondernemers vonden het belangrijk kinderen vanaf een jonge leeftijd bewuster te maken van hun energieverbruik. Het is natuurlijk lastig om een volwassen onderwerp zo leuk mogelijk duidelijk te maken aan kinderen. Daarvoor wert Hyko de ijsbeer bedacht. Dit is een witte ijsbeer die wordt aangesloten op een app. Wanneer er meer energie wordt verbruikt thuis wordt de ijsbeer een andere kleur. Zet je ook nog eens de TV en wasmachine aan, dan kleurt de beer rood. Kinderen leren dan goed begrijpen wat energie gebruikt thuis en hoe je minder energie kunt gebruiken. Wanneer er weer een toestel uit gaat, kleurt de beer weer minder fel. Zo leren ze op een speelse manier zuiniger omgaan met energie.

Afbeelding blog 'Thuis met kinderen bewust worden over energieverbruik '

Tip 4: Stap jaarlijks over naar een andere energiemaatschappij

Je denkt misschien nogsteeds dat overstappen niet loont. Waarom zou je ook overstappen als je tevreden bent over je energieleverancier? Omdat je nog steeds jaarlijks kunt besparen. Het loont daadwerkelijk om jaarlijks over te stappen naar een andere maatschappij. Zo kun je ieder jaar tot 200 euro besparen en dat is best veel! Energie vergelijk je op verschillende websites, jaarlijks stapt ongeveer 17% van de Nederlanders over naar een andere energiemaatschappij. Wie overstapt via een prijsvergelijker bespaard nog meer, omdat veel energieleveranciers je dan ook nog eens belonen met een welkomsbonus. Tijd om te gaan overstappen dus!

Tip 5: Organiseer een speurtocht in huis.

Een andere speelse manier om kinderen meer bij te brengen over enerige is om een speurtocht in huis te organiseren. De kinderen zullen dit hartstikke leuk vinden en leren tegelijkertijd nuttige dingen. Maak een checklist gebaseerd op jullie huis en plak wat kleurrijke memoblaadjes op verschillende plekken in het huis. Denk aan de volgende dingen:

- Lampen knoppen

- TV

- Wasmachine

- Droger

- Radiatoren

- Thermometer

- Douche/bad

- Zonlicht

- Zonnepanelen

- Warmtepomp

- Deuren

Je kunt ze ook laten helpen met bepaalde dingen. Denk aan lampen vervangen voor ledlampen, deuren dicht doen, TV uit, verwarming lager etc.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je