Snap
  • DIY
  • inrichting
  • interieur
  • tafel
  • houtenspeelgoed
  • houtentafel

Jouw unieke houten tafel samenstellen

Een tafel die past bij jouw interieur!

Iedereen kent het gevoel dat je opzoek bent naar een specifiek meubelstuk maar dit nooit precies zo tegenkomt in het enorme aanbod aan meubelwinkels. Bijvoorbeeld wanneer je opzoekt bent naar een houten tafel. De ene keer heeft deze niet de juiste kleur de andere keer is het gekozen houtpatroon niet wat je wilt of er zitten hele lelijke tafelpoten onder. Kortom het is altijd wel iets. Gelukkig zijn er ondernemingen, zoals houtentafelshop.nl, die hierop inspringen en de klant zodoende een op maat gemaakte houten tafel kunnen leveren.

Bij het samenstellen van een unieke houten tafel zijn een aantal onderdelen en specifieke eigenschappen van belang wat uiteindelijk het resultaat gaat bepalen. In de volgende alinea’s gaan we hier wat dieper op in en in welke fases de tafel zich van begin tot het einde zal bevinden. 

Welke houtsoort is het meest geschikt voor mij?

Een houten tafel, het woord zegt het al. De tafel is grotendeels vervaardigd uit hout. Het is dus een logisch gevolg dat je bij het zoeken van jouw, op maat gemaakte houten tafel, begint bij het uitkiezen van de houtsoort. Hierbij is het vooral belangrijk om te letten op de duurzaamheid van het hout en natuurlijk de karakteristieke eigenschappen zoals patronen, nerven en noesten die het tafelblad uiteindelijk een unieke uitstraling zal gaan geven. Ook is het van belang waar de houten tafel geplaatst zal worden. Is dit bijvoorbeeld binnen of buiten, en als deze buitenstaat staat hij dan droog of wordt deze nat door de regen? Dit zijn allemaal belangrijke aspecten die meegenomen dienen te worden bij het uitkiezen van de houtsoort. Zo is bijvoorbeeld teakhout erg geschikt voor buiten en eikenhout voor binnen. 

De vorm van het tafelblad

Waar veel mensen niet zo snel aan denken is het kiezen van de juiste vorm van het tafelblad. Rechthoekige tafelbladen zijn meestal de houten tafels die je het vaakst terugziet in de Nederlandse woonkamers. Ze zijn vooral heel praktisch en kunnen vaak de meeste gasten aan tafel kwijt. Toch loont het zich, om ook eens te kijken naar bijvoorbeeld een ovaal eettafel blad. Deze vorm in een woonkamer geeft vaak een ruimtelijker gevoel.

Hoe kies ik de juiste tafelpoten?

Niet geheel onbelangrijk zijn de tafelpoten, zonder deze constructie zou het tafelblad namelijk op de grondliggen. Echter is de constructie op zichzelf niet de enige functie. Een tafelpoot geeft het tafelblad juist een extra diepte. Je kunt het vergelijke met de velgen van een auto. Een prachtige nieuwe Mercedes zal niet volmaakt zijn zonder een bijpassende set velgen. Kijk dus goed rond naar het aanbod en vraag naar de mogelijkheden. 

Een laklaag kiezen

De laklaag ook wel de “finisher” genoemd omdat dit de laatste stap in het proces is en vaak ook de laatste keuzen van de klant. Bij het kiezen van de laklaag is het belangrijk om het gehele spectrum van keuzes en invloeden samen te laten vloeien.

Uit welke kleuren bestaat je huidige interieur, of op welke plaats komt de tafel te staan, is hier veel of weinig licht? Ook is het belangrijk om de eerder gemaakte keuzes bij het samenstellen van de houten tafel mee te nemen bij het kiezen van de laklaag. Heb je een wit, zwart, antraciet of toch een houtkleurig onderstel gekozen? Dit allemaal is belangrijk bij het bepalen van de kleur van het tafelblad. Vraag de verkoper om advies indien je dit lastig vindt. 

Snap