{{ message.message }}
{{ button.text }}

Is duurzaam duur?

Sinds begin dit jaar ben ik begonnen met het verdiepen in duurzaamheid. In eerste instantie dacht ik namelijk; dat is duur! Maar dit blijkt (in veel gevallen) niet zo te zijn. Heel veel dingen leveren juist geld op, op den duur! Vaak zijn het kleine en simpele aanpassingen die vele rekeningen en kostenposten omlaag brengen. In deze blog schrijf ik mijn beste duurzame, goedkope en vooral geldbesparende tips!

Afbeelding blog 'Is duurzaam duur?' Achtergrond blur afbeelding

1. Doe de droger uit!

Onze jaarlijkse energierekening kwam zo'n €800,- bovenop de gewone rekening. De reden hiervan? De droger. Oke, misschien is het wel zo eerlijk om er bij te vermelden dat onze droger kuren had en wel zo'n 6 keer op een dag kon draaien. Maar op 19 april kregen wij ons droogrek geleverd en de berekende kosten voor april liggen al €22,- lager dan eerst! Niet alleen gebruiken wij de droger niet meer, ook kunnen wij hierdoor de wasmachine en de vaatwasser op de eco-stand zetten. Niet alleen heel goed voor het milieu allemaal dus, ook is het lekker voor je portemonnee. En nog een extra tip; gebruik kleren/handdoeken nog een keer als ze niet vies zijn. Vaak flikkeren we alles bij de was terwijl dingen nog hartstikke schoon zijn. Idem dito met vaat. Een glas met frisdrank spoel je makkelijk even om en kan je weer opnieuw gebruiken. Minder vaat en minder was staat natuurlijk gelijk aan minder kosten!


2. Koop tweedehands!

Iets waar niet veel mensen gelijk aan denken als het gaat om duurzaamheid. Maar er zijn genoeg sites waar mensen tweedehands spullen op verkopen. Uiteraard is er marktplaats, marketplace op Facebook en er zijn kringloopwinkels. Maar ook op instagram zijn er veel 'kastjes van' als het gaat om kinderkleding. Bedenk je dat er zó veel spullen bijna nieuw te koop staan. Hoe zonde is het om precies hetzelfde truitje nieuw in de winkel te kopen voor €20,-, terwijl je hem via een kastje voor €5,- kunt scoren. Het zelfde geldt voor meubels. Ren niet gelijk naar de Ikea als je iets nodig hebt, maar kijk even online of er niet precies hetzelfde meubelstuk, vrijwel nieuw, voor minder dan de helft te koop staat. Win-win situatie voor iedereen!


3. Doe in één keer voor meerdere weken boodschappen!

Misschien denk je nu; huh, hoezo is dit duurzaam? Nou, wat ik dus heb geleerd als je voor meerdere weken boodschappen doet, dat je én bijna geen verderf hebt, gezien je alles op elkaar afstemt (bijvoorbeeld een grootverpakking sla uit de bonus, daar doe je twee dagen mee. Dan eet je de ene avond een salade en de andere dag eet je dat als lunch), én je vrij weinig extra's koopt. Een paar maanden geleden deden wij nog elke dag boodschappen en onze kosten kwamen uit op €1200,- per maand. Geen.grap. Nu doen we het één keer in de week en we zitten op de €400,- per maand. Niet alleen scheelt het eten (en is het goed voor je lijn als je niet elke dag een pak koekjes er bij koopt) maar ook scheelt het benzinekosten als je elke dag met de auto zou gaan. Weer een gevalletje win-win, want goed voor de portemonnee en goed voor het milieu!


4. Zorg voor een natuurlijke badkamer!

Oke, deze leg ik even goed uit. Ik bedoel dus niet dat je allemaal planten in je badkuip moet zetten en dat je moet douchen met zeewater. Nee, ik bedoel dat je in plaats van een plastic tandenborstel eentje van bamboe koopt. Deze tip is niet persé geldbesparend (ook niet extra duur) maar wel heel goed. Maar de tips die wél geldbesparend zijn, zijn; Herbruikbare wattenschijfjes, herbruikbare oorstaafjes en een shampoo/conditioner/body-bar. Al deze spullen zijn vaak zonder plastic en zoals de naam al zegt is het herbruikbaar. Op een jaar zal het echt geen €100,- schelen gezien wattenschijfjes en oorstaafjes niks kosten, maar het scheelt toch iets én het is goed voor het milieu. Maar wat wel heel erg geldbesparend is, zijn de bars! Deze zijn namelijk ontzettend lang te gebruiken en kosten gemiddeld zo'n €7,-. Vergelijk het met een stuk handzeep, die dingen gaan echt honderd jaar mee. Een shampoo-bar gaat gemiddeld zo'n 4-8 maanden mee (ligt uiteraard aan de lengte van je haar en hoe vaak je het wast!). Reken daar je winst maar mee uit.


5. Duurzaam speelgoed!

En nee, dat hoeft echt geen miljoenen te kosten. Ook hierin geldt; kijk online of iemand het tweedehands aanbiedt. Duurzaam speelgoed gaat heel lang mee omdat het over het algemeen van hout of van bio plastic is gemaakt. Alle plastic spullen gaan hier binnen no-time kapot en alle houten spullen zijn een hit. En niet alleen is duurzaam speelgoed een goed idee, ook is het slim om een lijstje te maken voor verjaardagen/feestdagen (bijvoorbeeld lijstje.nl). Hierop kan je helemaal zelf bepalen wat je graag zou willen voor je kindje en zo weet je ook dat wat je krijgt, ook echt gebruikt gaat worden. Je visite weet precies wat ze moeten en kunnen kopen en jij zit niet met dingen die dubbel zijn of waar toch niet mee gespeeld gaat worden. Niet alleen leuk voor kindjes dus, maar ook voor het milieu en de portemonnee!


6. Alle kleine tips!

Deze laatste 'tip' ga ik gebruiken voor alle tips die vast iedereen al kent. Maar wie weet wist je een tip nog niet of was het ergens naar achteren gezakt. Dus, hier komen ze:
- Radiatorfolie (voor de mensen met een radiator uiteraard). Kost ongeveer €10,- en je huis wordt een stuk sneller warm.
- Isoleer alles. Ons huis heeft energielabel Z ongeveer met enkele glazen en een wandje waar je zo doorheen tikt. Maar alle kiertjes en dichten, alle ramen dichthouden en vooral alle deuren dichthouden en de warmte gaat niet weg en de kou kan niet naar binnen.

- Apparaten uit het stopcontact in plaats van stand-by (zoals de TV). Als hij nog op stand-by staat gaat er alsnog energie doorheen. Bést wel zonde dus!

- Eet minder vlees. Spreekt voor zich, toch?

- Minder lang douchen. Spreekt ook voor zich!

- Herbruikbare luiers. En ik snap het als dat een hele grote stap is (vooral voor de mannen meestal). Mocht je hier tóch geinteresseerd in zijn, dan bestaan er ook wasbare zwem-luiers! Als je die veel gebruikt kan dit echt wel kostenbesparend zijn. Op google kan je het gewoon opzoeken!

- Gebruik vaker de fiets in plaats van de auto. Niet alleen geldbesparend en goed voor het milieu, maar ook goed voor de lijn.

Ik ben heel benieuwd naar al jullie duurzame en geldbesparende tips!

Liefs,

Esther

@dezusjesvan

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je