Snap
  • DIY
  • kinderactiviteiten
  • bakkenmetkinderen
  • Koekjesbakken

HET VOLLEDIG RECEPT OM BOTERKOEKJES TE BAKKEN MET KINDEREN.

Een leuke bezigheid tijdens de herfstvakantie!

Bakken. Dat is iets dat ik enorm graag doe. Zeker als het geen weer is om naar buiten te gaan. Het hele huis ruikt naar vers gebakken koekjes of heerlijke cupcakes. En dan heb ik nog niet gesproken over al het proeven. Maar dat is iets dat vooral mijn kleine hulpkok aan zijn taken heeft toegevoegd. Ik deel graag enkele tips om te bakken met kinderen en een eenvoudig recept om samen boterkoekjes te bakken, met glazuur.

Snap

Wat heb je nodig?

Voor het glazuur

250 gram poedersuiker

2 eiwitten

Kleurstoffen (blauw, rood en groen)

Voor de koekjes

250 gram bloem

100 gram boter

100 gram suiker

1 zakje vanillesuiker

1 eierdooier (gebruik deze van het glazuur)

Uitsteekvormpjes

Hier gaan we…

Snap

Glazuur

We starten met het glazuur zodat deze nadien de tijd krijgt om te stijven in de koelkast. Laat je kleuter alvast de eitjes breken en help hem om het eiwit te scheiden. Ik gebruik hiervoor een apart glaasje om zeker te zijn dat er geen stukjes schaal inzit. Dan mogen ze de eiwitten mengen onder het poedersuiker. Het overgebleven eigeel gebruik ik straks voor de boterkoekjes. Ik vind het glazuur perfect zo. Wil je het wat verdunnen? Dan kan je er gewoonweg wat water aan toevoegen. Zodra het mengsel egaal is en piekjes creëert, is het tijd om het te kleuren. Dat doe ik zelf, want ik wil niet dat het kleurstof over heel de keuken hangt. Ik verdeel het mengsel onder verschillende kommetjes, voeg er enkele druppeltjes kleurstof aan toe en roer het er goed door. Dan zet ik het in de koelkast.

Snap

Boterkoekjes

Waar is de hulpkok? Laat hem alvast de suiker en boter mengen. Hierna mag hij ook de eierdooier toevoegen. Dan zeven we de bloem erdoor. Goed kneden is de boodschap. Superleuk om samen te doen! Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg het voor een uurtje in de koelkast. Zo kan het deeg goed stijven.

Ondertussen doet ons klein spook een middagdutje. Zo is hij straks weer helemaal fit om de koekjes te versieren.

Snap

Koekjes uitsteken

Nu komt het leukste gedeelte, iets dat de kinderen ook wel kennen van het kleien. Geef ze wat bloem om het oppervlak te “bestuiven”. Kneed nog even het deeg en rol het uit met een deegroller tot een dikte van max. een 0,5 cm. Casper gebruikte hiervoor zijn eigen “mini” deegroller. Dan is het tijd om de koekjes uit te steken. Wij gebruikten verschillende vormen, onder andere van Paw Patrol. Het is wel aangeraden om deze eerst met bakspray in te smeren. Terwijl je hulpkok de figuurtjes uitsteekt kan je al even de oven voorverwarmen op 180°C. Leg de uitgestoken koekjes op de bakplaat met bakpapier en steek ze gedurende 20 tot 25 minuten in de oven.

Laat je kleuter het oppervlak in grote draaiende bewegingen bebloemen. Dit helpt in hun schrijfontwikkeling. WIN-WIN

Snap

Koekjes versieren

Als de koekjes genoeg afgekoeld zijn is het tijd om het glazuur te nemen en de koekjes te versieren. Dit kan met kwastjes of lepels. En smossen euhm… versieren maar. We gebruikten ook discoballetjes als finishing touch. Leg de koekjes hierna nog even in de koelkast om uit te harden.

Snap

Ik ben enorm benieuwd naar jullie resultaten! Deel je het via Instagram? Vergeet me zeker niet te taggen. @bymelaniie