{{ message.message }}
{{ button.text }}

#Dit is hoe ik mijn kinderen wil opvoeden!

Peuterpubertijd, niet altijd gemakkelijk. Ze beginnen lekker te kletsen maar ook een eigen wil te krijgen...Zo ga ik ermee om!

Afbeelding blog '#Dit is hoe ik mijn kinderen wil opvoeden!'

Opvoeden is een denklaboratorium. Je gaat nadenken over je eigen gedrag want eigenlijk word je geconfronteerd met jezelf. Ik vind het belangrijk om elke dag een spiegel voor te houden, te reflecteren op jezelf, is dit waar ik achter sta en wat ik wil bereiken?

Kinderen denken dat jij als ouder alles weet, hun wereld is namelijk nog erg beperkt. Jij bent hun grote voorbeeld, maar soms is het best lastig om gedurende alle invloeden die ze ondergaan goed en juist te handelen.

Ik ben moeder van 2, een peuter en een baby van 4 maanden. Zoals elke moeder wellicht zal ervaren heb ik ook geregeld te dealen met de, zoals ze het mooi omschrijven, peuterpuberteit van onze dochter. “Ach het is een fase” hoor je anderen dan zo vriendelijk zeggen. Ja dat is het zeker en ook hier moeten die schattige driftkikkertjes doorheen.

Ik werk in het onderwijs en heb het voorrecht regelmatig bijscholingen te krijgen over o.a. opvoeden. Zo hebben we onlangs een cursus gehad over Positief opvoeden met de Triple P methode. Met deze methode leer je een positieve opvoedstijl aan waardoor gedragsproblemen verminderen. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je zelf positief in het leven staat je dit automatisch overbrengt op je kinderen.

Maar ja dan heb je nog steeds die driftbuien en soms zijn die best lastig…

Met deze paar tips die ik heb overgenomen gaat het meestal best soepel.

1: Vraag niet te veel

Soms heb je een volle agenda en wil je op een dag eigenlijk veel te veel. Zonder kinderen zou Jij je drukke agenda wel kunnen handelen en alle dingen kunnen afstrepen, maar voor die kleintjes is dit al snel teveel gevraagd. Dat is vragen om problemen. Ik probeer mijn boodschappen zo te plannen dat het niet net voor de lunch en het middagslaapje is, maar meteen in de ochtend na het ontbijt. Dan zijn ze nog lekker fit en gezellig en heb je vast en zeker een gezellige kletskous mee die zelf met haar winkelwagentje alles in wilt laden! Gaat het nou toch een keer mis en krijgt ze midden in de winkel zo’n gezellige driftbui (#genant) dan zeg ik dat ik begrijp dat ze verdrietig of boos is en probeer ik haar uit te leggen waarom iets niet kan. Ik geef haar vooral niet haar zin. Anders kan je er donder op zeggen dat ze de volgende keer weer zo’n leuk toneelstukje gaan opvoeren. Als ik haar dan afleid door een keuze te geven, dan is ze haar boosheid meestal snel vergeten. “Wil je eerst kaas halen bij de kaasafdeling of zullen we lekker fruit gaan uitzoeken voor straks thuis?”

2: Neem voldoende tijd en pas regels aan op de leeftijd van je kind

Zoals bij punt 1 omschreven is het belangrijk niet te veel te willen, maar ook genoeg tijd voor iets in te plannen. Met een peuter kun je niet verwachten dat je binnen 10 minuten weer buiten de supermarkt staat.

Vraag ook niet aan een kind van 2 dat ze jouw tempo met haar wagentje zomaar bij kan benen. Stel verwachtingen die ze ook waar kunnen maken, dat maakt het voor beide een stuk gemakkelijker en gezelliger.

3: Heb genoeg aandacht voor je kind

Ik betrap mezelf er vaak op dat ik stiekem veel met mijn telefoon zit wanneer ik met de kinderen ben. Een erg slechte gewoonte. Tja zo gek is het dan niet dat ze je aandacht proberen te trekken door iets ‘stouts’ te doen…

4: Geef keuzes

In plaats van zelf dingen te bepalen voor haar geef ik mijn dochter een keuze. Wil je vandaag kaas op je boterham of wil je liever vlees? Of wil je een jurkje of een rokje aan?

Zo leren ze meteen voor zichzelf op te komen en keuzes te maken.

5: Geef het goede voorbeeld

Al eerder zei ik dat kinderen ons als hun grote voorbeeld zien. Je wordt steeds weer geconfronteerd met je eigen gedrag. Kom zelf dus ook gemaakte afspraken na en ga bijvoorbeeld niet met je telefoon aan tafel zitten als de regel is dat ze die niet aan tafel mogen hebben. Doe je toch een keer iets fout, leg dan uit aan je kind wat je fout deed. Denk niet dat kinderen het niet in de gaten hebben want stiekem merken ze meer dan je zelf denkt.

6: Wees duidelijk en eerlijk. Praat niet over je kind waar hij of zij bij zit.

Geef van te voren aan wat je plannen zijn zodat ze niet voor onverwachte verrassingen komen te staan. Bedenk wel dat peuters geen besef hebben van tijd, dus maak het concreet door te zeggen; ‘na het eten, of na dit liedje’.

Praat niet over de driftbuien van je kind waar je kind bij zit. Ze hebben dit echt wel door en denken dan dat het grappig is wat ze doen doordat je zo’n driftbui nabootst en anderen erom gaan lachen. Daarnaast is het niet goed voor het zelfvertrouwen van je kind.

Het is allemaal zo vanzelfsprekend en makkelijker gezegd dan gedaan… Ik probeer voornamelijk veel leuke dingen te doen en de dag gezellig te maken zodat ik over het algemeen een gezellige vrolijke peuter om me heen heb. En ja de momenten dat het even niet gaat zoals ik had gehoopt neem ik dan maar voor lief… Dan denk ik maar weer aan het zinnetje; “ach het is maar een fase” ;)

Liefs Babette!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je