{{ message.message }}
{{ button.text }}

De wondere wereld van wasbare luiers

Ik me begeven in de wondere wereld van wasbare luiers. Nouja, het is meer een dik oerwoud waar je door de bomen het bos niet meer ziet.

Afbeelding blog 'De wondere wereld van wasbare luiers' Achtergrond blur afbeelding


Zelf zijn wij erg milieu bewust en ik wilde eigenlijk voor luiers ook een groen alternatief.
Toen in zwanger was heb ik er al naar gekeken, wasbare luiers.
Maar toen heb ik er niks mee gedaan en ik zal je eerlijk zeggen waarom.
Het leek me zo vies, poepluiers in je wasmachine en daarna ja handdoeken en spijkerbroeken wassen.

Toen ik net bevallen was, waren de complicatie van de bevalling te heftig om me om wasbare luiers druk te maken.
Pas na dik driekwart jaar toen zowel kleine meid als ik weer een beetje op verhaal waren kwam het weer boven drijven.

Een speurtocht op internet leerde me al snel dat wasbare luiers er in veel verschillende vormen zijn. Pockets of all-in-one luiers, dit zijn luiers met alles in een, die je gewoon omdoet als een normale luier. All-in-two luiers lijken er erg op met als enig verschil dat je het absorberende deel (wat men trouwens boosters noemt) vast klikt in je luier.
Daarnaast heb je ook nog tweedelige systemen, waarbij je het absorberende deel los hebt van een waterdicht overbroekje.
En al deze systemen zijn er met klittenband of drukknoopjes. Van veel verschillende merken
En dan heb je nog verschillende materialen boosters, die verschillende absorptie eigenschappen hebben.

En al deze systemen hebben voor en nadelen. En net als schoenen of kleding weet je pas wat goed zit als je het aangepast/getest hebt.

Gelukkig heb je verschillende websites waar je zo'n pakket kan huren. Je krijgt dan een pakket met verschillende soorten luiers, zodat je je kan testen wat goed zit, en hoe het daadwerkelijk wassen van luiers je bevalt.

Ook op facebook heb ik me aangemeld voor bij een wasbare luiers groep. Daar leerde ik al snel dat mijn vooroordeel van dat het vies in de machine is, niet waar is. Wasmachine zijn ontworpen om zichzelf weer schoon af te leveren aan het einde van een was. Dus na een luierwas kan je prima weer een gewone was draaien. 

Nu dat uit de wereld was, meteen maar een test pakket besteld. Deze hebben we twee weken geprobeerd en dat ging met ups en downs. Omdat onze kleine meid nu meer vast ontlasting heeft vielen de poepluier erg mee.
Je legt een dun vliesje in de luier die de poep opvangt. Dit vliesje is vaak biologisch afbreekbaar en kan dus in de groenbak. Die gooi je met poep en al weg en wat achter blijft in de luier is bij vast ontlasting minimaal.
De dunne vliesje van plasluiers kan je een aantal keer meewassen en hergebruiken.

Helaas was (en is) het met pasvorm meer stoeien. We hadden toch nog wel eens lekkage. Zeker omdat je aan een wasbare luier niet kan voelen of hij vol is, zoals met een wegwerp wel kan. (Jullie kennen dat wel toch, even voelen hoe dik de luier is of je al moet verschonen) Verschonen bij wasbare luiers kan je dus het beste op vaste momenten doen, om onverwachte lekjes te voorkomen.

Na de testperiode waren we er uit welk merk luiers voor ons geschikt waren. Dus die heb ik via een andere facebookgroep tweedehands kunnen kopen. We zijn gegaan voor pockets en all-in-two luiers. Doordat je luiers op 60 of 95 graden was worden alle bacteriën gedood en is tweedehands dus een prima optie (Zeker als je nog niet helemaal overtuigd bent, scheelt het een hoop in kosten bij aanschaf en er is een levendige handel in!)

Eenmaal de luiers in huis, zijn we ze gaan gebruiken maar dat ging helaas niet zo goed.
In de test periode dronk kleine meid alleen nog maar borstvoeding. Nu wil ze steeds minder aan de borst en drinkt ze meer water overdag. Dus plast ze ook meer en houd het systeem het niet meer.

Balen. Na een lang testen en zoeken is het vervelend als je zo graag groen wilt zijn maar het niet lukt.
Ik heb dus echt een poos echt keihard zitten balen, en uit frustratie maar weer wegwerp gepakt.
Via dezelfde facebookgroep kreeg ik de tip om tweedelig te testen, dit zou het meest lekvrije systeem zijn. Nu dus als laatste optie tweedelig aan het testen. Met een overbroekje en gevouwen hydrofiel luier van een grote woonwinkel met blauw/geel logo. Omdat deze hydrofiel het best zou absorberen. 

Ik hoop het van harte, van ik moet eerlijk zeggen dat iedere luier die ik in de was doe echt als een triomf voelt. Yes weer een luier uit de vuilnisbak gespaard! Ik hoop van harte dat dit ons systeem word!

Tags: #Baby & Zo

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je