{{ message.message }}
{{ button.text }}

De perfecte moeder/mama

Ik hou me bezig met de vraag 'wat maakt een perfecte mama?' Uiteindelijk zorgt mijn zoon voor het antwoord.

Afbeelding blog 'De perfecte moeder/mama'

De perfecte mama


Nu ongeveer een week geleden.. Ik zat op de bank met mijn jongste zoon. Ineens vroeg ik me af, doe ik het wel goed? Ben ik een goede mama? Al snel volgend kwamen oa de volgende gedachtes; ik wil het graag perfect doen, een goede moderne zijn voor mijn kinderen, ik wil dat ze het alleen maar goed hebben, ik wil dat ik iedere dag energievol ben, krachtig ben en meer.

De belangrijkste vraag waar ik ineens mee bezig was: 'wat maakt een perfecte mama?'

Een perfecte moeder zal vast wel heel goed naar haar schoonmoeder luisteren, haar alle ruimte geven om haar denkwijze en manieren toe te passen op haar kleinkinderen, zodat iedereen voldoet aan de wensen van schoonmoeder.

Een perfecte moeder zal altijd betrokken, open, warm, geduldig reageren. Niet alleen op haar kinderen, maar ook op haar omgeving zoals haar man, familie, vrienden, vreemden zoals een voorbijganger die zich goed bedoeld gaat bemoeien met jou huilend kind en jou verteld wat jij het beste kan doen, want ach zij heeft heel veel ervaring, haar kinderen zijn inmiddels alweer groot!

Een perfecte moeder werkt parttime. Ze functioneert prima op het werk. Ze heeft nooit een slechte dag vanwege slapeloze nachten door een kind wat bijvoorbeeld tandjes krijgt of de fase van 's nachts dromen heeft bereikt. Ze is altijd fris en helder. Een mindere dag heeft toch niemand?..

..Of is een perfecte moeder juist een moeder die thuis blijft en niet werkt?..

Een perfecte moeder stimuleert natuurlijk overal en altijd de ontwikkeling van haar kinderen. Dit doet ze door verantwoorde uitjes met het kind, ontwikkelingsspelletjes, een variatie aan activiteitenaanbod, goed te luisteren naar alle goede en dringende adviezen van de omgeving zoals bijvoorbeeld het consultatiebureau. 

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je kind een paar dagen later dan normaal loopt, want dat is echt niet goed hoor...

Je leest en zal al begrijpen dat dit maar een fractie van het gekraak in mijn hersenen is geweest. Ik werd gestoord in mijn zoektocht naar wat een perfecte moeder is. 

Mijn oudste zoon van twee jaar kwam naar mij toe gerend. Hij streek mij over mijn haren, keek mij aan en zei: ' mama, ik hou van jou.'

Mijn hart werd warm, de tranen sprongen in mijn ogen en ik voelde me ontzettend gelukkig. Ineens had ik het antwoord op mijn brandende vraag: het hoeft allemaal niet perfect te zijn en een perfecte moeder bestaat niet, want dan was het niet perfect. 'Perfectie' is subjectief. 

Ik doe mijn best en mijn kinderen voelen dit. Ik ben gelukkig en hierdoor mijn kinderen ook. Dat is toch geweldig en misschien is dat dan toch een beetje zoals mensen het noemen 'perfect' ????

Een lieve groet aan iedereen die dit leest.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je