{{ message.message }}
{{ button.text }}

De onzekerheid van een moeder

Ik had het nooit verwacht, zoveel onzekerheid en twijfels zodra ik moeder werd. Hoe ga ik hier nu mee om?

Afbeelding blog 'De onzekerheid van een moeder' Achtergrond blur afbeelding

Zodra ik zwanger was, kwam ik aanmerking met "de onzekerheid van een (aanstaande) moeder".

Ik mocht geen softijs meer eten, want dan kon mijn baby wel eens dodelijk ziek worden. Ik mocht niet meer in de tuin werken, want ook daarbij zijn er risico's voor de baby, de baby had een groter buikje dan gemiddeld dus misschien wel zwangerschapsdiabetes. Mensen die roken, kon ik beter niet meer naast gaan staan, ik moest wel twee keer per week vis eten voor de ontwikkeling van de hersentjes en ga zo maar door. 

Je kunt stellen dat het positief is dat de maatschappij zo ver is met allerlei onderzoeken en studies, dat we heel veel kunnen voorkomen. Dat wij als mensen ons zo bewust mogelijk proberen te zijn van de ontwikkeling van onze kindjes. Super! Maar mij als mens, vrouw, moeder maakt het wel onzeker! 

Wat mag ik dan eigenlijk nog wel? O shit, ik heb dus geen vis gegeten deze week, groeien de hersenen nu wel goed? Oeps, de groei van ons baby'tje is anders dan normaal, is dit mijn schuld?

Zodra ons meisje er was ging het eigenlijk door.. Iedereen heeft een mening over hoe je het moet doen. Wat mij onzeker maakte doordat al deze meningen erg van elkaar verschilde. Over alles had ik vragen en ging ik op zoek op internet. Dan blijkt opeens dat er werkelijk overal onderzoeken over zijn gedaan en dat bijvoorbeeld onderzoek A zegt dat je jouw baby ECHT moet laten huilen, want onderzoek heeft uitgewezen dat... Maar onderzoek B zegt dat je de baby ECHT niet moet laten huilen want onderzoek heeft uitgewezen dat.. 

Werkelijk over alles, maar dan ook alles, is wel iemand die weer iets vindt.. 

- Ohh gebruik jij die billendoekjes, nee bah daar zitten allerlei stofjes in ECHT niet goed voor de baby!!

- Joh, eet jij wel gewoon prei als je borstvoeding geeft. Dat kan ECHT niet! Jouw schuld als ze dan krampjes heeft hoor. 

- Je bent veel te voorzichtig, je moet haar gewoon laten huilen. Deden wij ook, zijn ze er zo klaar mee. Werkt ECHT. 

- Nou, sport jij nu nog niet? Je bent al 8 weken bevallen joh. ECHT slecht voor je. 

- Werk jij 3,5 dag, dat is ECHT slecht voor de hechting. Ik moet er niet aan denken. 

Nou weet je lieve mede-moeders/vaders/onderzoekers/bloggers en mensen die gewoon op straat lopen...het zal me ECHT een worst wezen wat jullie er allemaal van vinden! 

Wij voeden ons kind op zoals mijn man en ik dat willen, mét Zwitsal billendoekjes, mét af en toe bij ons in bed slapen omdat ik het zo zielig vind als ze huilt, mét flesvoeding in plaats van borstvoeding, mét af en toe de tv aan omdat ze dan zo lekker stil is, mét het feit dat we haar wel eens te laat op bed liggen omdat we gewoon echt even weg willen. 

En het mooiste van dit verhaal is...

Ook onze dochter wordt groot. Omdat wij van haar houden, voor haar zorgen en ons best doen. 

Tags: #Mom life

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je