{{ message.message }}
{{ button.text }}

De klassieke rolverdeling is aan de rol

Het lijkt wel alsof de klassieke rolverdeling tussen mannen/jongens en vrouwen/meisjes steeds meer onder druk komt te staan.

Afbeelding blog 'De klassieke rolverdeling is aan de rol'

Ik hou van de was doen.

Eigenlijke alle vormen van wassen, maar voornamelijk kleding. Ik weet niet precies waarom, maar het heeft iets met orde scheppen te maken. Naar mate de stapel kleding kleiner wordt, wordt ook de rommel in mijn hoofd kleiner of zoiets. Een hoop vieze kleding sorteren en dan wassen en drogen en weer opvouwen. Het past niet echt bij mijn profiel (man/ begin dertig/ kilootje of wat te zwaar/ lui aangelegd), maar toch is de was me op het lijf geschreven. Ik hoor u al weer denken, "daar is weer zo'n man die bijval zoek voor zijn kleine opoffering in de anderzijds nog altijd voor mannen voordelige rolverdeling binnen het huishouden".

Dus voor ik alle dames weer in de pen heb en ik afgeserveerd wordt als chauvinistisch varken, een kleine disclaimer:

Het huishouden van mij en vriendin is volledig in balans en wordt gedirigeerd door wederzijds respect. Ik doe met regelmaat taken die door generaties voor mij zouden worden bestempeld als "vrouwentaak" en vriendin maait bijvoorbeeld graag gras.

Ik durf wel te zeggen dat onze rolverdeling een aardige afspiegeling is voor een doorsnee huishouden van onze generatie en we streven er naar dat onze onderlinge verhouding ook overslaat op onze kinderen. Bewust maken vriendin en ik geen onderscheidt in wat we verwachten van onze dochter en zoon. We benaderen ze hetzelfde, stellen dezelfde verwachtingen en waar nodig straffen ze aan de hand van dezelfde maatstaf. Ook het aanbod van bijvoorbeeld speelgoed voor zowel jongens als meisjes is beide aanwezig. We sporen onze zoon niet specifiek aan om met de garage te spelen en onze dochter niet om met Barbies te tutten. En zo kan het gebeuren dat zoon achter de poppenwagen loopt en dochter de autootjes door de kamer slingert. Al met al vinden wij onszelf dus behoorlijk modern in onze opvoeding. U kunt zich mijn verbazing waarschijnlijk dus wel voorstellen toen ik een filmpje tegenkwam van een gezin dat hun kinderen "non-binary" (gender-neutraal) opvoedde. Filmpje hier:

https://www.facebook.com/VICE/videos/1818564751790899/

Zo modern zijn we dus blijkbaar toch nog niet. Het lijkt wel alsof de klassieke rolverdeling tussen mannen/jongens en vrouwen/meisjes steeds meer onder druk komt te staan. Ik kan me best nog voorstellen dat er mensen zijn die gevoelsmatig in het verkeerde lichaam zijn geboren en ik vindt het dan ook prima als die zich laten opereren. Maar om nu te gaan verwachten dat kinderen zich al vanaf geboorte niet meer gaan conformeren met hun geslacht. Het lijkt mij een onhaalbare kaart, uiteindelijk hangt er toch een slurfje aan of niet. En bij een bepaald gender hoort (door de bocht genomen) toch een bepaald gedrag. Zo liggen de autootjes met regelmaat te slapen in een poppenbedje en vliegt de poppenwagen nog wel eens met pop en al van de glijbaan in de achtertuin.

Maar voorlopig is zelfs het van oudsher grootste mannenbolwerk aan het afbrokkelen; de voetbalvrouwen hebben de halve finale van het EK gehaald en dat is de mannen al sinds 2004 niet meer gelukt. Daar kunnen beide genders alleen maar ontzettend trots op zijn. Dus hup Sari, Lieke, Shanice en de rest! Dan vouw ik nog wel een wasje.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je