{{ message.message }}
{{ button.text }}

Consultatie of constulbraaksie bureau

Ik heb een dubbel gevoel bij het consultatiebureau. Ik weet waar het goed voor is en wat zij doen.. maar toch..

Afbeelding blog 'Consultatie of constulbraaksie bureau' Achtergrond blur afbeelding

Het is fijn dat het consultatiebureau bestaat. Je kan er heen met je vragen en ze houden je kindje in de gaten. Zo kunnen zij, mocht er iets ‘mis’ zijn, vroegtijdig ingrijpen. En daar, precies daar, gaat het ‘mis’ bij mij.

Want wat betekend dat? Ik vind het bijzonder hoe één bureau kan bepalen of jouw kindje het goed doet of niet. Zij hebben een lijst met het gemiddelde van 80% van een aantal kinderen. Deze kinderen konden met een aantal maanden rollen, zitten, staan, lopen en praten. Doet jouw kindje dat niet, heb je nog een kleine marge (van hoop). Blijkt het na jouw marge nog niet te gebeuren zal er wel meteen iets mis zijn. En kom je in een traject waar je de komende jaren nog wel even zoet mee bent.

Er wordt veel gekeken naar cijfertjes en niet naar het kindje zelf. Zo werd Pooks, met twee maanden, netjes gemeten en gewogen en mochten wij door naar de arts. Deze zei meteen dat zij te zwaar voor haar leeftijd was. Uhm.. heeft u haar gezien..? Ze is een dunnetje.. like.. really.. een slankie.. Ze bekeek Pooks en zei “nee, ziet er niet uit alsof ze overgewicht heeft.” Goh..
Toen keek ze in haar computer.. “oooh, ja ze is ook te lang, tenminste, boven het gemiddelde, zie je?” Ja, mevrouw, dat zie ik.. maar hey, dat is ook niet gek he, met een vader van bijna 1.90. Als je naar mij kijkt zou je de lengte inderdaad niet kunnen verklaren, maar ze heeft toch ook echt een vader. Dus al met al, gewoon ‘normaal’, want ja.. als je langer bent, dan ben je ook zwaarder.. duh..

De keer erna wist ze even niet meer wie wij waren. Ik heb mijn naam wel 10 keer moeten spellen en twee keer moeten opschrijven. En toen we na 10 minuten terug waren gevonden in de computer, stonden we bekend als de baby die zoveel huilde. “Nu, huilt ze niet hé?” Nee mevrouw, nu huilt ze niet.. Ze is nu ook geen baby baby meer, niet 4 maar 14 weken oud. Na het consult krijgen wij opnieuw de conclusie dat zij te lang en zwaar is, voor het gemiddelde, maar wel ‘normaal’.

Ik zet normaal tussen haakjes, omdat ik het soms moeilijk heb met die benaming. Wat is normaal en wat is niet normaal. Dat is een kwestie van perceptie. Voor een groep mensen zou ik normaal zijn, maar voor een andere groep misschien niet. Ik probeer dingen altijd met een beetje humor te bekijken en wuif andere zaken gewoon weg. En daarbij denk ik, als geboren en getogen Nederlander, altijd in het Engels.. ‘Nah, dat is toch niet normaal!’, zouden mensen kunnen zeggen. You catch my drift..

Ik kijk liever naar gezond en gelukkig. Mijn baby is gezond en mijn baby is gelukkig. En nee, mijn baby doet niet precies wat het gemiddelde doet. En dat hoeft ook niet. Ja ze kan rollen, maar nee dat doet ze niet. Waarom? Omdat het een kleine diva is en veel liever doet wat ze zelf wilt. En dat is in haar geval, half rollen naar haar zij en dan haar beentjes over elkaar en dan ligt ze daar alsof ze een soort Cleopatra is..

Het zou zoveel makkelijk zijn als ze kijken naar het gehele plaatje en niet alleen naar cijfertjes en gemiddelde. Mijn yoga docente vertelde dat zij en haar partner, allebei klein en licht. Kinderen hadden (hebben) die veel kleiner en lichter waren dan het gemiddelde. En daar werd geschrokken op gereageerd en er moest bij gevoed worden en onderzoeken en van alles. Terwijl die kinderen gewoon gezond waren. En op de dag van vandaag nog steeds klein en licht zijn.

Ook met alles wat wel en niet mag, en het grote oordeel wat daar aan hangt. De eerste keer dat ik daar was, liet ik vallen dat Pooks weleens op haar buik lag. Dat mocht ABSOLUUT niet! Echt NIET doen! En ze keek me aan alsof ik een monster van een moeder was. Dit kan best steken als je net 4 weken moeder bent van je eerste kindje. Maar gelukkig had ik al met veel mensen gesproken en het echt wel lang overwogen en sliep ze bij mij op de kamer, waardoor ik niet zo snel schrik van die reactie. Ik dacht alleen, nou, dan vertel ik je dat gewoon niet meer. Ook zou ik haar veel te weinig eten geven. Zij dronk met 3 maanden nog 150 cc. Dit mocht echt wel 180 zijn. Ja.. wat moet ik dan? Het naar binnen gieten? Gedwongen? Tuuuurlijk, niet. Twee weken later dronk ook zij 180cc.. af en toe.. ze drinkt gewoon waar ze trek in heeft. En dat is de ene keer 150, dan 180 en dan weer iets daar tussen in. Maar ze eet, ze is op gewicht, ze is gezond. Dus beat it, met je ‘je hongert je kind uit ogen’.

Ik kijk naar wat mijn kindje aangeeft en nodig heeft. Wat werkt wel en wat werkt niet. Waar wordt zij gelukkig en gezond van. En niet omdat een mevrouw die niet eens weet wie wij zijn mij verteld wat ik moet doen, omdat dat dan het beste is.

Ik vind het jammer dat ze op deze manier ouders (kunnen) afschrikken. Want je kan ontzettend onzeker worden van alle regels en maniertjes die je naar je hoofd geslingerd krijgt. Vaak ook nog met een lading oordeel. Want zo hoort het nou eenmaal. Maar wonen, slapen, leven zij met jouw kindje? Zorgen zij voor jouw kindje? Nee, dat dacht ik ook.

En nogmaals, ik ben blij dat ze bestaan. Dat ik er, mocht ik er echt zelf niet uitkomen, er kan komen met mijn vragen. Dat zij de groei en ontwikkeling van mijn kindje in de gaten houden. En dat ze voorzichtig zijn met mijn kindje.

Maar ik zou graag willen dat ze niet zo snel oordelen en labels plakken ‘wel goed/niet goed’. En dat ze kijken naar het totaalplaatje en niet alleen naar de cijfertjes. Het is een mensje. Een eigen en uniek mensje. Die misschien niet alles langs het gemiddelde doet.

En er zullen vast en zeker bureaus zijn die het geheel anders aanpakken. Maar dit is geschreven op mijn ervaring bij mijn consultatiebureau en wat ik vanuit mijn omgeving heb gehoord. En als jouw consultatiebureau je beste vriend is, kudos to you! Ben ik alleen maar blij om.

Maar ik ben wel benieuwd, wat zijn jouw ervaringen met het consultatiebureau?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je