{{ message.message }}
{{ button.text }}

Concentratietips voor onrustige kinderen

Concentreren is voor veel kinderen af en toe een gigantische opgave. Wanneer een kind zich niet goed kan concentreren wijst dit lang niet altijd op ADHD of een andere stoornis.

Afbeelding blog 'Concentratietips voor onrustige kinderen'

Het ene kind kan zich nou eenmaal beter concentreren dan het andere. Het karakter speelt hierbij een grote rol. Rustige kinderen hebben over het algemeen minder snel problemen om zich te concentreren dan wat drukkere, onrustige kinderen. Vooral op school wordt er van een jong kind al veel gevraagd op concentratiegebied. Wat kan je doen om je kind een beetje te helpen?

Een goede concentratie? Doe geheugenspelletjes!

Een spelletje doen vinden bijna alle kinderen hartstikke leuk. Veel spelletjes zijn behalve leuk ook heel leerzaam en trainen het geheugen van je kind. Denk hierbij aan Memory of ‘Ik ga op reis en ik neem mee…’. Een spelletje als Memory kan je kind eventueel ook zelf op de computer spelen.

Minder prikkels is een betere concentratie

Veel prikkels zijn voor een grote groep kinderen niet prettig. Ze hebben moeite om deze prikkels te verwerken waardoor de concentratie vanzelfsprekend minder wordt. Zijn jullie iets aan het doen wat de nodige concentratie vereist? ( Bijvoorbeeld ( leren ) lezen ) Zorg dan dat er verder geen prikkels zin. Dus: geen televisie of radio aan terwijl jullie aan het lezen zijn. Ook een koptelefoon kan ervoor zorgen dat een kind minder snel prikkels van buitenaf opvangt. Denk hierbij aan kletsende kinderen in de klas, terwijl je kind een opdracht probeert te maken. Een koptelefoon ( weliswaar zonder muziek ) dempt dat geluid waardoor hij zich beter kan focussen op het werkje. Overleg even met de leerkracht of de school een koptelefoon te leen heeft of dat jullie eventueel zelf een koptelefoon mee naar school mogen nemen.

De manier waarop je een opdracht overbrengt is heel belangrijk!

Samen lezen of huiswerk maken? Wanneer je je kind iets uitlegt is het belangrijk dat de opdracht duidelijk is. Je praat rustig en maakt oogcontact. Daarnaast werkt een korte opdracht of korte uitleg beter dan een heel lang verhaal. Je kunt daarom een opdracht in stukjes proberen te hakken. Natuurlijk geef je je kind complimenten als het goed gaat!

Zorg voor rust en regelmaat

Het klinkt erg cliché, maar het is vaak wel heel effectief voor het concentratievermogen van een kind: rust en regelmaat! Zorg dus dat je kind voldoende slaapt en gezond eet. Vermijd ook een grote hoeveelheid aan kleurstoffen, want ook dat kan op sommige kinderen een slechte invloed hebben.

Helpt helemaal niets? Zoek hulp!

Heb je echt het idee dat je kind zich veel minder goed kan concentreren dan leeftijdsgenootjes en geeft school dit signaal ook af? Ga dan eens praten met jullie huisarts. Deze kan jullie indien nodig doorverwijzen voor verder onderzoek.

Heeft jouw kind ook moeite om zich te concentreren en wat doe je om hem / haar te helpen? Laat het ons weten!

Geschreven door mama Nienke

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je