{{ message.message }}
{{ button.text }}

Christmas lights and paintings

#15MAMA. Hoe recht je staat heeft met zwaarte niets te maken. Hoogstens met de wind.

Afbeelding blog 'Christmas lights and paintings' Achtergrond blur afbeelding

Kerst. Een echt kerst mens ben ik niet. Maar ik vind kerst wel altijd chill. Fijn. Samen. Maar zelfs een week voor kerst, vind ik het moeilijk om me er op te verheugen. Ik denk doordat ik me steeds meer besef dat elke dag, mama haar laatste kan zijn. Er zit een héél dun lijntje tussen kerst mét mama en kerst zonder mama. 

Dit jaar kopen we voor het eerst onze eigen kerstboom en ik kijk er al een tijdje naar uit om naar het tuincentrum te gaan! Dat komt doordat dat voelt als een traditie. Een boom kopen deden we vroeger altijd met het gezin. Ook herinner ik me dat Tommy en ik elk jaar een nieuwe kerstbal mochte uit zoeken. Daarna tuigde we thuis met mama de boom op. De nieuwe ballen gingen altijd als eerst de boom in, onder het genot van de foute kerst cd's. Gevolgd door de "oude" ballen, waarvan ik het altijd zo leuk vond om ze uit te pakken. Mama wikkelde ze altijd helemaal in in wc-papier bij het opbergen en het uitrollen was mijn favoriet. Tot slot de zelf-gemaakte knutselwerken van mij en mijn broertjes. Ik hielt altijd van de kerstboom thuis, ook doordat het een kunstwerk was wat we met zijn alle hadden gecreëerd. Dát wil ik nu ook! Thuis met mijn kindjes. De oude traditie voort zetten en tegelijkertijd weer nieuw maken, samen. 

'Mexicaans?! Met kerst? Alwéér?! Zijn jullie gek geworden ofzo?' zeg ik lachend maar ook serieus tegen Tommy. 'Ja, ik houd gewoon niet zo van kip. Dus liever geen coq au vin.' zegt hij. 'Ik houd niet zo van dat kluiven. Dan worden je handen zo vies.' voegt Floris toe. Ik zucht overdreven en zet mijn handen in mijn zij. 'Mam? Dus echt geen coq au vin?' Mama haalt haar schouders op. 'De meeste stemmen gelden.' Ik leg me erbij neer. Wat maakt het me ook uit wat we eten, als we maar samen zijn. Maar coq au vin met kerst, my god, wat had ik daar zin in!!

Netjes in mijn jurkje en met krullen in mijn haar ben ik op eerste kerstdag ein-de-lijk in de kerst stemming. Kerst is nú, we leven nog en eindelijk durf ik me er op te verheugen. Bij mama aangekomen is de kerstboom het eerste wat ik zie. Hij is echt prachtig geworden! Dit jaar was het een Floris-Szandor-Mama team efford :). Het voelt als thuis komen, als een warme deken. Dit jaar liggen er twee cadeautjes onder. Eén voor Meneer en één voor Mevrouw. Het zijn kinderboeken, waarin mama op het voorblad voor ieder iets heeft geschreven. 'Netjes houden.' zegt ze. Ik knik. 'Moet je kijken wat papa en ik hebben gevonden.' zegt Floris, wijzend naar een groot, wit verkeersbord dat onder de boom staat. AFSLUITBOOM. Staat er op het bord. 'We vonden het wel toepasselijk.' 'En ook wel een beetje grappig.' zegt mama glimlachend. Mijn maag draait een beetje om, ik kan er ook wel om lachen. Maar ook is het de harde waarheid, hoogstwaarschijnlijk. De afsluitboom. De laatste kerst met zijn alle.

Ik geniet bewust van elk moment. Ik schiet er in een avond een heel Polaroid rolletje doorheen! Het eten is lekker, het is gezellig en fijn. Tommy en ik doen gek, maken gekke foto's. We rennen achter de kids aan, rollen over de grond en eindige met zijn alle onder een deken op de bank. Ik kijk naar de kerstboom en zijn lichtjes. Onthoud dit. Onthoud dit momemt voor altijd. 

***

'Ik heb bijna vakantie, mop!' zeg ik tegen Niels terwijl ik mijn zwarte, werk t-shirt aan trek. Tussen kerst en oud en nieuw nog even doorzetten en dan genieten van van onze (MIJN!!) welverdiende rust! 'Ik heb lekker al vakantie!' zegt hij. Ik steek mijn tong naar hem uit en loop naar de gang om mijn schoenen en jas te pakken. Ik heb ook zin in werk vandaag. Niet alleen omdat het fijn werk is maar ook omdat er vandaag een belangrijke keuze op mijn menu staat. Mia, vaste gast en kunstenares, heeft mij aangeboden om voor mama een schilderij te maken van één van haar natuurfoto's. Sprakeloos en vol dankbaarheid had ik weer het gevoel dat het woord "dankjewel" zwaar tekort schoot. Vandaag moeten we een keuze maken over welke foto het gaat worden. Mama maakt té veel mooie foto's van kleinste beestjes, schattige vogeltjes en baby muisjes. Ik denk aan de vraag die Szandor me van de week stelde: 'Wat is ECHT mama?'. Die vraag is makkelijk te beantwoorden. Muis!! Muis, mama's tuin vriend. Al tien duizend keer op de foto gezet, hoofdrol in een zelfgemaakt kinderboek en hét icoontje van de familie-app groep. Ha! Muis is echt mama. So muis it is! 

_20170115_221214_1484514763.JPG

***

Oudjaarsdag. Oud en nieuw. De dag om het nieuwe jaar te vieren. Waar er word geknuffelt en gekust. Waarop ruzies worden vergeven, schone leien worden aangereikt. Een dag waarvan ik dit jaar dacht hem zonder mama door te moeten brengen.. 

Ik: Mam. Het is 2017 en je bent er nog! 

Tags:

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je