{{ message.message }}
{{ button.text }}

Centjes verdienen, uitgeven, sparen en tellen.

​Ins ons dorp is maar 1 shoarmatent en daar tussen de roestige frituurpannen en kapotte koelvitrines staat Nel.

Mijn kinderen groeien op in het plaatsje Hank. Een minuscule dorpje tegen nationaal park “De Biesbosch” aan onder de rook van de Amercentrale in Geertruidenberg. Het heeft alle basisvoorzieningen die een snelwegdorpje kenmerkt: een basisschool, een voetbalvereniging, een kapper, een supermarkt en een overschot aan analfabetische jong-bejaarden met zo’n zwaar accent dat zelfs omroep Brabant ze moet ondertitelen als ze worden geïnterviewd. Zoals dit dorpje zijn er honderden in Nederland, maar dit is toevallig de onze.

In ons dorp is ook 1 shoarmatent, dus als je een pizza wil eten die semi-warm is heb je eigenlijk maar 1 optie. Deze shoarmatent is al 20 jaar hetzelfde. De huisstijl en het interieur zijn uit de jaren ’80, er staat nog steeds een gokautomaat en je kan er nog steeds niet pinnen. En daar tussen de roestige frituurpannen en kapotte koelvitrines staat Nel.

In ieder van die honderd andere dezelfde kleine dorpjes in Nederland heb je ook een Nel. Alleen heten ze dan soms anders (Truus of Bep of Joke of iets dergelijks). Het is over het algemeen niet de shoarmatent waar ze achter de balie staan, meestal een huishoudelijke artikelen zaakje of een dierenspeciaalzaak ofzo.

Aan deze Nellen is de tijd goed af te lezen. Ze hebben hun hele leven shag gerookt, dus hun stem klinkt alsof ze iedere ochtend een liter whisky hebben weggekapt. En gezien de blik in hun ogen is dat nog helemaal niet zo’n verkeerde aanname. Vaak hebben ze er al een of zelfs meerder echtscheidingen op zitten, dus er zitten al wat krassen op de ziel en hun huid is ondertussen zo dik dat menig Afrikaanse olifant er nog een puntje aan kan zuigen. Iedereen die ooit wel eens in een dorpje in een klein winkeltje is beland weet over wie ik het heb nu. Maar bij ons staat ze dus in de vervallen shoarmatent.

Nel maak je niet meer gek, die heeft iets te vaak hard moeten lopen voor de bestellingen en heeft nu een instelling die zich laat samenvatten als “na mij de zondvloed” (er wordt zelfs gefluisterd dat ze de eerste zondvloed nog heeft meegemaakt en dat Noah haar had aangezien voor een gnoe, maar dat is niet relevant voor het verhaal verder). Het is dan ook aan te raden om tussen 17.00 uur en 19.00 uur niet te veel te bestellen, want je krijgt gegarandeerd koude friet of je mist een paar frikandellen.

Als je dit dan allemaal zo leest vraag je je af waarom iemand überhaupt eten besteld bij deze shoarmatent. En daar heb je dan ook gelijk in, ik vraag me ook elke keer weer af waarom we hier nog steeds heen gaan.

Tot ik weer eens een van mijn kinderen meeneem om het op te halen. Als door de bliksem getroffen springt Nel op van haar barkruk als er een peuter of kleuter de zaak binnenkomt. Ze legt spontaan de telefoon op de haak ook al was er iemand aan de andere kant van de lijn midden in zijn bestelling, en begint aan een ondervraging waar ze tijdens de Spaanse inquisitie nog wat van konden leren (er wordt zelfs gefluisterd dat zij ook wel eens aangegeven was bij het tribunaal van de inquisitie maar dat zelfs de koning van Spanje liever koude kebab at dan dat hij haar 2 jaar in voorarrest moest houden, maar dat is niet relevant voor het verhaal verder). Mijn kinderen zijn gek op haar.

Als je een kind meeneemt wordt je geacht niet zelf te betalen, dat moet het kind doen. Dochter heeft ondertussen een eigen portemonneetje waar we voor vertrek de centjes al in doen zodat ze helemaal zelf de frietjes kan afreken. Nel gelooft dat ze zo nog iets in positieve zin bijdraagt aan de opvoeding van de volgende generatie. Tenminste dat denk ik, ze praat namelijk nooit echt tegen mij als ik een kind bij heb. En als ik zonder kind kom al helemaal niet. Voor ieder kind neemt ze ruimschoots de tijd, zorgvuldig rekent ze met ze uit hoe veel ze moeten betalen en hoe veel ze dan weer terug moeten krijgen. Vervolgens legt ze de muntjes en briefjes keuring voor het kind op de balie zodat deze een voor een terug in het portemonneetje gedaan kunnen worden. De friet van de mensen die voor ons binnen zijn gekomen is ondertussen chips geworden in de frituurpan en de pizza’s die meegegeven moeten worden aan de bezorgers staat tot aan het plafond gestapeld, maar niemand durft er iets van te zeggen.

Centjes verdienen, uitgeven, sparen en tellen. Alles wat met geld te maken heeft vindt dochter onwijs interessant. Sinds kort heeft ze een spaarpot en elke week mag ze haar zakgeld (het overweldigende bedrag van € 0,50) zelf in de spaarpot doen. Elke week sinds de eerste munt er in is gegaan vraagt ze of ze haar spaargeld mee mag nemen om frietjes te kopen bij Nel, dus dat heeft Nel toch maar mooi bereikt.

Eddy Vedder van Pearl Jam schreef ooit een nummer over vrouwen zoals Nel, “elderly lady behind the counter in a small town” waarin hij hen roemde met de zin “I changed by not changing at all”. En zo is het maar net, zal Nel hebben gedacht toen ze het hoorde en ze hees haar backpack op haar rug om het optreden op Pinkpop bij te wonen (er wordt zelfs gefluisterd dat zij de rede was dat Eddy in de camera-kraan was geklommen dat jaar. Maar ook dat is niet relevant voor het verhaal verder).

Tags

Kids & Zo

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
Login

Account aanmaken