{{ message.message }}
{{ button.text }}

Bumba-kijkertjes praten later?!

Bumba praat geen Nederlands, maar Bumbalees. Als moeder, maar ook als onderwijsadviseur taalonderwijs vroeg ik me af: waarom in godsnaam?!

Afbeelding blog 'Bumba-kijkertjes praten later?!' Achtergrond blur afbeelding

Mijn dochter is bijna 1,5 en keek met enige regelmaat Bumba. Hoe vaker ik het programma beluisterde, hoe raarder ik het begon te vinden. Niet zo zeer door die gekke clown. Maar wel door het rare taaltje. Er komt amper Nederlandse taal in voor, waarom praat Bumba zo'n raar taaltje? Wat leert mijn kind daarvan?

Geloof me, ik vind echt niet dat mijn dochter alleen naar educatieve programma's hoeft te kijken. Plezier is een prachtig doel op zich. Wel heb ik in mijn werk bij veel anderstalige kinderen gemerkt dat Nederlandse tv kijken, wat dan ook, een positief effect heeft op de taalverwerving van het Nederlands. Kinderen die vaak SpongeBob keken kenden bijvoorbeeld allemaal het woord klarinet! Ik ben overtuigd dat tv-programma's kunnen bijdragen aan de taalontwikkeling. Welk programma dan ook, als er ten minste taal in zit! Als je vaak dezelfde tekenfilms kijkt komen er altijd woorden steeds weer terug terug, zoals de klarinet bij SpongeBob. Herhaling is een van de sleutels tot het vergroten van de woordenschat. Dus ondanks SpongeBob geen educatieve waarde heeft, leren kinderen er toch van.

Bij Bumba betwijfel ik dit. Reden om eens te googlen wat anderen er van vinden.. In een stukje van taalschrift lees ik dat psycholinguïst Wouter Cuijk het met mij eens is over het effect van televisie kijken op de taalontwikkeling van kinderen. De positieve effecten zijn bewezen voor kinderen vanaf  twee jaar. Niet per se voor mijn dochter dus. Wouter Cuijk geeft ook aan dat televisie-programma's waar weinig taal in voorkomt, zoals Bumba of de Teletubbies, veel minder effect hebben op de woordenschatontwikkeling. Ha, mijn gedachte blijkt te kloppen! 

Bumba heeft dus inderdaad minder effect op de taalontwikkeling, dan programma's waar meer taal in voor komt, zoals Zandkasteel. Voor kinderen jonger dan twee jaar is niet bewezen dat tv programma's überhaupt een positief effect hebben. Bumba kijken op de leeftijd van mijn dochter maakt dus niet zoveel uit, al zet ik haar nu toch liever voor Zandkasteel.. Je weet ten slotte maar nooit ;)

Wat vinden jullie van Bumba? En het Bumbalees?

Tags: #Baby & Zo

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je