{{ message.message }}
{{ button.text }}

​Buiten spelen, wij houden onze kinderen tegen

Dat buitenspelen goed is, is duidelijk. Maar we doen blijkbaar ook iets wat dit in de weg staat en waarvan we denken dat het ook goed is!

Afbeelding blog '​Buiten spelen,  wij houden onze kinderen tegen ' Achtergrond blur afbeelding

Het zoveelste onderzoek naar de effecten van buitenspelen op de ontwikkelingen van kinderen, wees verrassend genoeg uit dat het goed is voor ze! Maar toch ook in dit onderzoek, is er wel een leerzame boodschap.

Het onderzoek toont aan dat kinderen die de ruimte krijgen om lekker buiten te ravotten, vaak sterker in hun schoenen staan. Het maakt echte sociale dieren van ze, die beter zijn in het oplossen van conflicten en in het herkennen van emoties. Daarnaast kun je ook echt wel wat leren van je kind door het te observeren tijdens het buitenspelen. Kleuters die tijdens het buitenspelen veel in kleine groepjes staan, hebben deze sterke positieve effecten. Kinderen die echter veel alleen staan op het schoolplein, hebben vaak meer moeite met het herkennen van emoties. Deze kinderen kunnen soms wel even wat hulp nodig hebben van een volwassene, om dit beter eigen te maken. Denk dan aan rollenspellen, om emoties beter te herkennen. 

En nu het leerzame; dit effect is het grootst wanneer kinderen buiten spelen en hun eigen spel kunnen bepalen. Dit effect verminderd aanzienlijk wanneer het spel bepaald word, zoals op een club. De onderzoekers benoemen het dan ook als zorgelijk of zonde, dat kinderen tegenwoordig zoveel moeten. Hierdoor hebben ze minder ruimte om zichzelf op een natuurlijke wijze te ontwikkelen. Want naast dat kinderen op school steeds meer moeten, moeten ze vaak ook lid worden van 1 of 2 clubs en ernaast nog de verplichtte zwemlessen. Het is dus beter om je kind naast school, maar op maximaal 1 sport te doen. En zwemmen telt dan ook al mee. Kun je een andere manier vinden om je kind de ruimte te geven tot deze eigen spelbepaling, dan kan het ook wel voor een periode iets meer zijn.

Maar ga eens na, hoeveel tijd per week geef je je kind om lekker buiten te spelen en lekker zijn eigen ding te doen? Ze noemden geen aantallen, maar ik vermoed dat 1-2 keer per week toch wel aan de magere kant is.

En het is natuurlijk niet zo dat kinderen deze capaciteiten niet kunnen ontwikkelen wanneer ze niet buiten spelen. Maar onderzoek toont wel aan dat het lastiger is voor ze en dat ze het hierdoor vaak minder goed de sociale vaardigheden ontwikkelen. Het is iets wat je ze niet uit een boekje kan laten leren. Dat moeten ze zelf ervaren en doen. Pas dan creëer je een echt sociaal dier. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je