{{ message.message }}
{{ button.text }}

Brutale kleuter. En mijn opkomende frons.

Dit vind ik dus echt lastig merk ik. Sinds mijn oudste op school zit lijkt het soms alsof ik een kind van 10 tegenover me heb. Zo brutaal...

Afbeelding blog 'Brutale kleuter. En mijn opkomende frons.'

Discussies met mijn kleuter. Of zelfs gewoon vraag en antwoord. Het is eigenlijk heel duidelijk,er bestaat namelijk geen grijs gebied. Het is zwart (dan is iedere reactie per definitie 'nee' of 'neeheeeee' en vliegt er zo nu en dan klei door de woonkamer of krijgt babyzus een ros om dr oren) of het is wit (hierbij ben ik de liefste moeder van de wereld zonder dat ze daarna een suprise-ei verwacht en lezen we al knuffelend boekjes of dansen we door de kamer).

Helaas draagt zwart de voorkeur voor madame. En daardoor draag ik diezelfde zwarte donderwolk bijna dagelijks bij me. Zonde,want zonder dat ik het doorheb overschaduwd het mijn -soms zeer pedagogisch verantwoord bedoelde - reactie, en geef ik met een boze blik en een vastpakkend bovenarmpje een luidde 'nu ben ik er klaar mee!!'. En ter info ; ik heb ook een soort van frons. Die ik ongevraagd opzet. En die is duidelijk. Dan wordt je bijna bang als volwassene,laat staan als kind van 4.

Resulteert in mijn geval thuis in een zwijgende kleuter die niet perse heel geraakt met een lege doch geschrokken blik naar me staart en een moeder met de tranen prikkend achter haar oogbollen. Van spontaan opkomend schuldgevoel. En woede. En dat wil ik helemaal niet naar mijn kind voelen.

En bovenal wil ik echt niet dat zij mij zich herinnert als een soort boze tiran. Nu zal dat wellicht wel meevallen want mijn ohzo pedagogisch verantwoorde reacties winnen het ook wel eens van mijn zwarte wolkjes,maar die laatste paar weken,die nieuwe schoolse weken,voel ik het.

De verandering in reageren van beide kanten. De durf in de actie en reactie van de 1.10meter welke door mijn huis kan razen. En ik voel die frons. Misschien moet ik die eens gaan wegmasseren. Of botox. Of gewoon tips ontvangen van medemamas met medekleuters. En medefronsen.

Tags:

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je