{{ message.message }}
{{ button.text }}

Borstvoeding, van nature niet zo makkelijk als je denkt

Ga je kunst- of borstvoeding geven? Praktisch de eerste vraag van de verloskundige tijdens ons intake-gesprek. "Borstvoeding als dat lukt.."

Afbeelding blog 'Borstvoeding, van nature niet zo makkelijk als je denkt' Achtergrond blur afbeelding

Vaak ontstaat er een grote, verhitte discussie als je begint over kunst- en borstvoeding. Maar je kunt er niet omheen. Ben je zwanger? Dan rakelt die discussie al vlot weer op.

We hadden ons intake-gesprek bij de verloskundigen praktijk. Ik was 11 weken zwanger en vond het reuze spannend allemaal. Er werd een fotootje van ons gemaakt en wat standaard vragen gesteld betreft onze gezondheid en dagelijks leven. Al snel volgde de vraag: "Ga je kunst- of BORSTvoeding geven?" Met de nadruk op borst wist ik al waar dit gesprekje naar toe zou gaan. "Uhm ik zou graag borstvoeding willen geven als dat lukt!" zei ik. De verloskundige knikte goedkeurend en stak haar standaard informatieve verhaaltje af over de voordelen van borstvoeding. Als ik had geantwoord met kunstvoeding, had ze waarschijnlijk haar uiterste best gedaan om mij het gebouw te laten verlaten met het antwoord borstvoeding. Oké, dit is wel een dingetje bedacht ik mij in de auto terug naar huis.

Bij elke controle herhaalde zich de vraag. Alsof ze er zeker van wilde zijn dat ze mij niet alsnog moesten overtuigen van hun mening, "We hebben ook borstvoedingsfolders!" riepen ze enthousiast als we weer naar huis gingen. "Daar om de hoek, in de wachtkamer". "Pak maar hoor!"

Rond week 20 zijn we naar een informatie avond over de bevalling gegaan. Samen met zo'n 80 anderen keken we naar een presentatie over het "leed wat ons te wachten stond". In hetzelfde zaaltje stond een tafel met folders en twee enthousiaste dames die ze aan het uitdelen waren. Lactatiekundigen. Aha, BORST-voeding dacht ik bij mezelf. Of ik een cursus kwam volgen? Een borstvoedingscursus. Het was wel een issue zeg! Nee, ik ben geen cursus gaan volgen. Ik zie wel of het lukt.

Vlak na de geboorte van Charlie kon ik haar voor het eerst gaan aanleggen. "Heb je wel een cursus gevolgd meisje?" was de vraag van de verpleging. Een dame op leeftijd keek mij streng aan. "Nee, dat heb ik niet." Ik voelde aan de situatie dat dit niet het antwoord was dat ze graag had willen horen. "Hoe dacht je dan borstvoeding te kunnen gaan geven?!" Ze schudde haar hoofd en kwam mij vervolgens "helpen met aanleggen". Ruw als ze was liet ze Charlie happen. Ik vond het een verschrikkelijke ervaring. Eenmaal thuis gekomen had ik al kloven. Daar begon de "ellende".

Charlie viel 7% af. Meteen stond er iemand van de verloskundigenpraktijk aan mijn bed. Ik moest maar gaan bijvoeden. Aanleggen, kolven en kunstvoeding. Ho eens even, geef mij even de tijd! Ik stak mijn verhaal af over het leren borstvoeden en ik vroeg haar mij een dag tijd te gunnen. Ik kocht tepelhoedjes (ik moet nog steeds lachen om dit woord) en voedde Charlie met veel pijn van de kloven. De volgende dag woog Charlie 80 gram meer! Hoera! Ik kan het wel.

Maar de pijn werd erger en ik kon haar niet meer aanleggen. Ik besloot alles af te gaan kolven en het uit een flesje aan te bieden. Dit ging goed en Charlie groeide gestaag. Elke week probeerde ik haar aan te leggen, met dat gekke hoedje. Tevergeefs, ze dronk niet uit mijn borst. Ik baalde en begon enorm te twijfelen aan mijzelf. Had ik dan toch een cursus moeten volgen? Hoort moeder natuur dit niet gewoon te regelen? Waarom lukt het mij niet? Elke keer alles kolven was best te doen maar het was vermoeiend en ik was niet tevreden. 

Maar zo ineens, toen ik het koppig als ik ben toch weer ging proberen, dronk ze! Wat was ik blij! Geen pijn, geen hoedje, geen fles, niemand die mij ergens op wees.

Alleen ik en mijn dochter.

Tevreden!

- (Ik heb niets tegen kunstvoeding, ik preek niet voor borstvoeding, dit is gewoon mijn verhaal die toevallig over borstvoeding gaat) -

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je