{{ message.message }}
{{ button.text }}

Boeken top 10 voor kinderen 2-10 jaar

Afbeelding blog 'Boeken top 10 voor kinderen 2-10 jaar'

Voorlezen en zelf lezen

Dat voorlezen en (later ) zelf lezen belangrijk is, is voor iedere ouder wel duidelijk. Met lezen leert het kind de (Nederlandse) taal. Je kindje hoort jou voorlezen en hoort dus de woorden. Het is een van de belangrijkst dingen die je kindje hier van opsteekt. Maar samen lezen biedt nog meer en lezen is leuk!

Leerzaam en moment van aandacht

Je kindje leert dat alles dat is opgeschreven ook blijft staan. Het boekje is steeds weer hetzelfde. Daarnaast leert je kindje volgorde en structuur. Er zit een lijn in het verhaal, maar ook in de manier van lezen. Je leest van links naar rechts en je slaat steeds het blad om. Wanneer je dit vanaf jonge leeftijd doet, gaat dit voor zich spreken en zal het kind straks op school hier voordeel van hebben. Verder is het voor je kindje een moment van aandacht. Jullie hebben samen een leesboek uitgekozen en samen maken jullie er een mooi moment van!

Top 10 boeken

Enkele tips van boeken en voorleestips.

 • Kikker en Eend – Max Velthuis

  In dit verhaal brengen kikker en eend elkaar op ideeën om allemaal leuke dingen te doen. De illustraties vertellen nog meer dan het boek dus wanneer je die genoeg hebt voorgelezen kan je daar op ingaan.

 • Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft – Werner Holzwart

  Staat de hond van de buren net voor je huis te poepen of lag er een vieze hondendrol in de speeltuin? Of vind je kindje het maar wat interessant wat er allemaal gebeurt met poep? Dit boekje zal van het begin tot het eind boeien! En dan zeker de illustraties die tot de verbeelding spreken.

 • Rupsje nooitgenoeg – Erik Carle

  Wanneer je kiest voor het blokboekje heeft (bijna) elk blad een gaatje. Dit maakt het makkelijk voor je kindje om het boek te ontdekken. Door met de vinger in het gaatje te gaan kom je op de volgende bladzijde. Je kan met het kindje tijdens het voorlezen de dingen benoemen die de rups eet, vertellen de rups door goed te eten groeit.

 • Dikkie Dik – Jet Boeke

  De boeken van Dikkie Dik zijn er met vrijwel elk thema. Wanneer je kindje bijna jarig is kan je kiezen voor 'De verjaardagskaart'. Voor de herfst kan je kiezen voor 'De paddenstoel'. In de verhalen komen veel alledaagse dingen zoals bijvoorbeeld delen en samen zijn. De verhalen lezen gemakkelijk voor.

 • Nijntje – Dick Bruna

  Misschien zijn de verhaaltjes niet altijd meer even actueel maar het leuke van deze boekjes is dat er altijd een verhaal is bij het thema dat je zoekt. Zoals bijvoorbeeld het ziekenhuis, de dood of Kerst. Het leuke is dat de boekjes op rijm zijn geschreven. Zo leert je kindje onbewust de rijmklank en kan het na een paar keer voorlezen zelf de laatste woordjes al opnoemen. Later kan je met je kindje kijken of het zelf rijmwoorden kan benoemen.

 • Het mooiste visje van de zee - Marcus Pfister

  Een boek met hele mooie illustraties en glimmende schubben. Het belangrijkste thema van het boek is delen. Maar natuurlijk kan je ook de vissen tellen en de verschillende dieren benoemen.

 • Het grote billen boek - Guido van Genechten

  Is de dag aangebroken dat je kindje billen heel interessant begint te vinden? Dan is dit het geschikte voorleesboek. Ook wanneer je je kindjes een klein zetje richting zindelijkheid wil geven kan dit een begin zijn. Samen kijk je naar de billen in het boek. Groot, klein, dik, dun.. en hoe zien jou billen er uit en wat kan je er allemaal mee?

 • Wij gaan op berenjacht - Michael Rosen

  Een boek dat al wat ouder is maar wat veel begrippen benoemt. Onder, boven doorheen etc. Doordat er steeds een stukje herhaling is, is het verhaal voor je kindje goed te volgen en is er een rode draad. Met kinderen is het ook leuk om dit op een regenachtige dag helemaal na te spelen. Tips vind op internet. Maar om voor te lezen is het ook zeker geschikt.

 • Een kringetje van tralala - Carry Slee

  Wanneer je kindje bijna naar school gaat en al aan een crèche of peuterspeelzaal heeft geproefd is dit een leuk boekje om alvast voor te bereiden op de basisschool. Het verhaal is zo geschreven dat je kindje in de klas zit bij de kindjes. Er zijn niet zo heel veel afbeeldingen meer in dit boek als in de prentenboeken maar nu je kindje zich dingen kan voorstellen zal je kindje dit boekje zeker kunnen volgen.

 • Raad eens hoeveel ik van je hou - Anita Jeram

  Wil je met je kindje kunnen bespreken hoe lief hij/zij eigenlijk is? En dat je ook van hem houd nu hij de trommel met koekjes leeg heeft gegeten? Met dit boekje kan je je kind dit allemaal vertellen!

 • Bij veel prentenboeken hoort ook een  doe-boek, dus als je kindje helemaal fan is van een van de boeken dan kan je eens kijken of er ook een doe-boek van is.

  Welk boek lees jij voor aan jouw kind?

  Geschreven door mama Marjolein

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je