{{ message.message }}
{{ button.text }}

Bij deze KNAL ik graag het vuurwerkverbod het leven in!

BAM! KNAL! PFIEEEEEEEEEEEEEEEEEE! TATATATATATA! BOEM! Zo, weer 50 euro aan studiegeld de lucht in geknald...

Afbeelding blog 'Bij deze KNAL ik graag het vuurwerkverbod het leven in!'

Ik weet dat ik veel mensen tegen het haar in strijk nu. Ik weet dat deze blog boze reacties gaat opleveren. Dat mag. Want ik ben ook boos, dus kunnen we elkaar een hand geven. Zeker nu we allemaal nog een hand hebben. 

Ieder jaar opnieuw verwonder ik me weer over het fenomeen vuurwerk en de grote aantrekkingskracht die het schijnbaar heeft op zo'n ruime populatie. Why...En waar ik me al helemáál over verwonder is hoeveel geld mensen bereid zijn om er in te steken. Dan zie je weer op het journaal een ogenschijnlijk nette man vol trots zijn zojuist volgeladen kofferbak tonen aan de journalist. Op de vraag voor welk bedrag er aan vuurwerk in ligt, antwoordt de man nog trotser "Nou, zeker tussen de 1500 en 2000 euro!". Zijn kindjes staan er grinnikend bij. Onvoorstelbaar. Voor dat bedrag heb je een paar erg leuke weken vakantie -of nog beter- een jaar collegegeld bij elkaar gespaard. Maar nee, waarom investeren in de studie van je kind (lage verwachtingen?) of in wekenlange herinneringen opbouwen met je gezin, als je het er ook in 13 minuten doorheen kan knallen! Ik ga dit nooit snappen, echt nooit...Leuk hoor als je samen met je kinderen een activiteit hebt. Samen iets doen. Maar waarom moet dat gevaarlijk (en strontirritant) vuurwerk zijn? Ga lekker een dagje naar de Efteling! Ga lekker wandelen in het bos. Of ga lekker iets knutselen samen. Stukken goedkoper en nuttiger!

Zonde van het geld maar goed, dat is hun eigen (domme) keuze. Klaag dan alleen a.u.b. niet volgend jaar hoe duur alles is geworden, daar had je voor kunnen sparen. Maar denk eens aan de kosten die er gemaakt worden vanwege vuurwerk. Het televisieprogramma De Rekenprogramma heeft een keer een volledige berekening gemaakt van wat het eigenlijk jaarlijks kost, dat 'gezellige' vuurwerk, die 'traditie' waar we niet aan mogen komen. Zo belanden er jaarlijks vele honderden mensen op de Eerste Hulp. Naast de medische kosten, moet je ook denken aan de extra hulpdiensten die in de weer moeten op zo'n avond. Mensen raken handen en ogen kwijt (niet alleen de idioten met het IQ van een strijker die klooien met vuurwerk, ook kleine onschuldige kindjes die buiten op de arm van papa staan te kijken naar het vuurwerk en een vuurpijl in hun ogen krijgen -ja dit gebeurt ieder jaar weer opnieuw tientallen keren-). Alleen dat al, met het ziekteverzuim er bij, kost Nederland jaarlijks 2,8 miljoen euro. En maar mopperen dat de ziektekostenverzekering zo duur wordt steeds. Tja, als we deze grappen jaarlijks moeten betalen... Dan heb je nog al het vandalisme. Verkeersborden, prullenbakken, bushokjes, brievenbussen, speeltoestellen, auto's, noem het maar op. Het moet schijnbaar kapot, lachen toch, met je vuurwerkbom? Zucht. Die ongein kost dan weer ruim 16 miljoen euro per jaar. Al met al komen we aan 19 miljoen euro per jaar aan kosten door vuurwerkschade. Ja u leest het goed, 19 miljoen euro, ieder jaar! Dat zou heel veel beter besteed kunnen worden toch? De accijns over vuurwerk die in de Nederlandse kas belandt, komt nog niet een béétje in de buurt van dit fortuin wat er weer uit gehaald moet worden. Oftewel, hier hoef je geen econoom voor te zijn, het kosten-baten plaatje hier is ver uit balans.

En wat dacht je van huisdieren? Mijn vorige hondje Pongo was PA-NISCH van vuurwerk. En met haar vele andere dieren. Zo erg dat haar hart het leek te begeven, ze moest overgeven van de stress. Zo zielig om te zien. We moesten haar zelfs drogeren op de avond zelf (en als het even kon een dag eerder ook al). Maar als je denkt dat dat voldoende was. Welnee, want al weken voorafgaand aan die ene avond, wordt er geknald. Voor dat gastje wellicht even grappig hoor, die grote knal midden in de nacht. Voor mij betekende het dat ik er uit kon 's nachts omdat onze hond helemaal door het dolle heen in paniek was, nog lang nadat het knal-ventje waarschijnlijk al zelf in bed was gekropen. Goedenacht eikel, ik kan de rest van de nacht opblijven om dit diertje te troosten. En zo wekenlang. Ik kon haar moeilijk een maand non-stop gedrogeerd houden (en zelfs dat was niet afdoende om de paniek weg te halen). Helaas zijn er ook mafkezen die de angst van de knallen niet genoeg blijken te vinden, nee, vuurwerk naar een dier gooien, dát is pas tof. Triest volk. En dan mocht het voorheen ook nog eens van 31-12 10:00 uur tot 01-01 10:00 uur. Dan krijg je van die verveelde pet-gastjes die met een volgepropte rugzak vol knallers wat ongeïnspireerd rondzwerven door de straten en emotieloos de ene na de andere knaller neergooien. Leuke hobby zeg! Sneu. Gelukkig mag het nu 'slechts' vanaf 18:00 uur (waarom niet gewoon tussen 00:00 en 01:00 uur is mij een raadsel, het ging toch over de jaarwisseling?). En als ze nou de route ook nog even teruglopen met veger en blik, maar nee hoor. Laat maar liggen die rommel. Ruimt een ander wel op. Of...eet een ander wel op. Want begin januari zijn de straten bedekt met een laag rode en grijze papier mache van vuurwerkrommel. Ja zeg, als je net heel de avond hebt zitten knallen, dan kan men niet verwachten dat je het zelf opruimt, toch? Dan ben je bekaf. Met het grote gevaar van dieren die het opeten. En daarmee sterven. Vorig jaar was er veel paniek in de media over vergiftigde dieren, die na akelige epileptische aanvallen stierven. Jonge, gezonde dieren. Later bleek het om vuurwerkafval te gaan. En hoezeer je ook oplet, je kunt niet altijd voorkomen dat je hond of kat iets in zijn mond steekt buiten. En het zou potverdrie ook niet nodig moeten zijn. 

Je kunt zeggen, het hoort er bij. Raar als het opeens stil is om 00:00 uur. Ja weet je, ook daar zijn oplossingen voor. Maak een feestelljke muzieklijst aan op Spotify waar je 'Happy New Year' van Abba als eerste aanzet. Koop een confetti-kanon die je binnen afknalt (kun je zelf de rommel opruimen). Als je toch de oerman in je voelt opborrelen en iets wilt schieten, ga je lekker een keer paintballen. Hoef je ook niet te wachten tot 31 december. Of...als we echt niet zonder vuurwerk kunnen: laat iedere gemeente een vuurwerkshow geven. Afgestoken door professionals en gewoon maar even. Dus niet dat ellendige urenlange pang-pang. Gewoon een mooie, professionele show. Dan hoeven we onze dieren maar kort te troosten. De rommel is onder controle. De 19 miljoen hoeft niet neergelegd te worden aan ellende opruimen. En, we kunnen sparen voor écht leuke en nuttige dingen, waarmee we er een extra mooi 2016 van kunnen maken! Fijne, veilige jaarwisseling allemaal.

Amen.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je