{{ message.message }}
{{ button.text }}

wat niemand je vertelt over de bevalling

en de tijd erna..

Afbeelding blog 'wat niemand je vertelt over de bevalling '

22 jaar was ik toen ik erachter kwam dat ik al 11 weken zwanger was van mijn dochter Zoë. 22 jaar was ik ook toen ik moeder werd en dus was bevallen. Je probeert je zo goed mogelijk voor te bereiden door wellicht een cursus, de (horror)verhalen van je vriendin, tante en moeder en je leest een folder/boek of 3,4,10?  

Doordat ik nog maar 22 jaar was en geen vriendinnen had die al eens waren bevallen besloot ik mijzelf op te geven voor verschillende cursussen, een puf-gym-groepje en las een boek (of waren het er nou 10..). Het feit was dat ik ging bevallen en dat mijn meisje door een veel te klein gaatje naar buiten moest komen. Een paar weken voor de bevalling kwamen dan ook de zenuwen naar boven drijven en zat ik huilend voor mijn verloskundigen. 

Mijn verloskundige stelde mij gerust en wij maakte een geboorteplan. Dit voelde goed en gaf mij houvast. Achteraf had ik dit plan helemaal niet hoeven maken want met de eerste echte weeën besloot ik het geboorteplan in de prullenbak te flikkeren! Ik wilde toch wel die ruggenprik en mijn romantische bevalling in een bad maakte plaats voor een ziekenhuisbed. 

Je denkt dat je van te voren alles wel weet en hebt besproken maar in mijn geval was dit dus echt niet zo! Daarom schrijf ik dit lijstje met 7 dingen die wellicht niet iedereen weet over de bevalling. 

1. je gaat misschien poepen tijdens het bevallen.

Veel vrouwen weten dit niet, en zij die het wel weten of gehoord hebben, krijgen het hier behoorlijk benauwd van. Stel je voor dat je er een dikke drol uit perst en dat voor het hele artsenteam EN je man/vriend. Persoonlijk wist ik dat dit kon gebeuren maar wilde dat dit absoluut niet ging gebeuren!! Uiteindelijk gebeurde het mij wel maar wees gerust je bent dus niet de enige. 

2. de nageboorte 

Daar lag ze dan mijn lieve kleine Zoë, blij, trots, opgelucht ik was het allemaal moet je er daarna nog even een nageboorte uitpersen. 

3. feestje in de beval kamer! 

Beval je net als ik in het ziekenhuis? Bereid je er dan maar vast op voor dat er vaak en veel mensen aan je bed staan. Ik moest er niet aan denken en had in mijn geboorteplan (dat prachtige plan waar ik romantisch zou bevallen in een bad) opgeschreven dat ik er geen mensen bij wilde hebben. Maar op dat moment interesseerde het mij totaal niet. Weet wel dat het dus heel normaal is dat er zoveel mensen aan je bed kunnen staan. 

4. kraamvloed!

Deze was voor mij even helemaal onbekend.. ik had verschillende cursussen gedaan maar dat er zo’n zes weken lang na je bevalling ''afscheiding'' met bloed, stukken slijm en moederkoek naar buiten kwamen, nobody told me! 

5. aambeien 

Je kunt dus door het harde persen aambeien krijgen.. yup that was me.. de bloedvaten rond je anus zwellen dan op en raken geïrriteerd. Het kan zelfs gaan bloeden, fijn he! ;) 

6. kraamtranen

Je kunt behoorlijk gaan huilen na je bevalling, en niet zo'n klein beetje ook! Sommige vrouwen slaan deze ''emotionele rollercoaster'' over, maar de meesten zoals moi, huilen bakken vol water. 

7. spoelen bij het plassen

Dat het er daar beneden niet meer zo uitzag als voor de bevalling lijkt me duidelijk. Maar toen kwam de eerste keer plassen. Ik lieg niet als ik zeg dat ik dacht dat mijn onderkant in de fik stond! Man wat branden het daar beneden. Gelukkig was daar mijn kraamhulp die mij vertelde dat ik beter onder de douche kon plassen met de douchekop gericht op mijn ''onderkantje''. spoelen bij het plassen dus.. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je