{{ message.message }}
{{ button.text }}

Tweede bevalling: Seychellen, Nederland of toch weer Zuid-Afrika?

Afbeelding blog 'Tweede bevalling: Seychellen, Nederland of toch weer Zuid-Afrika?'


Mid-november ben ik uitgerekend met ons tweede kindje. Ik ben op het moment 18 weken zwanger, nog eventjes te gaan dus. Maar we zijn wel al aan het nadenken over de bevalling. Met vooral de vraag: Waar?
En dan hebben we het niet over, thuis of in bad of in het ziekenhuis ;-) maar in welk land.

Sebastian is op 7 december 2017 geboren in Durban, Zuid-Afrika. Mijn vliezen braken om 8 uur 's ochtends en om 21 uur 's avonds is hij via een spoedkeizersnede ter wereld gekomen. Voor mij was het heel belangrijk dat het een natuurlijke bevalling was. Helaas worden in Zuid-Afrika 65% van de baby's in Private Hospitals via een keizersnede geboren. Dit heeft o.a. financiële redenen, een keizersnede kost natuurlijk veel meer dan een normale bevalling. Zo kan er meer aan verdiend worden.

In een recent onderzoek werd tevens ontdekt dat artsen dit doen omdat ze bang zijn om aangeklaagd te worden. In combinatie hiermee geven sommigen aan dat ze voor een keizersnede kiezen om schade aan het lichaam van de vrouw te voorkomen. Daarnaast zeiden ze ook dat het uitvoeren van een keizersnede "handiger" en "georganiseerder" is. Dit laatste vind ik nog wel het allerergst; het feit dat het gemak van de gynaecoloog voorop wordt gesteld in plaats van de zwangere vrouw. En dit alles, ondanks het bewijs dat natuurlijke, vaginale geboortes veiliger zijn en waarschijnlijk minder complicaties met zich meebrengen.

Afbeelding blog 'Tweede bevalling: Seychellen, Nederland of toch weer Zuid-Afrika?'

Begin van de bevalling in Zuid-Afrika

Het was echter ook het geval bij mij. Ik ben nog steeds van mening dat mijn gynaecologe het tegen de avond te lang vond gaan duren. Ze was de hele dag al in en uit het ziekenhuis om te checken hoe het met me ging. Inmiddels had ik 7 cm ontsluiting, de baby had geen complicaties, de weeën waren regelmatig, de ontsluitingsfase was 12 uur bezig (wat gemiddeld gezien niet lang is). Maar het ging haar denk ik niet snel genoeg, waardoor ze om 20.00 uur een keizersnede voorstelde. En ik, als leek en onervaren moeder, was niet blij maar stemde er toch maar mee in, want uiteindelijk vertrouw je je arts.

Achteraf heb ik er veel moeite mee gehad de keizersnede te verwerken. Diep van binnen wist ik dat het niet nodig was geweest. Ik had zo graag een natuurlijke bevalling gewild en het voelt alsof de gynaecologe mij die ervaring ontnomen heeft. Ik weet dat ik blij moet zijn dat alles voorspoedig verlopen is en dat mijn zoontje en ik gezond zijn. En dat ben ik ook! :-)

Begrijp me niet verkeerd, het is niet dat ik anti keizersnedes ben. Het is goed dat we deze mogelijkheden tegenwoordig hebben, voor noodgevallen als de moeder of de baby in levensgevaar zijn. Gelukkig wordt dit in Nederland nog echt zo toegepast, waar maar bij 17% van de bevallingen een keizersnede wordt uitgevoerd. Dit is een van de laagste percentages in Europa.

Maar nu dat mijn tweede bevalling eraan zit te komen, wil ik toch weer graag proberen voor een vaginale bevalling. De kans is klein dat ik terugvlieg naar Zuid-Afrika waar mijn man oorspronkelijk vandaan komt, aangezien het dan hoogstwaarschijnlijk toch weer een keizersnede wordt. Nederland zou een optie kunnen zijn, maar dan kan mijn man er misschien niet bij zijn. Tenzij op het vliegtuig kan stappen op het moment dat mijn vliezen breken!
Dan zijn de Seychellen het meest voor de hand liggende omdat het qua logistiek de makkelijkste keuze is. Het zorgsysteem hier is vergelijkbaar met Nederland. De maandelijkse controles worden uitgevoerd door een verloskundige en je krijgt 2 à 3 keer tijdens de zwangerschap een echo aangeboden. Tot nu toe ben ik wel tevreden met de zorg, alhoewel de staat van het ziekenhuis niet echt optimaal is. Het is een typisch vervallen koloniaal gebouw met veel achterstallig onderhoud. De buitenkant hoeft er natuurlijk niet picobello uit te zien, als de kraamafdeling maar goed is. Maar ik heb mijn keuze dus nog niet kunnen maken.

Wat zouden jullie doen ik in mijn geval?

Afbeelding blog 'Tweede bevalling: Seychellen, Nederland of toch weer Zuid-Afrika?'

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je