{{ message.message }}
{{ button.text }}

Streptokokken?

Vijf weken te vroeg en een bacterie.

Afbeelding blog 'Streptokokken?' Achtergrond blur afbeelding

Na van de eerste schrik bekomen te zijn dat ik zwanger was, heb ik een vrij goede en zorgeloze zwangerschap gehad. De echo's waren goed, onze baby groeide goed en ik had over het algemeen weinig kwaaltjes (als je de eerste 20 weken ochtendmisselijkheid even vergeet). Tot 34 weken heb ik nog gesport, heb geen enkele nacht slecht geslapen en ik begon eindelijk een beetje echt te genieten.

Tot op zondag ochtend spontaan mijn vliezen braken, ik was 34+6 weken zwanger op dat moment. Na controle van de verloskundige moesten wij naar het ziekenhuis, waar bleek wat wij inderdaad al dachten mijn vliezen waren echt gebroken en binnen een aantal dagen zouden wij onze baby in ons armen hebben. 

Mijn weeën bleven echter uit en voor de 35 weken grens doen de artsen dan nog niks. Ik moest nog even afwachten dus. Wetende dat de meeste bevallingen van zelf starten binnen 72 uur na het breken van de vliezen heb ik mij gek genoeg daar niet heel druk om gemaakt. Eigenlijk vond ik het wel fijn dat ik nog even kon wennen aan het feit dat ik sneller moeder zou worden dan we gedacht hadden. 

Zo een 36 uur na het breken van mijn vliezen, begonnen mijn weeën. na een vlotte bevalling van 5 uur was Lexie daar. Voordat Lexie geboren werd, werden wij al gewaarschuwd voor infectie gevaar dat komt kijken bij langdurig gebroken vliezen. Echter hadden zowel ik als Lexie geen symptomen dus werd er zich niet druk gemaakt. Doordat Lexie nog voor de grens van 37 weken geboren is, was zij prematuur. Vlak na de geboorte werd zij dan ook meegenomen door de kinderarts voor onderzoek. De kinderarts vertrouwde het niet doordat Lexie bij de geboorte heel kortademig was. Zij heeft toen uit voorzorg besloten te starten met een antibiotica kuur en bloed af te nemen.

Lexie bleek de Groep B streptokokken bacterie te hebben. Dankzij de alertheid van de kinderarts heeft de GBS bacterie gelukkig geen kans gehad om Lexie ziek te maken. Wel heeft dit ons onwijs doen schrikken, na de uitslag is zij getest op verschillende ziektes en werd zij nauwlettend in de gaten gehouden. Mede doordat Lexie prematuur was waren de artsen bang dat ze niet goed zou kunnen drinken en ademhalen. Lexie bleek echter sterker en de ziekteverschijnselen bleven uit. Na haar antibiotica kuur van 10 dagen mocht zij als gezonde baby mee naar huis.

In het ziekenhuis hebben wij vooral van dag tot dag geleefd, pas achteraf heb ik me gerealiseerd hoe gevaarlijk de bacterie had kunnen zijn en hoe blij ik ben dat we er op tijd bij waren. Nu vraag ik me vooral af, of ik het niet eerder had kunnen ontdekken en waarom hier niet op getest wordt tijdens de zwangerschap. Wat ons betreft is het een geluk dat Lexie te vroeg geboren is en sowieso nog in het ziekenhuis moest blijven. Maar wat als ze voldragen was en wel gelijk naar huis mocht? 

Wij zijn ontzettend dankbaar met een prachtige en gezonde dochter. Wel ben ik benieuwd of er meerdere mama's (to be) ervaring hebben met deze bacterie?*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je