{{ message.message }}
{{ button.text }}

Ongepland thuis bevallen

Welkom lieve Lenn 27-07-2018

Afbeelding blog 'Ongepland thuis bevallen' Achtergrond blur afbeelding

Welkom lieve Lenn
Daar ben je dan eindelijk, we hebben lang op je gewacht. Toch lijk je nu al niet meer weg te denken, je bent nu 11 weken bij ons. De eerste maanden met een kleintje zijn best pittig, maar we zijn zo blij dat je er bent.
 
Geboren in de heetste nacht ooit gemeten in Nederland. Alles liep anders dan gepland. Dat was best lastig voor je mama. Loslaten en accepteren dat alles anders gaat dan je vooraf had bedacht is best moeilijk voor een control-freak.
 
Het begon al met het verstrijken van je uitgerekende datum. Vanaf het begin was ik ervan overtuigd dat je eerder of op de dag zelf zou komen. Misschien omdat ikzelf ook eerder ben geboren en je papa op de uitgerekende datum. Je liet even op je wachten, met 41 weken en 2 dagen besloot je te komen. Je had waarschijnlijk lang genoeg gewacht omdat je met een sneltreinvaart bij ons wilde zijn.

Ik wist al heel lang dat ik graag in het ziekenhuis wilde bevallen, de vluchtkoffer stond al weken klaar. Alles zorgvuldig uitgezocht; een net nachthemd, wat extra suikers, snackjes voor manlief, telefoonladers, Labello en nog veel meer. Deze koffer hebben we helaas nooit hoeven uitpakken.

Vanaf de eerste wee was het gelijk al heel heftig en ze volgden elkaar al snel op. Tijdens de cursus had ik geleerd dat het rustig op gang zou komen. Dat je eventueel nog even kon gaan liggen, filmpje kijken of zelfs taart kon gaan bakken. Dit allemaal was zeker geen optie!

De verloskundige kwam met haar stagiaire even langs, ik was nog niet zo ver om naar het ziekenhuis te gaan. Ik kon volgens hun nog wel even gaan slapen want bij een eerste kindje kon dit nog wel lang gaan duren. Met dit in mijn achterhoofd ging ik even liggen, maar slapen, stil liggen? Hoe dan!?

De weeën kwamen al snel steeds sneller en werden steeds heftiger. Na het breken van mijn vliezen kwam er een sneltreinvaart in en ging er nog een tandje bij! Ik belande in een weeënstorm en had geen pauze om tussentijds even op adem te komen. Ik probeerde onder de douche te ontspannen maar de rust was ver te zoeken. Ik wist niet eens meer hoe ik moest puffen. Was dit normaal? Kon dit nog lang gaan duren? Mijn gevoel zei toch anders.

Toch maar met enige twijfel weer gebeld. Ze kwamen nog maar net op tijd binnen aangezien mijn persweeën al waren begonnen. Ik had al volledige ontsluiting. Ik kreeg nog een optie gelijk naar het ziekenhuis te vertrekken omdat ze het mij niet wilden ontnemen. Dit voelde zeker niet meer als een optie voor mij, ik denk dat hij anders in de auto was geboren.

Omdat het onverwachts thuis ging plaatsvinden moest alles snel uit de kast getrokken worden. ”Waar ligt dit? Waar heb je dat?” Er was niks voorbereid voor een thuisbevalling, geen moment gedacht dat dit ook een optie kon zijn. De temperatuur in de slaapkamer stond op 32 graden. Het was allemaal erg chaotisch en stressvol. Alles wat ik niet wou en niks zoals in mijn bevalplan omschreven.

Drie kwartier later kwam Lenn ter wereld. Helemaal gezond gelukkig, wat een opluchting! Uiteindelijk heeft de stagiaire mijn hele bevalling moeten doen. Iets waar ik mij van tevoren ook niet op voorbereid had. De bevalling heeft in totaal vanaf de eerste wee maar zes uren geduurd, i.p.v de 16 uren wat gemiddeld is.

Na de bevalling genoot ik enorm van kleine Lenn. Toch lag ik s’nachts nog vaak wakker en te piekeren over hoe alles is gegaan en hoe het anders had gekund. Gelukkig kon ik hier achteraf goed met mijn verloskundige over praten. Het ging niet volgens het boekje, zo snel zien ze niet vaak bij een eerste kindje.

Ik moet accepteren dat zulke dingen niet te plannen vallen. Vaak hoor je over vrouwen die graag thuis wilden bevallen maar toch plotseling naar het ziekenhuis moesten en dit een grote teleurstelling vonden. Gelukkig was er geen medische reden dat ik naar het ziekenhuis moest maar ik heb deze onverwachte omslag wel als teleurstellend ervaren. Ik had immers alles zo goed voorbereid en zelfs al een kijkje op de kraamafdeling genomen. Toen later mijn buurvrouw vervolgens leuk verkondigde mij wel gehoord te hebben kon ik ook wel even door de grond zakken. Gelukkig is er een gezond lief jongetje geboren die alles snel doet vergeten!

Afbeelding blog 'Ongepland thuis bevallen'

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je